Життя без лімузина та Ахметова. Про що мовчить фінансовий звіт партії Ляшка

Партійна каса
Життя без лімузина та Ахметова. Про що мовчить фінансовий звіт партії Ляшка
Олег Ляшко

Чим ближче до виборів, тим у Ляшка скромніші авто і більше агітації

У минулому році Радикальна партія Олега Ляшка отримала від держави 38,2 млн гривень. Про це свідчить фінансовий звіт партії, оприлюднений на сайті Національного агентства з протидії корупції. І лише 1,2 млн політична сила отримала від фізичних та юридичних осіб. Вочевидь, саме такої суми бракувало до державних грошей для повноцінного функціонування партії Ляшка. Тому її члени теж скинулися. Приклад усім показав сам лідер партії. Ляшко безоплатно надає у користування офіс у центрі столиці на вулиці Кловський узвіз, 7а. Проте не всі спонсори партії бажають афішувати себе.

«Главком» дослідив, хто і як вкладається у Радикальну партію та на що витрачає кошти політична сила, яку тепер тісно пов’язують з Рінатом Ахметовим. У провладному таборі відкрито заявляли, що Радикальну партію фінансує мільярдер-власник СКМ. Та й сам Ляшко публічно тепер відвідує меткомбінати олігарха та лобіює інтереси цих підприємств.

Скромні спонсори

Фізичні особи минулого року пожертвували партії Ляшка 1,1 млн грн.

Спонсорують партію, згідно з фінансовим звітом, її ж партійці та особи, які так чи інакше пов’язані з радикалами. Наприклад, у звіті згадуються нардепи-радикали Василь Амельченко, Ігор Попов, Дмитро Лінько, Тетяна Юзькова. Проте вони робили невеликі внески – по кілька тисяч.

Левову частку коштів (кількасот тисяч гривень) на рахунки партії перевели три особи – депутат від Радикальної партії Сергій Скуратовський, колишній помічник нардепа Ленського Олексій Оскер та партієць Олександр Юраков.

Нардеп від Радикальної партії Сергій Скуратовський пожертвував найбільше – 400 тис. грн. Скуратовський є головою комітету Верховної ради з питань будівництва. Проте відомий він не лише цим. Як повідомлялось у програмі  «Наші гроші» , до походу в парламент нардеп займався будівельним бізнесом: був власником і керівником приватної фірми «Грін Грей». Проте після обрання парламентарем, Скуратовський ніби переписав бізнес на дружину, а її не вказав у власній декларації.

Депутат Сергій Скуратовський переказав найбільшу суму як фізособаДепутат Сергій Скуратовський переказав найбільшу суму як фізособа

Колишній помічник депутата від Радикальної партії Олексія Ленського Олексій Оскер перерахував політичній силі 250 тис. грн. Тоді яу у його декларації за 2016 рік у статті «доходи» була вказана заробітна плата у 120 тис. грн та пенсія розміром у 22,5 тис. Невідомо, наскільки покращилися статки екс-помічника нардепа за останній рік, адже нині він не зобов’язаний декларувати власні доходи, тому пояснювати звідки взяв чверть мільйона, які віддав партії Ляшка, не зобов’язаний.

Олександр Юраков, який у 2014 році балотувався у Раду від Радикальної партії, проте не пройшов, перерахував політичній силі 144,5 тис. Ім’я Олександра Юракова фігурувало у журналістському розслідуванні щодо непрозорого тендеру між компанією, яка належить його колишній дружині, та аеропортом «Бориспіль».

Офіси від Ляшка та Рибалки?

Згідно зі звітом центральний офіс партії за адресою вулиця Кловський узвіз, 7а безоплатно надає у оренду партії лідер Олег Ляшко. Приміщення площею у 182 кв. м знаходиться в офісному Carnegie center. Балансова вартість приміщення – 121 тис. грн.

Та є ще один офіс, який у оренду партії надає ТОВ «Омара». З першого погляду, ця фірма ніяк не пов’язана з партією. Проте це не так. ТОВ «Омара» є правонаступником ТОВ «Наутілус-інвест 2006». Під час реєстрації  цієї фірми були вказані телефонні номери нардепа від Радикальної партії Сергія Рибалки та його матері Євгенії Рибалки. ТОВ «Омара» має кінцевого бенефеціара, громадянина Британії, Моріса Волтера, якому належить також ряд фірм-прокладок.
Раніше директором «Наутілус-інвест 2006», тобто нинішньої ТОВ «Омара» був Ігор Кривохатько — кандидат до Дніпропетровської обласної ради від Радикальної партії. Засновано  фірму кіпрським офшором Ogmalis Trading Limited. Його директоркою була Елеана Крістодополу, яка, як доводить розслідування програми «Схеми», була номінальною власницею іншого офшору — Dianatus Managment Limited. Йому належали  майже всі торгові марки снеків корпорації S.Group нардепа Рибалки та його батька.

Приміщення за адресою вулиця Кловський узвіз, 7 має площу 325 квадратних метри. ТОВ «Наутілус-інвест 2006» згідно з фінансовим звітом отримала за оренду приміщення від Радикальної партії близько 1,2 млн грн за рік.

Варто додати, що ТОВ «Омара» пов’язана ще з рядом фірм-прокладок, які входять до орбіти впливу нардепа Сергія Рибалки. Ці фірми є правонаступницями компаній, які фігурували у кримінальному провадженні щодо ухиляння від сплати податків, яке досі не закрите Печерським судом.

Куди подівся Cadillac Ляшка?

Ще на початку минулого року Радикальна партія Ляшка орендувала п’ять авто, в тому числі коштовний Cadillac Escalade, на якому неодноразово помічали очільника політичної сили. Проте нині у переліку автівок, які орендує партія, вказані лише дві.

Ляшко та його CadillacЛяшко та його Cadillac

 Партія винаймає  ГАЗ 312З  1995 року випуску у заслуженого працівника сільського господарства України Валерія Вереса з смт Іванків Київської області. Балансова вартість авта – 147 тис.  грн. Власник авто отримав від політичної сили близько 2 тис. за оренду своєї автівки.

Другий автомобіль Радикальної партії - це Renault master, яким володіє Олег Бардаш з села Шибене Київської області. Балансова вартість цієї автівки – 144 тис.

У фінансових звітах за перші квартали 2017 року зазначалося, що Радикальна партія орендує авто у деяких родичів нардепів. У документах були вказані Cadillac Escalade, який партія винаймала у партійця Олександра Гулака, Renault Trafic – у Андрія Купрієнка з Чернігова (син народного депутата від Радикальної партії Купрієнка Олега Васильовича), Renault Master – у згаданого вище мешканця Київщини Олега Бардаша, Nissan Patrol – у Валентини Амельченко з м. Сновськ Чернігівської області (родичка депутата Амельченка Василя Васильовича).

У річному звіті ці авто не вказали, хоча у статті «видатки» вказується, скільки грошей за оренду автівок було перераховано протягом року. Так, Олександр Гулак отримав 38,6 тис. грн, Олег Бардаш – 222 тис. грн, Андрій Купрієнко – 110 тис. грн, Валентина Амельченко – 60 тис. грн, Світлана Кириченко – 60 тис. грн.

У прес-службі Радикально партії Ляшка зазначили, що в серпні 2017 року партія  розірвала угоди з цими орендодавцями.

Мільйони на пропаганду та… сумки

За рік Радикальна партія витратила 40,5 млн грн, тобто на мільйон більше, аніж отримала  в цілому від держави та спонсорів. У партії це пояснюють тим, що на кінець 2016 року був залишок на партійному рахунку.

Найсуттєвіша стаття витрат радикалів – це реклама та виступи на телебаченні, радіо та публікації в пресі. В цілому, на пропаганду радикали витратили 13,9 млн грн, у тому числі на телебачення – 11,6 млн, на радіо – 555 тис., на друковані ЗМІ – 1,7 млн.

Вподовж року партійці для своїх виступів на телебаченні надавали перевагу каналам «112 Україна», Newsone, «Прямому». Лише на виступи на «112 Україна» було витрачено близько  6,9 млн.

Телеканал  NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») отримав від партії Ляшка 3,9 млн грн. Власником цього ЗМІ себе називає нардеп  Євген Мураєв.

Також істотну суму у 767 тис. гривень отримала від Радикальної партії ТРК «Ера».

Телеканал «Прямий» за трансляцію роликів радикалів отримав близько 830 тис. грн.

А от телеканал «Україна» Ахметова у звіті політичної сили не згадується. Тоді як упродовж року на цьому каналі виходили сюжети про Ляшка відверто компліментарного характеру.

Згідно з фінансовим звітом партія не шкодує грошей для пропаганди у регіонах. Регулярно виходять сюжети на ПАТ «Телевізійна служба Дніпропетровська», ТОВ «Телерадіокомпанія «Галичина», КП «Телекомпанія «Львів-ТБ». Не цурається Ляшко матеріалів в друкованих виданнях, у тому числі, орієнтованих на сільського виборця.

Партія минулого року витратила на зарплату співробітників 9 млн грн, оплату послуг та матеріалів– 8,6 млн грн, проведення з’їздів (оренда залу, апаратури – 75 тис. грн).

Ще 88 тис. грн політична сила витратила на «алюмінієві вироби». Як пояснюють у партії, мова йде про каркаси для офісних перегородок. На «картридж, пристрій багатофункційний»  витратили (усього 60 штук) — 272 тис. грн, на телевізори  LG, які закупили у кількості 16 штук для регіональних осередків, — 105 тис. грн.

На «вудилище під прапор», вочевидь, для участі у акціях та для регіональних осередків партія витратила 136 тис. грн (усього були придбані 1,5 тис. штук).

Не шкодують грошей у політсилі на брендовану продукцію. «Сумки з логотипом» (10 тис. штук) потягнули на 255 тис. грн, бейсболки (3 тис. штук) – 125 тис. грн, кепки та ручки (500 та 5 тис. штук відповідно) – 60 тис. грн, а м’ячі футбольні  (30 штук) – 30 тис. грн.

«В статуті партії зазначено, що члени партії можуть проводити будь-які суспільно-політичні заходи. На таких заходах зазначена вище продукція використовується як нагородна»,  — зазначили у прес-службі Радикальної партії Ляшка.

Юлія Тунік, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: