Юрист пояснив, чому створення Атикорупційного суду є недоцільним

Юрист пояснив, чому створення Атикорупційного суду є недоцільним

На думку експерта, атикорупційна громадськість дещо ідеалізує ситуацію зі створенням Антикорупційного суду

З точки зору розвитку правової системи держави створення спеціалізованих судів недоцільно. Такі суди існують тільки в країнах третього світу. У розвинених країнах в середині судової системи відбувається спеціалізація судів, але не має окремої спеціальної інституції. Такі думки висловив Володимир Сущенко, заслужений юрист України, науковець, голова правління ГО «Експертний центр з прав людини», під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома»

Експерт переконаний, що з точки зору розвитку правової системи держави створення спеціалізованих судів недоцільно.

«У розвинених країнах світу зі сталою демократією, зі сталими правовими системами та традиціями є спеціалізація відбувається в середині судової системи. Наприклад, в США суддя спеціалізується протягом року один рік суддя розглядає певну категорію справ. А через рік відбувається ротація і суддя переходить на іншу спеціалізацію. Таким чином всі судді набувають відповідного рівня і досвіду. А у нас пішли створенням двох спеціалізованих судів – Вищий Антикорупційний суд і вищий суд  з інтелектуальної власності. Формування суду з інтелектуальної власності вже запущено, а Атикорупційний ще тільки в процесі», - говорить.

На думку експерта, атикорупційна громадськість дещо ідеалізує ситуацію зі створенням Антикорупційного суду.

«У нас, на жаль, вибудовується різні рівні суддів щодо їхньої професійної відповідальності, щодо їх доброчесності. Адже всі хто прчитені до цього законопроекту та ідеї створенні суду вважають, що в цю інституцію треба набрати найчесніший, най доброчесніших , найпрофесійніших і так далі. Постає питання, невже судді інших судів, починаючи від суду першої інстанції, і закінчуючи Верховним Судом можуть бути менш чесні, менш відповідальними, менш професійними? Окрім того, якщо дана інституція називається Вищий Антикропуційний суд, то де тоді нижчі?», - ставить питання Сущенко.

Заслужений юрист висловив скепсис щодо якісної та ефективної роботи суду.

«Створення такого суду була не ініціатива влади. По-перше, це був виклик Майдану, по-друге, коли ми пішли за траншами, за грошима , то західні партнери, бачачи, яка правова система та інші проблеми в нас є, почали зі свого боку додатково тиснути», - переконаний Сущенко.

Відкритим залишається питання щодо процедури обрання судів для роботи в Антикорпуційного суду. А також експерт висловив думку, що в разі якщо такий суд і запрацює, то він повинен бути тимчасовим, а не постійним, як це прописано в законі. І нагадав, що такі Анткорупційні суди сьогодні можна побачити тільки в країнах третього світу.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Нагадаємо, сьогодні 1 березня 2018 року ВРУ проголосувала у першому читанні за президентський законопроект про Антикорупційний суд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: