Іноземні війська вперше на параді в Києві

Іноземні війська вперше на параді в Києві

У неділю, 9 травня, вперше у Параді перемоги у Києві окрім українських військових взяли також участь російські та білоруські солдати.

У неділю, 9 травня, вперше у Параді перемоги у Києві окрім українських військових взяли також участь російські та білоруські солдати.

Як вважають аналітики, це ще одна ознака ухилу України у бік Москви.

75 російських парашутистів-десантників та 130 білоруських кадетів та офіцерів крокували разом з близько 2000 українських вояків на знак солідарності між трьома колишніми радянськими республіками.

До цього представники жодних іноземних військ не брали участь у головному Параді перемоги в Україні.

Той факт, що серед перших, хто тут бере участь, є росіяни, багато оглядачів розглядають як невелику, але символічну подію.

Відносини між Києвом та Москвою за попереднього президента Ющенка були складними, а іноді і відкрито ворожими. Втім після обрання у лютому більш дружнього до Кремля Віктора Януковича, відносини двох слов\'янських сусідів значно покращились, та ще й з такою швидкістю, що багато аналітиків відверто здивувались.

З дня інавгурації Віктора Януковича не минуло і двох місяців, а він вже досяг угоди з Росією щодо подовження перебування російського Чорноморського флоту в українському Севастополі ще на 25 років, фактично до 2042 року. В обмін Україна отримає знижку на газ, який вона купує в Росії.

Реакція української опозиції не забарилась: сутички в парламенті, жбурляння яєць у спікера, акції протесту біля парламенту в день ратифікації угод.

День перемоги - одна з найповажніших дат в українському українському календарі, і не очікують гучних акцій протесту. Колишній прем\'єр Юлія Тимошенко обіцяє масштабні акції протесту у вівторок, коли має відбутись чергове засідання уряду.

-- Заборони судів

На додачу, напередодні Окружний адміністративний суд у Києві заборонив проведення 9 травня в центрі Києва акцій протесту проти участі російських військ у параді на Хрещатику.

З проханням обмежити проведення акцій у центральній частині Києва, які за часом збігаються з проведенням параду, звернулася дро суду Київська міська влада.

Заявки на проведення альтернативних демонстрацій на Майдані Незалежності 9 травня з 9 години ранку подала ініціативна група громадян. Число учасників, вказане в заявці, 1 тисяча. Російські вояки, проти участі яких у параді на Хрещатику планували протестувати організатори заборонених судом акцій, вперше долучаться до українського війська, яке маршируватиме центром Києва.

Схожу заборону на проведення масових акцій 9 травня оголосив і суд у Львові.

-- А тим часом у Москві

{1-}

Парад до Дня перемоги у Москві

У Москві на відзнаку 65 річниці перемоги над нацистською Німеччиною у ІІ Світовій війні провели найбільший військовий парад з часу розпаду Радянського Союзу.

В ньому взяли участь понад 10 тисяч військових та десятки одиниць військової техніки.

Цього року вперше разом російськими вояками крокували і війська НАТО - представники Британії, Франції, Сполучених Штатів та Польщі.

Вони твердять, що в цю річницю дуже важливо, щоб колишні союзники, які розгромили нацистів, були разом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: