Купувати валюту: пора чи вже пізно?

Купувати валюту: пора чи вже пізно?

Експерти не виключають, що при скупченні несприятливих факторів долар може перевалити за позначку в 30 гривень

Курс гривні щодо долара за останній тиждень значно змінився. Якщо ще тиждень тому американську валюту можна було придбати за курсом 24,8 грн, то зараз на чорному ринку потрібно викласти не менше, ніж 26,5 грн за 1 долар. Такий стрибок пересічному громадянину може здатися несподіваним, але експерти ще раніше попереджали про те, що гривні легко не буде. «Завершення дії сезонних факторів призведе до посилення позицій долара, починаючи з осені. Цьому сприятиме погіршення платіжного балансу, а також початок енергетичного імпорту, який поверне на ринок «Нафтогаз». Курс буде в межах 25-26 грн/$, якщо в ситуацію не втрутиться хоча б один з перелічених далі факторів: зниження ціни або попиту на сировинні товари на світовому ринку, зрив співпраці з МВФ, відновлення політичної кризи, загострення ситуації на Донбасі. Якщо ж ці фактори будуть актуалізовані, курс національної валюти може сягнути 27-29 грн/$», – ідеться в останньому квартальному звіті Da Vinci Analytic Group. Примітно, що проект держбюджету на 2017 рік розраховується на основі прогнозного курсу 27,2 гривні за 1 долар, який було представлено Нацбанком ще у середині березня цього року. Іншими словами, ще навесні регулятор готував українців до падіння курсу національної валюти.

Отже, чому наприкінці літа падає гривня? Яким буде курс національної валюти наприкінці 2016-го? Що може змінити ситуацію на валютному ринку України? Експерти «Главкому» озвучили свої оцінки і прогнози.

Чому падає гривня?

Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера:

Основна причина полягає у великих виплатах, які потрібно буде провести Україні восени цього року. А без співпраці з МВФ жодного додаткового джерела надходження валюти до країни не буде.

Друга причина полягає в активізації бойових дій на сході країни, додаткових складнощах, які виникли у зоні бойових дій.

По-третє, на курсі позначається погана статистика щодо стану зовнішніх ринків. Україна, яка половину ВВП отримує за рахунок експорту товарів, почувається вкрай погано через ситуацію на зовнішніх ринках: немає жодної позитивної динаміки з експортної групи товарів. Погана ціна на хімію, метал, сільськогосподарську продукцію, зерно перш за все. Якщо поглянути на статистику, то побачимо, що експорт наш знижується. Падіння з експорту не зупиняється з січня 2014 року.

Четверта причина – низькі темпи проведення економічних реформ, які не стимулюють інвестиційні надходження.

П’ята причина – зменшення надходження від заробітчан, які перебувають за межами країни. Так, ці надходження у рази більші, ніж притік інвестицій, які країна отримує, але вони менші, ніж було раніше. Для мене це свідчення того, що або йде перерозподіл передачі цих грошей іншими неофіційними каналами, або люди не тільки самі виїздять на заробітки, а й вивозять свої родини. Йдеться про 5 млрд доларів щорічних надходжень.

Ерік Найман, власник компанії Capital Times:

Головна причина – наближення опалювального сезону і потреба «Нафтогазу» купувати долари для закачування газу. Окрім цього, не забувайте, що енергокомпаніям доведеться і вугілля купувати.

Оскільки НАК «Нафтогаз» сподівався отримати західний кредит на купівлю газу, а співпраці з МВФ немає, то нині досить туманними виглядають шанси на одержання кредиту. Отже, друга причина – це відсутність кредиту МВФ. Це дві ключові причини.

Олександр Савченко, колишнiй заступник голови НБУ:

Причина в НБУ, який, скуповуючи долар, емітує гривню. Така політика довго тривати не може, а ведеться вона впродовж уже чотирьох місяців.

Друга причина – «Нафтогаз» закуповує пального більше, ніж зазвичай це відбувається.

Третя причина – інформаційна. Мінфін декларував курс 27,2 грн за 1 долар як базу для розрахунків бюджету на наступний рік.

Четверта – останні неадекватні заяви Путіна стосовно України. Почалося падіння рубля. А у нас завжди є кореляція з падінням рубля і гривні.

Яким буде курс на початок 2017 року?

Олег Устенко:

Ми можемо перебувати в зоні 25–27 грн за $1, якщо поновимо співпрацю з МВФ і розблокуємо фінансування за іншими міжнародними програмами. Якщо так станеться, це означатиме, що Україна почала рухатися шляхом виконання вимог МВФ, міжнародних фінансових інституцій і Європейського союзу, зобов’язань, пов’язаних із проведенням структурних реформ, боротьбою з корупцією, судовою реформою, реформою системи державного управління, зниженням адміністративних бар’єрів для ведення бізнесу. В цьому разі утримувати курс буде реально завдяки не лише кредитуванню, а й збільшенню притоку інвестицій.

Якщо співпраця з Фондом зберігатиметься у напівзамороженому стані, то ситуація розвиватиметься негативно і ми вийдемо за курсові параметри в 30 грн за 1 долар. Загалом це негативно позначиться на економічній ситуації, а потім і на соціальній та політичній. У Кабміні і Верховній Раді, від яких залежать ухвалення рішень, розуміють весь жах негативного сценарію, тому будуть мотивовані якомога швидше розпочати співпрацю з Фондом. Імовірність негативного сценарію – 10–15%, позитивного – 85%, коли курс гривні становитиме 25–27 грн за долар.

Ерік Найман:

Думаю, що до президентських виборів (у США) ситуація не зміниться. Враховуючи, що інавгурація президента США буде у січні, МВФ цього року гроші не дасть. Можна прогнозувати лише те, що легко гривні не буде. 27 грн за долар – це в найкращому випадку. А в найгіршому, звичайно, курс буде вищим 30 грн за 1 долар. Ми говоримо про осінь-зиму. Зазвичай усе найгірше відбувається до 15 грудня, потім ринок заспокоюється.

Олександр Савченко:

Цілком імовірно, що ми можемо завершити рік із курсом 25 гривень за 1 долар +/- 1 гривня за умови, якщо таку курсову політику буде підтримано Нацбанком і Кабінетом міністрів. Якщо у них інші плани наповнити бюджет за рахунок курсу, відповідно, буде девальвація та інфляція, а курс може бути й 27 грн за 1 долар. Дасть МВФ гроші чи не дасть, якими будуть ціни на продукцію, яку експортує Україна, – це також фактори, але вторинні. Фундаментальні фактори – це темпи економічного зростання і ВВП. Ми рухаємося до зростання. Буде (наприкінці року) десь 1%. У США буде 2,5-3%. Цілком імовірно, що наступного року у нас може бути економічне зростання на рівні 2-3%. На жаль, це максимум зростання без економічних реформ. Фундаментально гривня не повинна падати. Вона і зараз упала безпрецедентно. Далі її девальвувати просто буде недалекоглядним кроком. Думаю, сценарії 30 грн за долар і вище – трошки неадекватні. 

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: