Свідок назвав Тимошенко замовницею вбивства

Свідок назвав Тимошенко замовницею вбивства

Печерський районний суд Києва завершив допит помічника колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка Петра Кириченка, який був на відеозв'язку із Сан-Франциско.

Печерський районний суд Києва завершив допит помічника колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка Петра Кириченка, який був на відеозв'язку із Сан-Франциско.

Він сказав, що особисто відвозив готівку одному з виконавців убивства Євгена Щербаня у 1996 році Олександру Мільченку на прізвисько "Матрос", і заявив, що замовниками вбивства донецького бізнесмена були Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко.

Петро Кириченко припустив, що підставою для вбивства могло бути те, що корпорацію ЄЕСУ в ті часи не допускали до енергетичного ринку Донецька.

У відповідь на запитання захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка свідок визнав, що він не має жодних фото-, відео- або аудіодоказів того, що колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була знайома з Олександром Мільченком і Євгеном Кушніром.

На всі питання захисника Тимошенко Сергія Власенка, пов'язані із ним особисто і його близькими та сімейним бізнесом, Кириченко відповідати відмовився, мотивуючи це статтею 63 Кримінально-процесуального кодексу (право не відповідати на питання, пов'язані з ним і його близькими).

Юлія Тимошенко звинувачує Кириченка в наданні неправдивих свідчень у справі. Наприкінці минулого місяця її політична сила звернулася до міністерства юстиції США із закликом притягнути Петра Кириченка до кримінальної відповідальності за фальшиві свідчення.

-- Ключовий свідок

Павло Лазаренко (ліворуч) із своїм радником Петром Кириченком кілька років тому.

Допит Петра Кириченка, якого українська генпрокуратура вважає ключовим свідком у справі про вбивство Щербаня, кілька разів відкладався.

В останні місяці прокуратура проводила судові допити деяких свідків у цій справі у форматі судових засідань.

Свідки, які заявляли, що чули про замовлення вбивства Щербаня Юлією Тимошенко та Павлом Лазаренком, посилалися переважно на слова відсутніх або вже померлих людей.

У січні Юлії Тимошенко висунули підозру у справі про вбивство Євгена Щербаня, яке сталося у 1996 році. Бізнесмена і депутата парламенту разом із дружиною розстріляли в аеропорту Донецька.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення його вбивцю - Вадима Болотських.

Замовників цього вбивства не засудили до сьогодні.

-- Сила свідчень

Оточення Юлії Тимошенко заздалегідь намагалося дискредитувати свідчення Петра Кириченка, які він давав із приміщення генерального консульства України у Сан-Франциско.

Прихильники екс-прем'єра вважають, що пан Кириченко дав ці свідчення внаслідок тиску на нього і на його сім'ю з боку генпрокуратури.

Хоча вже кілька свідків, опитаних Печерським судом у межах досудового слідства, пов'язували екс-прем'єра з убивством донецького депутата і бізнесмена в 1996 році, Петро Кириченко - перший, хто претендує на роль безпосереднього учасника подій.

Втім, на запитання Сергія Власенка, чи вважає себе Кириченко співучасником злочину, у замовленні якого звинувачує Лазаренка і Тимошенко, той відповідати відмовився.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: