Війна за автокефалію: Вселенський Патріарх зробив різку заяву щодо Москви

Війна за автокефалію: Вселенський Патріарх зробив різку заяву щодо Москви
Вселенський Патріарх Варфоломій читає промову
Фото: fanarion.blogspot.com

Вселенський Патріарх вказав Москві на її місце у церковних відносинах з Україною

Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною. Відповідні слова прозвучали у виступі Патріарха під час поминального богослужіння з нагоди 40-го дня від упокоєння митрополита Перги Євангела 1 липня, інформує керівник інформаційного відділу Київської патріархії УПЦ архієпископ Євстратій (Зоря).

«Константинополь ніколи не видавав дозволу передавати території України будь-кому, крім права хіротонії Київського митрополита у Москві на умовах його обрання соборно в Києві на місцевому Соборі та при безумовному згадуванні Вселенського Патріарха. Це сказано у Томосі про автокефалію, що Мати-Церква дарувала Польській церкві: Наш Престол не визнав відділення Київської Митрополії і залежних від неї православних Церков Литви та Польщі та їх приєднання до Московської Церкви, що було здійснено проти канонів та не були дотримані права Київського митрополита, який мав титул Екзарха Вселенського Престолу», - сказав Варфоломій.

Патріарх заявив, що Вселенський Престол бажає «відновлення єдності в Україні розділеного церковного тіла - десятків мільйонів вірних, хрещених і просвічених безпосередньою турботою і місіонерською діяльністю Вселенського Престолу».

«Крім того, в минулому, Константинопольська Церква, діючи в рамках канонів і пастирської опіки, вирішувала важкі і складні церковні питання, завжди керувалась інтересами народу Божого і збереженням Всеправославного єдності. Достатньо згадати нещодавню участь і допомогу Вселенського Патріархату у вирішенні проблем, які були в Церквах Кіпру, Єрусалиму, Албанії тощо. Так Константинопольська Велика і Свята Церква Христова діє в дусі істинної любові, бореться і сьогодні для остаточного вирішення церковних справ в Україні», - нагадав він.

Раніше митрополит УПЦ МП Іларіон заявив, що надання УПЦ автокефалії «може призвести до кровопролиття».

Секретар Священного Синоду УПЦ КП Єпископ Євстратій (Зоря) заявив, що якби Константинопольський Патріархат не розраховував на те, що зможе довести справу Томосу про автокефалію української церкви до логічного завершення - він би не починав цього процесу.

Раніше Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет повідомив, що після отримання томосу про автокефалію УПЦ Московського патріархату втратить право називатися українською.

Читайте також інтерв’ю: «Митрополит УПЦ МП Митрофан: У нашій церкві є протилежні думки щодо автокефалії»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: