Із Росії хочуть висилати іноземців за «небажану поведінку»

Із Росії хочуть висилати іноземців за «небажану поведінку»

У РФ готують новий закон, головним пунктом якого стане введення поняття «небажана поведінка»

За «небажану поведінку», під якою розуміють діяльність, що завдає шкоди національній безпеці, російським громадянам загрожуватиме відповідальність - від адміністративної до кримінальної, а іноземцям - видворення з Росії. Таку норму передбачено в законопроекті, який зараз готує комісія Ради Федерації із захисту державного суверенітету і запобіганню втручання у внутрішні справи Росії.

Документ може бути внесено до Держдуми вже на початку 2018 року. Він доповнить наявний закон «Про небажані організації», ухвалений двома роками раніше. Про це розповіли поінформовані джерела «Известий» в парламентських колах, знайомі з ходом підготовки законопроекту.

Інформацію підтвердив і глава комісії сенатор Андрій Клімов.

Як зауважив один зі співрозмовників «Известий» у парламентських колах, головним пунктом нового закону стане введення поняття «небажана поведінка». «Термін буде застосовуватися стосовно фізичних осіб, в основному іноземців. «Небажана поведінка» може спричинити навіть видворення з Росії. При цьому термін може бути застосований і до російських громадян і юросіб. Зараз ідуть консультації, а до початку наступного року глава комісії внесе законопроект на розгляд», - сказало джерело.

«Небажаність» поведінки буде визначатися в контексті того, чи завдають дії тих чи інших осіб реальної шкоди національній безпеці Росії. Може йтися про цілеспрямоване «розпалювання національної та релігійної ненависті і політичної ворожнечі», а також про факти потенційного втручання в російський виборчий процес. Крім того, «небажаною» може бути визнано «роботу ззовні» з російськими освітніми установами та молоддю.

За інформацією співрозмовників «Известий», зараз розглядаються кілька версій застосування закону на практиці. За однією з них, російські депутати і сенатори отримають можливість відправляти запити в генеральну прокуратуру РФ з проханням перевірити діяльність юридичної або фізичної особи на предмет «небажаності». Якщо перевірка виявить порушення перерахованих вище пунктів, то фізичні особи, які мають російське громадянство, можуть бути притягнуті до відповідальності - аж до кримінальної. Якщо мова піде про іноземців, то «небажаність» може спричинити за собою видворення з країни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: