Новий політичний сезон. У кого з політиків найшвидше зростають рейтинги

Новий політичний сезон. У кого з політиків найшвидше зростають рейтинги

Протягом 2016 року рейтинг Порошенка знизився вдвічі (з 23% до 11%), натомість зросла підтримка Тимошенко (до 18%) та Ляшка (до 10%)

Згідно з результатами опитування Соціологічної групи «Рейтинг», якби вибори Верховної Ради відбувалися найближчим часом, то третина опитаних однозначно взяла б у них участь, а до парламенту потрапило б шість партій: «Батьківщина» (18,3% – серед тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором), Опозиційний блок (12,6%), «Самопоміч» (11%), Радикальна партія (11%), Блок Петра Порошенка «Солідарність» (9,1%), «Свобода» (5,6%). 

4,8% підтримали б партію «Громадянська позиція», 3,1% – партію Міхеїла Саакашвілі. За партії «Відродження» та УКРОП проголосувало б по 2% опитаних. Варто додати, що серед усіх опитаних майже кожен п’ятий не визначився з вибором партії.

Якби вибори президента України відбувалися найближчим часом, то третина опитаних однозначно взяла б у них участь. Серед тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором, Юлію Тимошенко підтримали б 17,7%, Юрія Бойка – 11,5%, Петра Порошенка – 10,7%, Олега Ляшка – 9,8%, Андрія Садового – 8,9%, Анатолія Гриценка – 7,5%, Надію Савченко – 5,6%, Олега Тягнибока – 4,3%. Більше 2% віддали б свої голоси за Дмитра Яроша та Сергія Тігіпка.

 

Протягом 2016 року рейтинг Петра Порошенка зменшився вдвічі (з 23% до 11%), натомість зросла підтримка Юлії Тимошенко (з 13% до 18%) та Олега Ляшка (з 8% до 10%). Також варто додати, що за останніх два місяці рейтинг Надії Савченко зменшився з 10% до 6%, натомість зріс рейтинг Юлії Тимошенко – з 15% до 18%.

Близько чверті опитаних довіряють Андрію Садовому (25%), Анатолію Гриценку (23%), Надії Савченко (22%). Найбільше не довіряють Арсенію Яценюку (90%). За два останніх місяці рівень довіри до Надії Савченко зменшився вдвічі (з 41% до 22%), натомість зросла недовіра (з 41% до 63%), ще 14% не визначилися з цього питання. Найбільш прихильне ставлення до Надії Савченко залишається серед жителів заходу та центру України, у селах та серед жінок.

15% респондентів добре поінформовані щодо резонансних політичних висловлювань Надії Савченко, 50% щось чули, 31% – не знайомі з її висловлюваннями, ще 4% – не визначилися з відповіддю. 

Серед тих, хто добре поінформований або щось чув про резонансні політичні висловлювання Надії Савченко, половина опитаних загалом не підтримує висловлювання Надії Савченко, майже третина (36%) – підтримує, 15% – не визначилися. Здебільшого висловлювання підтримують мешканці сходу та півдня. 

Серед різних висловлювань Надії Савченко, найбільше респонденти підтримують тезу: «Надання Заходом Україні летальної зброї може призвести планету до третьої світової війни» (48% – підтримують, 34% – не підтримують). 

Найменше підтримали такі тези: «Треба надати амністію всім учасникам бойових дій з боку ЛНР та ДНР, крім їхніх ватажків» та «Майдан і Антимайдан стояли за одні цінностіі» (28% – підтримують, 55% – не підтримують), «Жителям України доведеться просити пробачення за загиблих синів, чоловіків, батьків на Донбасі» (33% – підтримують, 53% – не підтримують).

34% опитаних вважають, що найбільше користі для України Надія Савченко принесе як військовий льотчик, 17% виступають за її роботу на чолі міжнародного комітету з питань визволення українських військовополонених та політв’язнів, ще 17% підтримують роботу на посаді народного депутата. 4% – за включення у політичну боротьбу за посаду президента України, 2% – за роботу мiнiстром оборони, 3% – секретарем Ради національної безпеки i оборони України, інше – 9%, не визначились 13%. 

За останні два місяці зросла кількість прихильників думки про повернення Надії Савченко до армії як військового льотчика (з 24% до 34%). 

Натомість зменшилася кількість тих, хто вважає, що Надія Савченко буде кориснішою у разі роботи на чолi мiжнародного комiтету з питань визволення українських вiйськовополонених та полiтв'язнiв (з 20% до 17%); включення у полiтичну боротьбу за посаду президента України (з 9% до 4%), роботи міністром оборони (з 4% до 2%).

Серед тих, хто довіряє Надії Савченко, вбачають її найбільшу користь для України на посаді народного депутата, роботі на чолі міжнародного комітету з питань визволення українських військовополонених та політв’язнів чи у включенні у політичну боротьбу за посаду президента. Натомість ті, хто їй не довіряє, виступають здебільшого за її повернення до армії як військового льотчика.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність – 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,2%. Терміни проведення дослідження – 18-23 серпня 2016 р.

Повна версія дослідження «Електоральні настрої населення: серпень-2016»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: