У Київ. Терміново. Газ

У Київ. Терміново. Газ

Вже не можуть один без одного?

Вже не можуть один без одного? За нетривалий час свого президентства Віктор Янукович встиг вже кілька разів зустрітися з російським колегою. Бачилися вони днями у Вашингтоні, де й вирішили переговорити ще й наступного тижня та нібито відвідати Харків. Експерти пояснюють часті зустрічі великою кількістю питань, які необхідно вирішити, головне з яких – питання ціни на газ, – пише Тетяна Івженко в російській «Независимой газете».

Дмітрій Медвєдєв і Віктор Янукович квапляться знайти спільну мову.

Візит президента РФ Дмітрія Медвєдєва в Україну, раніше запланований на 17-18 травня, перенесено на 21 квітня. Про це повідомив «НГ» співробітник адміністрації українського президента. Інформацію підтвердила заступник глави адміністрації Януковича Ганна Герман, уточнивши, що президенти домовилися перенести дату візиту під час особистої зустрічі, яка відбулася днями в США в рамках саміту з ядерної безпеки.

За словами представників української сторони, квітневий візит Медвєдєва не означає скасування травневих переговорів президентів, адже за місяць відбудеться засідання Міждержавної комісії зі співробітництва.

За неповних два місяці роботи нової влади в Україні кількість українсько-російських візитів, контактів і переговорів побила всі рекорди. Президент Янукович за цей час побував у Москві двічі. І 5 березня, коли відбувся перший робочий візит, і 5 квітня, коли український лідер літав у Росію у приватних справах, його приймав Дмітрій Медвєдєв. Крім того, глави двох держав спілкувалися за кордоном і вже завтра знову побачаться під час траурних заходів у Польщі. До того ж, президенти часто спілкуються телефоном. В українських ЗМІ почали жартувати з приводу щотижневих зустрічей Медвєдєва і Януковича. Тим більше, що 8 травня український лідер відправиться на урочистості з нагоди Дня перемоги в Москву, а за тиждень знову прийматиме колегу в Києві.

Українські експерти звертають увагу на той факт, що такі активні контакти поки що не дали очевидного результату. «Після п’яти років прохолодних відносин, коли діалог між Москвою і Києвом обмежувався рівнем прем’єр-міністрів, накопичилося чимало проблем. Вирішити їх одним махом неможливо. Але щоб не довести справу до конфлікту, сторонам необхідно знайти компромісні рішення з кожного пункту, а зробити це без особистих контактів неможливо. Керівництво двох країн зараз придивляється одне до одного , можна сказати, знаходить спільну мову, намацує шляхи вирішення проблем», – сказав «НГ» керівник Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський.

З ним погоджується керівник Інституту імені Горшеніна Костянтин Бондаренко, який висловив упевненість, що і 21 квітня президенти не будуть підписувати документи чи оголошувати про будь-які конкретні результати переговорів: «Триває підготовка тих рішень, які можуть будуть прийняті за результатами травневого засідання Комісії з міждержавного співробітництва». Політолог вважає, що позиції сторін узгоджуються так ретельно, оскільки Дмітрію Медвєдєву принципово важливо, щоб його офіційний візит в Україну після «холодної війни з Ющенком» завершився значним успіхом, підписанням документів, які можна буде назвати історичними.

У Києві активно обговорюють такі теми переговорів президентів, як ціни на газ, подовження термінів і зміна умов розміщення Чорноморського флоту РФ у Криму, нові напрямки співробітництва у сфері атомної енергетики і реанімації проектів в авіабудуванні. Близьке до українського уряду джерело повідомило «НГ», що всі ці теми пов’язані: аби добитися зниження ціни на газ, Києву доведеться йти на серйозні поступки в інших сферах. За його словами, українська сторона не тільки готова до таких поступок, але й доклала чимало зусиль, аби наблизити зустріч Медвєдєва і Януковича.

Однією з причин поспіху в Києві називають відсутність держбюджету на поточний рік, який неможливо сформувати без ясності у питання ціни на газ. Хоча передбачалося, що в ці дні до Верховної Ради надійде розроблений урядом проект документу, прем’єр-міністр Микола Азаров заявив: «Ми ретельно узгоджуємо параметри кошторису держави. І зараз у першу чергу шукаємо найкращий баланс між соціальним захистом і вимогами розвитку… І головне тут питання – ціна на газ. Я впевнений, що у найближчий тиждень ми домовимося з російською стороною і закладемо в бюджеті ціну, яка дозволить відновити конкурентноздатне виробництво». Азаров запевняє, що Москва погодилася знизити ціну для України, однак питання має бути вирішене на рівні президентів.

Дмітрій Медвєдєв під час зустрічі з Януковичем у Вашингтоні прокоментував це питання стримано, сказав, що ціна на газ принципово важлива для України. «Незважаючи на те, що в нас діє підписана раніше угода, це питання має бути розглянуте і опрацьоване на рівні профільних відомств… Плюс ціла низка питань, які накопичилися за ці роки – не тільки за останні п’ять років, а й раніше. На них необхідно давати відповіді», – сказав він. Уточнюючи другу частину відповіді Медвєдєва, Ганна Герман у Києві пояснила, що президенти говорили про підвищення вартості оренди військової бази ЧФ у Севастополі, про проблему демаркації кордонів, про прикордонне співробітництво. Хоча офіційно не було оголошено про те, що Янукович і Медвєдєв знайшли взаємоприйнятні вирішення цих проблем. Однак Герман запевняє, що візит російського президента 21 квітня стане «переломним» у відносинах двох країн.

Інші співробітники адміністрації уточнюють, що глави держав планують відвідати Харків. «Так, ми маємо таку інформацію, хоча вона не підтверджена офіційно, – сказав «НГ» політолог Бондаренко. – Харків – не випадкове місце зустрічі. По-перше, це 50 кілометрів від українсько-російського кордону, по-друге, у місті сконцентровані підприємства оборонної промисловості, авіабудування, атомної галузі, у співробітництві і кооперації з якими зацікавлена російська сторона. По-третє, у Харкові розташовані об’єкти, які цікавлять Росію з точки зору приватизації, – той же «Турбоатом». Українська опозиція назвала ще одну причину поїздки президентів в колишню столицю України – щойно затверджені плани будівництва у Харкові дослідницького центру з переробки використаного ядерного палива. Представники Блоку Юлії Тимошенко, оприлюднивши цю інформацію, звинуватили Януковича у здачі інтересів України Вашингтону і Москві. Депутат Олександр Фельдман заявив, що наддержави намагаються винести дуже небезпечний експеримент за межі своїх територій і наразити на небезпеку життя і здоров’я мільйонів українських громадян.

Інший соратник Тимошенко, колишній перший віце-прем’єр Олександр Тручинов упевнений, що і інші проекти, які зараз намагається обговорити і узгодити з Москвою нова українська влада, небезпечні для держави, але не в екологічному, а в політичному сенсі. За словами Турчинова, ціною дешевого газу стане звуження суверенітету України. Представники опозиції зазначають, що Янукович і Медвєдєв за лаштунками обговорюють питання вступу України до митного союзу. Хоча ця ідея суперечить членству в СОТ, українська влада нібито готує ультиматум західним партнерам, оскільки вступ до їхнього торгівельного союзу не приніс державі жодної відчутної користі. Зрештою, офіційно ця інформація ніким не підтверджена.

«Інтенсивний діалог Москви і Києва, звичайно, звертає на себе увагу і породжує багато домислів. Але слід враховувати, що чимало питань, обговорення яких приписують президентам, не може бути вирішене на рівні глав держав. Газом, флотом, торгівлею, економічними зв’язками мають займатися уряди, окремі міністерства, відомства, корпорації. Янукович і Медвєдєв визначають тільки загальний тон переговорів спеціалістів, дають зелене світло поновленню співпраці», – вважає Костянтин Бондаренко.

Тетяна Івженко, Независимая газета (Росія)

Оригiнал матерiалу:

http://www.ng.ru/cis/2010-04-16/1_kiev.html…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: