«Слуга народу» ожив. Партія Зеленського отримала перші гроші на рахунок

ВИБОРИ-2019
«Слуга народу» ожив. Партія Зеленського отримала перші гроші на рахунок
Попри високі рейтинги, про діяльність партії Володимира Зеленського «Слуга народу» мало що відомо

На рахунку політсили зараз є трохи більше чотирьох тисяч гривень

Політична партія «Слуга народу» існує менше року, не веде ніякої діяльності, проте має всі шанси отримати місця в парламенті. Партія, названа за однойменним комедійним серіалом виробництва студії «Квартал-95», була зареєстрована у квітні 2018 року Міністерством юстиції, а 25 грудня керівник студії Володимир Зеленський заявив, що ця структура буде брати участь у парламентських виборах у 2019 році.

Результати опитування, проведеного центром соціальних досліджень «Софія» з 16 по 25 грудня у всіх областях України, за винятком непідконтрольних територій Донбасу та анексованого Криму, свідчать, що партію «Слуга народу» готові підтримати на найближчих парламентських виборах 10,8% опитаних громадян. За рейтингом її випереджає партія «Батьківщина», за яку готові віддати голоси 16,7% українців. У партії «Опозиційна платформа – За життя» рівень підтримки приблизно дорівнює показникам партії Зеленського.

Непогані рейтинги і у самого Володимира Зеленського як кандидата у президенти: за інформацією соціологів групи «Рейтинг», шоумен має всі шанси вийти у другий тур разом із лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко.

Чиїм коштом банкет?

Як писав «Главком» раніше, політична партія «Слуга народу», згідно з фінансовим звітом за другий квартал 2018 року, не мала ні копійки коштів, і не здійснювала жодних виплат.

Але фінансовий звіт за третій квартал поточного року, оприлюднений на сайті Національної комісії з питань запобігання та протидії корупції, свідчить про те, що спонсор надіслав на рахунок партії перші 4600 гривень. Це єдиний прибуток політичної сили, офіційно задекларований на цей момент.

У партії звітують, що на рахунок їм «впали» 4600 грн членських внесків від фізичних осіб, і уточнюють, що фізичною особою, яка надіслала кошти, є Качура Олександр Анатолійович.

Згідно з інформацією сайту YouControl, Качура Олександр Анатолійович є керівником адвокатського бюро «Качура Лоєрс», у якого партія «Слуга народу» безоплатно орендує приміщення площею у 4 квадратні метри.

Крім того партія завинила адвокатському бюро «Качура Лоєрс» 10000 грн за послуги з ведення бухгалтерського обліку.

Фінансові зобов’язання політичної партії на користь юридичної особи:

З наявних 4600 грн партія витратила лише 450 грн: було здійснено п’ять платежів по 90 грн – чотири в один день 18 вересня 2018 року і один 28 вересня – як сплата за обслуговування у системі «КлієнтБанк» у ПАТ «КБ «ГЛОБУС».

Ні на зарплати, ні на оренду приміщення, ні на публічні заходи, ні на рекламу політична сила не витратила ні копійки.

За партією «Слуга народу» не закріплено жодного майна, а на рахунках політсили на цей момент залишаються 4150 гривень.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції не зафіксували порушень у діяльності партії «Слуга народу» за результатом аналізу її фінансового звіту.

Партія суцільних таємниць

Нагадаємо, що офіційним керівником політичної партії «Слуга народу» є Іван Геннадійович Баканов, він же - юрист студії «Квартал 95» з 2013 року. Про те, хто крім Баканова та Зеленського представляє партію, сказати точно ніхто не може: попри високі рейтинги, про діяльність політсили мало що відомо. Кореспондент «Главкому» ще навесні намагався потрапити в офіс адвокатської контори «Качура Лоєрс», працівники якої підтвердили, що партія хоч і винаймає частину приміщення, проте її представників там не було: «Зараз вони не тут. Якщо партія вирішить вести активнішу діяльність, то вони або переїдуть сюди, або орендуватимуть інше приміщення».

Отож, партія досі продовжує залишатися віртуальною. Ще 1 січня шоумен Зеленський одразу після того, як заявив про бажання балотуватися у президенти, оголосив про набір людей до своєї команди. Він вказав адресу свого сайту: ze2019.com, де повідомляється, що приєднатися до команди Зеленського висловили бажання вже більше як 400 тис. осіб. Проте ЗМІ сумніваються у чесності підрахунку кількості надісланих анкет: лічильник на сайті «Команди Зеленського» збільшується стабільно на 130-150 пунктів щохвилини, навіть уночі.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: