«Пристроїти Люду». Як депутат Денісова стала омбудсменом

Кадри
«Пристроїти Люду». Як депутат Денісова стала омбудсменом
Людмила Денисова

Час Лутковської сплив. Давно

Сьогодні Верховна Рада України призначила нардепа Людмилу Денісову Уповноваженим із прав людини. Таке рішення підтримали 280 парламентарів. Щоправда, тепер Денісовій доведеться попрощатися із депутатським мандатом, але вочевидь, така перспектива її не лякає. «Я прошу дати мені подання на зняття з Людмили Денісової повноважень народного депутата України, і ми зможемо проголосувати ще сьогодні після наступного питання порядку денного», - заявив спікер парламенту Андрій Парубій після голосування.

Людмила Денісова замінить на посаді Валерію Лутковську, яка понад рік після формального закінчення терміну повноважень продовжувала обіймати цю посаду.

Історія попередниці

На посаду уповноваженого з прав людини Лутковську обрали 24 квітня 2012 року. Тоді вона була єдиним кандидатом. За обрання Лутковської висловилися 252 народні депутати. Щоправда, опозиціонери намагалися опротестувати призначення, мовляв, Лутковську обрали у неправовий спосіб. Тоді народний депутат від «Нашої України», заступник голови лічильної комісії Володимир В’язівський заявляв, що у бюлетенях для таємного голосування були відсутні підписи голови та секретаря лічильної комісії, а отже, їх виготовлено із порушенням. На це тодішній голова Верховної Ради Володимир Литвин відповів, що звинувачення опозиціонерів є безпідставними. «Я стверджую і офіційно заявляю, що жодних порушень не було і це підтверджує той факт, що 16 членів лічильної комісії, тобто всі, які були присутні і брали участь у роботі лічильної комісії, підписали відповідний протокол, і лише один депутат написав, що у нього є зауваження», - заявив тоді Литвин.

Обрання Лутковської у 2012-му проходило у надзвичайних умовахОбрання Лутковської у 2012-му проходило у надзвичайних умовах

Варто зазначити, що правозахисною діяльністю Лутковська займалась і до призначення. Перед тим, як стати омбудсменом, вона обіймала посаду вповноваженого Кабінету міністрів у справах Європейського суду з прав людини з 25 січня 2011 року.

Повноваження Лутковської мали завершитися 27 квітня минулого року. Її наступника парламент мав обрати таємним голосуванням не пізніше ніж 6 червня 2017 року. Однак цього не сталося, тому Лутковська залишалась уповноваженим із прав людини.

Чому затягувалася ротація?

Нардепи ніяк не могли взятися за голосування щодо нового омбудсмена через торги за посади та повну відсутність взаємної довіри між титанами коаліції: БПП на «Народним фронтом». Призначення омбудсмена йшло у пакеті із ще двома вакансіями: глави Рахункової палати та Нацбанку. І якщо БПП не має нічого проти Денісової, а «Народний фронт» був згодний із кандидатурою Банкової на главу НБУ (Яків Смолій сьогодні посів місце Валерії Гонтаревої), то що робити із посадою голови Рахункової палати – до кінця не було невідомо. На це крісло БПП, найбільш активно група «Удару» Кличка пропонувала Валерія Пацкана (партнер Віктора Балоги, - «Главком). «Фронтовики» ж хотіли б бачити на цій посаді Руслана Лук'янчука, якого асоціюють з секретарем РНБО Олександром Турчиновим.

Чому саме Денісова

Ще перед тим, як формально сплив термін повноважень Лутковської, профільний комітет рекомендував розглянути три кандидатури на посаду Уповноваженого –Денісову від «Народного фронту», Сергія Алексєєва від Блоку Петра Порошенка та Андрія Мамалигу від Радикальної партії. Кожен з них зібрав за свою кандидатуру більше сотні депутатських підписів - за законом потрібно не менше чверті від депутатського складу. Жодних відкритих конкурсів, яких вимагали правозахисники, не відбулось. Від початку фаворитом виглядала Денісова. Оскільки для «Народного фронту» посада омбудсмена раптом виявилася принциповою. Соратники Яценюка та Авакова навіть намагалися пропхнути зміни до законодавства, щоб омбудсмен обирався відкритим голосуванням – це б знизило ймовірність «кидка» у кадрових торгах.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря сьогодні зазначив, що питання обрання омбудсмена вийшло з правового поля, зокрема через колізію щодо процедури голосування: закон про уповноваженого ВР передбачає таємну процедуру голосування депутатами бюлетенями, а регламент – відкриту процедуру. Разом із тим, він озвучив позицію комітету щодо перезапуску процедури обрання омбудсмена. Голова ВР Андрій Парубій у свою чергу зазначив, що з цього приводу є роз’яснення регламентного комітету щодо доцільності проводити обрання омбудсмена відкритим голосуванням, згідно з регламентом.

«Я сам не розумію, чого ми в цього омбудсмена так вчепилися, – ще минулого року казав співрозмовник «Главкома» у «Народному фронті». – Мабуть, просто треба пристроїти Люду».

Людмила Денісова народилась у Росії, походить з Архангельська. За національністю - росіянка. З 2005 року - член партії «Батьківщина», через два роки пройшла до Верховної Ради за списком Блоку Юлії Тимошенко. У тому ж, 2007-му, парламент призначив Денісову міністром праці і соцполітики, на посаді пропрацювала до 11 березня 2010 року. На парламентських виборах 2010-го знову пройшла до Ради від БЮТ. У жовтні 2014 втретє потрапила до парламенту - на цей раз уже у лавах Народного фронту. Два місяці пропрацювала в уряді Яценюка міністром соцполітики, після чого отримала іншу посаду: голови комітету з питань соцполітики. Заміжня, має двох дорослих доньок.

Штрихи до портрета

Згідно з декларацією, Денісова має квартиру на 203 квадрати і гараж у Києві, квартиру на 119 квадратів в окупованому Севастополі. Вона також є співвласницею кількох нежитлових приміщень в окупованому Криму. Згідно з декларацією, нардеп – кінцевий бенефіціар шести компаній.

Людмила Денісова – поціновувачка аксесуарів класу «люкс». Журналісти кілька разів помічали, що вона ходить у Раду з сумочками всесвітньо відомих брендів Givenchy, Bottega Venеta, Dior та Prada, вартість яких коливається від $1200 до $4100.

Крім того, Денісова задекларувала сім коштовних ювелірних виробів, швейцарський годинник Ulysse Nardin, автомобіль Audi A6 2003 року випуску.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також інтерв’ю Людмили Денісової «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: