Прем’єр Януковича може бути показовий

Прем’єр Януковича може бути показовий

Найперше опозиція взялася не за президента, а за Азарова

Почнуть із Азарова? Опозиція планує домогтися відставки прем’єр-міністра Миколи Азарова. Однак зробити це у теперішній ситуації буде доволі складно – бракує голосів у парламенті. Навіть проведенню опозицією мітингів влада чинить спротив – зокрема, забороняючи пускати до Києва автотранспорт з потенційними протестантами – пише Олег Базак у російському виданні «Московский комсомолец».

Українська опозиція оголосила про загальну мобілізацію співвітчизників «на боротьбу з правлячим режимом». «Ворогом українського народу №1» оголошений не чинний президент, а прем’єр-міністр. Головний ініціатор розпочатих учора масових хвилювань Юлія Тимошенко була змушена визнати: скинути з посади главу держави Віктора Януковича неможливо. Оскільки конституційні підстави для цього відсутні.

На відміну від 2007 року, коли БЮТ прийняв рішення синхронно відмовитися від завойованих депутатських мандатів і зробив Верховну Раду недієздатною, у 2010-му ця схема не прокотить. Оскільки норма щодо відсутності у Раді 150 народних депутатів із закону успішно вилучена. Та й президент Віктор Янукович навряд чи видасть указ про розпуск парламенту, як це зробив його попередник Віктор Ющенко. Максимум, чого можуть досягти прибічники «помаранчевих», які мітингують під стінами Ради, – це зміщення з посади нинішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова. Але навіть для цього необхідне рішення хоча б 226 членів Ради. Тим часом учора коаліція більшості знову поповнилася – за рахунок п’ятьох депутатів, які перейшли з табору Юлії Володимирівни. Тому надії на «парламентський шлях вирішення проблеми» тануть в опозиціонерів із катастрофічною швидкістю.

Зібрати у центрі Києві величезний натовп народу Тимошенко та її союзникам учора теж не вдалося. Державтоінспекція напередодні розпочала масові перевірки автотранспорту, що в’їжджає до міста. Керівникам підприємств якнайсуворіше заборонили випускати у рейс автобуси, орендовані «для політичних цілей». Потяги, які прямували до Києва з Західної України та інших «соціально близьких» Тимошенко регіонів, випадково виявилися недоступними для потенційних учасників масових збурень – квитків не було. Залізничні боси, втім, основною причиною ажіотажу назвали «післясвятковий» роз’їзд студентської молоді до місць навчання. Тому до Маріїнського парку на 10 ранку прибули трохи більше за три тисячі демонстрантів. За мірками Києва це жменька. Для порівняння: тільки бійців резерву внутрішніх військ, стягнутих до Печерського району, нарахували понад 2 тисячі. Окрім них до Києва командировані омоновці з шести сусідніх областей. Спроби штурмувати будь-яку з будівель, де розміщуються органи держвлади, отже, завідомо безглузді.

З метою розігріву натовпу розповіли про спробу передачі Віктору Януковичу пачки книжок. Докладні біографії Беніто Муссоліні, Ніколає Чаушеску, Тіберія Клавдія Нерона разом з енциклопедією «100 великих диктаторів планети» співробітники президентського секретаріату чомусь не взяли. Депутати від групи «За Україну!» виявили наполегливість та надіслали «методичну літературу» поштою.

Опозиції усе ж вдалося учора провести через парламент рішення про заслуховування планів уряду на 17 травня. Нагадаю: цього дня у Києві Медведєв із Януковичем мають намір підписати низку доволі важливих угод. 399 депутатів не дослухалися до аргументів Партії регіонів про недоцільність такого «перехресного допиту» саме цього дня.

Олег Базак, Московский комсомолец (Росія)

Оригiнал матерiалу:

http://www.mk.ru/politics/article/2010/05/11/485813-premer-yanuko…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: