Жарти скінчились. Зеленський і його спонсор вийшли на старт

Вибори-2019
Жарти скінчились. Зеленський і його спонсор вийшли на старт
За даними джерел «Главкома», про свою участь у президентській кампанії Зеленський заявить в останній момент

Кампанією Зеленського щільно займається забудовник та керівник єврейської громади Києва Олександр Левін

«Насправді загроза Зеленського для нас дуже велика, і ми зараз стурбовані ним більше, ніж Юлею», – ділиться з «Главкомом» впливовий політик з найближчого оточення президента. Зрозуміти таке занепокоєння можна: якщо на цей момент Тимошенко майже залізно проходить до другого туру, то Петру Порошенкові ще треба постаратися, аби туди потрапити. І на цьому етапі конкурентами для нього стають всі інші. Динаміка, яку демонструє фронтмен «Вечірнього кварталу» та головна зірка серіалу «Слуга народу» Володимир Зеленський, політтехнологів Банкової дратує найбільше. Останні соцопитування ставлять його вже на друге місце у рейтингу кандидатів. Хоча в оточенні Порошенка стверджують, що мета цих опитувань – штучно опустити з другої сходинки Порошенка і представити його кульгавою качкою ще до початку виборчої кампанії. Однак недооцінювати ризики, які несе участь у кампанії Зеленського, ніхто не збирається.

«В президенти іти не хо…»

Нинішні рейтинги гумориста феноменальні ще й тому, що виразно навіть не озвучив свій намір брати участь в будь-яких виборах. Комік згадує цю тему лише в звичному для себе жанрі стенд-ап. Втім країна вже заклеєна білбордами з гаслом «Президент – слуга народу», а ефір телеканалу «1+1», що належить потенційному спонсору кампанії Зеленського Ігорю Коломойському, щільно нашпигований анонсами серіалу з такою ж назвою – «Слуга народу». Під старт виборчої кампанії якраз підготували його новий сезон.

Країна вже заклеєна білбордами з гаслом «Президент – слуга народу»Країна вже заклеєна білбордами з гаслом «Президент – слуга народу». Однак, офіційно команда Володимира Зеленського не підтверджує, що саме вони стоять за розміщенням такої реклами

Нагадаємо, що є ще і партія з такою ж назвою, яка теж бере «срібло» у соцопитуваннях. Вона з’явилася минулого року. Як з’ясував «Главком»ще навесні, ця структура прописана на чотирьох квадратних метрах в офісі адвокатської контори Kachura Lawyers. Після того як кореспонденту з деякими складнощами вдалося потрапити у цю контору, її співробітники підтвердили, що партія винаймає частину приміщення: «Але зараз вони не тут. Якщо партія вирішить вести активнішу діяльність, то вони або переїдуть сюди, або орендують інше приміщення».

Тож вже тоді було зрозуміло, що «Слуга народу» – суто віртуальна партія. Відтоді жодних новин вона не продукувала і ніякої активної діяльності не вела. Її формальний голова Іван Баканов, який керує ТОВ «Квартал 95», теж ніяк не коментує подальших планів.

Проте зовсім недавно висловився сам Зеленський. Його монолог в ефірі шоу «Вечірній квартал» побив рекорди телеперегляду. Це сталось тому, що він був присвячений саме потенційному балотуванню у президенти.

Гуморист видав декілька тез: «У мене є юридична освіта – це плюс, але в мене нема політичного досвіду – і це жирний плюс», «2,5 мільйони гривень застави в мене є, але не для такої сумнівної історії», «Навряд чи Коломойський дасть гроші туди, звідки вони навряд чи повернуться». Після цього колеги з «Кварталу» в жартівливому тоні оголосили, що в залі відбувається з’їзд партії «Слуга народу» і висунули Зеленського у президенти. Той відреагував у своєму стилі: «В президенти іти не хо…..ча подивимось».

Втім, за інформацією джерел «Главкома», рішення про балотування вже ухвалено, хоча проти цього, наприклад, категорично виступала дружина телезірки.

Вже навіть створений штаб. Зеленського активно консультують щодо виборів та тонкощів політичних процесів. Плюс деякий час, ще до історії з виборами, російськомовний уродженець Кривого Рогу почав активно брати уроки української мови у відомого філолога Олександра Авраменка, який теж має свою освітню програму на телеканалі «1+1».

На Банковій уважно слідкують за зростанням рейтингу коміка. Перший заступник голови фракції Блоку Порошенка та «права рука» президента Ігор Кононенко зізнався в інтерв’ю «Главкому», що там моніторять ситуацію, бо похід Зеленського у президенти може змінити ситуацію серед фаворитів. Водночас політик звертає увагу на те, що рейтинг Зеленського в різних соцдослідженнях може відрізнятись на порядок через несталість його електорату.

Проблеми у Зеленського можуть бути і через його вузьке оточення – після того як криворізька команда переїхала до Києва, вона тримається купкою з мінімальними зовнішніми впливами та повною довірою лише до «своїх». Така закритість рано чи пізно приводить до не завжди адекватного сприйняття реальності. Проте за спиною Зеленського маячить дуже практичний та цинічний мільярдер Коломойський. Аби Зеленського та його партію не називали кишеньковим проектом олігарха, Коломойський ухвалив важливе рішення: жодних прямих доказів його фінансування чи втручання у кампанію немає бути. Саме тому, за інформацією джерел «Главкома», кампанією Зеленського щільно займається менш публічний соратник олігарха – забудовник та керівник єврейської громади Києва Олександр Левін. Як кажуть наші співрозмовники, саме він веде перемовини щодо залучення американських технологів.

 Кампанією Зеленського займається керівник єврейської громади Києва Олександр Левін Кампанією Зеленського займається керівник єврейської громади Києва Олександр Левін (ліворуч)

Востаннє прізвище Левіна спливало під час історії з рейдерською атакою на Аграрну партію – нібито він мав задачу покласти цей проект до кишені олігарха.

Сам Левін ніяк не відреагував на прохання прокоментувати свою співпрацю з Зеленським. Але у Facebook, де бізнесмен не дуже часто проявляє активність, один з його постів – це якраз ролик «Слуги народу».

Кандидат з телевізора

У відносинах Зеленського з Коломойським є ще один пікантний момент. За чутками, власник телеканалу має перед «кварталівцями» борги за недешевий контент і тримає їх завдяки своїй улюбленій тактиці – у разі розірвання контракту надій побачити ці гроші точно не буде. Втім те, що Коломойський «прощає» свої борги за телевізійний продукт – це одне, а можливе фінансування кампанії Зеленського, а згодом партії «Слуга народу» – це вже зовсім інші ставки. Сам олігарх зараз поза межами України і не втратить можливості завдяки коміку торпедувати українських політиків, насамперед Петра Порошенка. І вже очевидно, що критика нинішньої влади буде основною стратегією кампанії Зеленського. Ба більше, деякі сюжети «Вечірнього кварталу» про президента та визначення на кшталт «жук мальдівський» переходять межу пристойності.

Також очевидно, що Зеленського будуть вкрай дозовано випускати до публічного простору, де його можуть намагатись провокувати на конкретні відповіді на складні запитання. Від дитячих помилок ще одного вихідця з шоу-бізнесу – Анастасії Приходько – він має бути застрахований. «Насправді це буде не кампанія Зеленського, а кампанія героя серіалу, – запевняють співрозмовники «Главкома» у одному з штабів-конкурентів. – Він не буде з’являтись поза телевізором».

Якщо раніше реклама серіалу «Слуга народу» мімікрувала під президентську кампанію, то зараз – все навпакиЯкщо раніше реклама серіалу «Слуга народу» мімікрувала під президентську кампанію, то зараз – все навпаки

В оточенні ж самого Зеленського щиро вірять, що влада дуже злякалася несподіваного конкурента і вже вбачають у різних подіях та збігах «руку Банкової». Наприклад, в тому що прем’єра комедії з акторським дебютом Сергія Притули «Секс і нічого особистого» була поставлена того ж тижня, що й прем’єра комедії «Кварталу» «Я, ти, він, вона».

За даними джерел «Главкома», про свою участь в кампанії Зеленський заявить в останній момент. Це Володимиру з його поки що мінімальним антирейтингом потрібно для того, аби раніше часу не стати мішенню для атак конкурентів. А нагадати, окрім співпраці з Коломойським, є багато що – наприклад те, що зі сцени в латвійській Юрмалі він називав Україну «волоцюжкою» і порівнював з «актрисою німецького фільму для дорослих», яка «готова прийняти будь-яку кількість з будь-якого боку». Це викликало хвилю обурення на Батьківщині. Також «Квартал» знімав комедії спільно з росіянами, але слід визнати, що після подій 2014 року Зеленський мінімізував таке співробітництво. У 2016-му він відмовився їхати до Москви на прем’єру фільму «Вісім кращих побачень» зі своєю участю, а в Держдумі навіть вимагали унеможливити отримання Зеленським гонорару за прокат фільму в Росії, бо ці гроші нібито підуть на «фінансування «злочинної операції проти «ДНР» та «ЛНР». Принципова позиція Зеленського щодо російського ринку свого часу навіть спричинила конфлікт між ним та іншими акціонерами «Студії «Квартал-95» братами Шефірами. Втім багато хто з «ультрапатріотів» все одно вважає російськомовного Зеленського представником «руського міра», а його потенційний електорат здебільшого – на Півдні та Сході. До речі, на кінець року у «Кварталу» заплановані святкові новорічні концерти саме в цих регіонах – Харкові, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні та Одесі.

«Ми бачимо сьогодні лише віртуальний рейтинг Зеленського, – робить висновок політтехнолог Андрій Золотарьов. – Згадайте, як прогресувала рік тому «За життя» і де вона зараз. Віртуальний рейтинг потребує підкріплення – ідеологічного та організаційного. Якщо цих компонентів нема, то високий рейтинг до активної частини кампанії може «зісковзнути». Але, судячи з того, як Зеленський входить в кампанію, в нього досить розумна команда, яка напевно цей момент розуміє. Тож не виключаю, що Зеленський виявиться «джокером» цієї кампанії та вплине на її результат. І ставлюся до нього серйозніше, ніж до Вакарчука».

Безумовно, нинішні показники Зеленського – це індикатор втоми та розчарування українців у традиційних політиках. І вигаданого вчителя історії Голобородька, який став президентом в серіалі, вони тепер готові нагородити булавою вже в реальності.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Бізнес-партнер президента пояснив, навіщо «засіває» округ на Київщині
Бізнес-партнер президента пояснив, навіщо «засіває» округ на Київщині
 Принцесса София и принц Карл Филипп
Шведская королевская семья показала свою коллекцию тиар на светском приеме во дворце
Андріївська церква
Останній козир кремлівських шулерів у війні за автокефалію ТОМОС
Митрополит Вінницький і Барський Симеон
Митрополит Симеон вважає, що зрив зустрічі президента і єпископів УПЦ МП був спланований
Юристи довіряють судам більше, ніж прокуратурі та антикорупційним інститутам – опитування
Юристи довіряють судам більше, ніж прокуратурі та антикорупційним інститутам – опитування
Турчинов анонсував нові санкції проти причетних до «виборів» на Донбасі
Турчинов анонсував нові санкції проти причетних до «виборів» на Донбасі
Володимир Путін
Кремль збирається захопити Україну мирним шляхом після виборів
Митрополит Вінницький і Барський Симеон
«Тому що Вінницький». Перше велике інтерв’ю з митрополитом Симеоном
У Порошенка розказали про велику шкоду люстрації і е-декларування
У Порошенка розказали про велику шкоду люстрації і е-декларування
Дата публікації новини: