Натисніть «Подобається», щоб читати
    Glavcom.ua в Facebook

    Я вже читаю Glavcom в Facebook

    Чим небезпечний йододефіцит і як уберегтися

    • Розсилка
    Чим небезпечний йододефіцит і як уберегтися

    Йод необхідний людині протягом усього життя. а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Разом з Центром громадського здоров'я МОЗ України розкахуємо детально, для чого нам йод і де його взяти.

    Чим небезпечний дефіцит йоду

    Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

    Наслідки нестачі йоду в організмі:

    • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
    • збільшення щитовидної залози (зоб);
    • затримка росту у дітей;
    • затримка інтелектуального розвитку у дітей;
    • зниження розумової активності у дорослих;
    • порушення обмінних процесів;
    • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
    • неонатальний гіпотиреоз;
    • рак щитовидної залози;
    • погіршення пам’яті, слуху;
    • підвищення холестерину;
    • сухість шкіри, втрата її еластичності;
    • порушення роботи кишківника;
    • відчуття холоду;
    • різке зниження чи підвищення маси тіла;
    • набряки;
    • випадіння волосся тощо.

    Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим



    Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

    Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

    Норми споживання йоду для дітей:

    • 0–6 років — 90 мкг;
    • 6–12 років — 120 мкг.

    Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше.

    Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

    У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.

    За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

    Профілактика йододефіциту

    Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

    Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

    • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
    • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
    • морську капусту (ламінарію);
    • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
    • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
    • яйця;
    • молоко;
    • яловичину;
    • волоські горіхи.

    За метеріалами ЦГЗ МОЗ України

    Коментарі ()
    1000 символів залишилось
    НАЙПОПУЛЯРНІШЕ