Останній козир кремлівських шулерів у війні за автокефалію

ТОМОС
Останній козир кремлівських шулерів у війні за автокефалію
Андріївська церква

Атакою на Андріївську церкву Росія не обмежиться?

Сьогодні у столиці невідомі кинули пляшки із запалювальною сумішшю в Андріївську церкву. Підпалити храм не вдалося, однак в результаті нападу є постраждалий: священик, якому злочинці бризнули в обличчя з газового балончика. Поліцію викликав охоронець церкви.

За словами начальника Управління поліції у місті Києві Андрія Крищенка, слідчі розпочали кримінальні провадження за статтями про «Замах на умисне знищення або пошкодження майна» та «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками» Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до десяти років позбавлення волі.

Двоє невідомих кинули до вхідних дверей церкви дві скляні пляшки із запальною сумішшюДвоє невідомих кинули до вхідних дверей церкви дві скляні пляшки із запальною сумішшю

Працівники поліції виявили біля церкви рюкзак, який, можливо, належить правопорушникам, а також дві нерозбиті пляшки з «ймовірно, запалювальною сумішшю», додав Крищенко.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив: встановлено, що нападників було четверо. За його словами, слідство ускладнює те, що охорона храму запізно звернулась до правоохоронців - аж за півгодини після нападу – намагалася самостійно спіймати зловмисників.

І священнослужителі, і експерти, і користувачі соцмереж сходяться у версії, що ця провокація може бути вигідна Кремлю.

«Прозорі натяки» з Москви

Зорян Шкіряк нагадує: в інформаційному просторі лунало багато попереджень про те, що напередодні отримання Томосу Україною Росія буде намагатися дестабілізувати ситуацію на території нашої держави. «Зокрема, йшлося про можливі атаки на релігійні споруди», - додав він. Радник міністра назвав напад на Андріївську церкву «сигналом для того, щоб максимально ефективно посилити заходи безпеки».

Прес-секретар УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря у себе на сторінці у Facebook так прокоментував спробу підпалу храму: «Бачимо, що посіпаки Москви намагаються лякати представників Вселенського патріарха, якому Андріївська церква передається під представництво. Однак як мудро казав Святійший Варфоломій в очі московитам: «Вселенський патріархат нікому не погрожує і не сприймає погроз».  

Народний депутат, лідер «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук у коментарі «Главкому» заявив, що не сумнівається, що провокація зрежисована у Кремлі, а її виконавці – або фсбшна агентура, або місцеві тітушки, щедро мотивовані лояльними до РФ українськими олігархами. На думку експерта, Росія вирішила помститися за Томос не шляхом ескалації на Донбасі або повномасштабного вторгнення, як це припускали ЗМІ, а руками… впливових в Україні проросійських політиків.

«У Росії є достатньо потужні ресурси в Україні - лояльні олігархи, які постійно лізуть у церковну тему. Взяти хоча б пана Вадима Новінського. Плюс – агентура російських спецслужб, яка є в Україні, вона зараз дуже активно працює у темі Томоса», - зазначив Тимчук.

Керівник «Інформаційного спротиву» також припускає, що спробою підпалу Андріївської церкви РФ не обмежиться, а тому на Україну може чекати низка подібних інцидентів у найближчому майбутньому. «У них (у РФ, - «Главком») є дуже потужний ресурс всередині України, який вони можуть задіяти для виконання конкретних задач, розпалюючи конфлікт на релігійному ґрунті.

Натомість нардеп Ігор Луценко нагадав: «Храм є власністю України. Його, як ви всі знаєте, передають у користування Вселенському патріархату. Андріївську церкву ще де-факто не передали, але у державне майно пляшки вже летять».

Луценко також додав, що Україна має намір номінувати Андріївську церкву як окремий об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. «Звісно, якщо та вціліє. Бо раніше їй загрожували зсуви землі, а тепер ось…», - зауважив він.

До слова, користувачі соцмереж також не сумніваються у тому, хто стоїть за атакою на храм: «Розпалення релігійної ворожнечі – останній козир МПерських шулерів», «Московська секта діє, як вміє», «Будь-якими засобами намагаються зірвати надання Томоса!».

Андріївська церква

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада за ініціативою президента передала Андріївську церкву у постійне користування Вселенському патріархату. За відповідне рішення проголосували 237 депутатів. «Чорти хай бісяться, а українські сили голосують за», — заявив спікер Ради Андрій Парубій перед голосуванням.

Андріївська церкваАндріївська церква

Передбачається, що представники Константинополя будуть проводити там богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії. «Андріївська церква залишається у власності держави і надалі перебуватиме на балансі Національного заповідника «Софія Київська». Реставрацію Андріївської церкви буде продовжено до її повного завершення. Після завершення реставрації церква буде знову відкрита для відвідувань», - пояснили у прес-службі Національного заповідника.

Представник президента у парламенті Ірина Луценко заявляла, що такий крок повинен стати «символічним жестом» і прискорити отримання Томоса.

Тоді як прихильники Московського патріархату вкрай негативно поставилися  до передачі Андріївської церкви в Києві в управління Константинополю. Нардеп від «Опоблоку» Вадим Новінський назвав її  «хабарем за Томос і сприяння в обранні Петра Порошенка президентом». На думку Новинського, питання надання автокефалії для Єдиної помісної української православної церкви є частиною передвиборної кампанії чинного глави держави.

«Чому вона повинна переходити? Наша церква, канонічна православна українська церква, бере свій початок з 988 року. І всі лаври, монастирі, які в її віданні, належали їй протягом тисячоліття. Чому вони повинні відійти якимось розкольникам, які зараз незаконним рішенням Стамбульського патріарха якимось чином будуть узаконені?», - обурювався він.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: