ЗМІ: Фірмі Косюка відмовили в мільйоні доларів держдотацій

ЗМІ: Фірмі Косюка відмовили в мільйоні доларів держдотацій
Юрій Косюк

Компанія Косюка претендувала на кошти за проектом закладки 800 га горіхових садів у Вінницькій області

Компанія «Український волоський горіх», власником якої є український бізнесмен, засновник холдингу «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба») Юрій Косюк не змогла отримати дотації з держбюджету.

Про це повідомляє сайт Агроінсайдер.

Компанія Косюка претендувала на суму 27 млн гривень (близько 1 млн доларів) за проектом закладки 800 га горіхових садів у Вінницькій області, саджанці для якого привезли з Каліфорнії. За програмою підтримки садів, 80% вартості саджанців компенсує держава.

Всього дотацію отримали 163 садівника з 165 тих, хто подав заявки. Заявки двох компаній на засіданні Комісії були відхилені, у тому числі від «Українського волоського горіха». Причини відмови в дотаціях УВО – неможливість віднесення цієї інвестиції до статті «витрати».

Народний депутат, член аграрного комітету ВРУ Олексій Мушак вважає неправильним дискримінацію в залежності від масштабу бізнесу одержувача, але сумнівається, що вона мала місце. «Якщо компанія підпадає під критерії, і всі документи були добре підготовлені, мабуть, неправильно [виключати її], а якщо щось було неправильно подано, тоді питань немає. Моя позиція з приводу дотацій відома, я за обмеження дотацій на групу компаній», - сказав він.

За даними голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, проект Юрія Косюка з закладки садів у Вінницькій області УВО почав реалізовувати в 2015 році. Інвестиції в проект становлять близько 218 млн грн. Вони були спрямовані, зокрема, на відновлення зрошувальної системи. «Крім того «Український волоський горіх» планує побудувати завод з переробки ядер горіхів, які потім будуть надходити як на внутрішній ринок, так й експортуватися», – заявив Коровій.

Вартість закладки одного гектара промислового саду експерти оцінюють у 80-90 тис. грн, при цьому прибуток, який може генерувати 2 га горіхового саду, - 8-12 тис. євро.

Україна входить в топ-5 світових виробників горіха. Щорічний урожай становить близько 150 тис. тонн. Площа горіхових садів у Вінницькій області становить близько 2 тис. га, з яких 1000 га - у плодоносному віці. Врожайність минулого року досягла 60 ц/га. Дві третини врожаю направляється на експорт. Основні ринки збуту українського горіха – Європа (переважно, Греція і Франція), а також Азія (Іран і Туреччина).

Після оприлюднення цієї інформації компанія «Український волоський горіх», оприлюднила заяву, у якій заперечила факт того, що Юрій Косюк є її власником.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: