«Народний фронт» і його бухгалтерія. Хто ж фінансує партію Яценюка

Партійна каса
 «Народний фронт» і його бухгалтерія. Хто ж фінансує партію Яценюка
Очільник «Народного фронту» Арсеній Яценюк
Фото: Уніан

Відсутність регіональних осередків свідчить: партія не планує розвитися і їй немає куди витрачати державні кошти

Минулого разу, досліджуючи фінансові звіти партії «Народний фронт», ми ставили запитання: якщо партія, яка переживає не найкращі часи, отримає з держбюджету значну суму коштів (а станом на сьогодні – це понад 100 млн грн) то чи скористається вона цим доленосним шансом? Наразі можемо впевнено відповісти: Barba non facit philosophum. Тобто як борода не робить з людини філософа, так і гроші не зробили з партії лідера громадської думки. Але…

Люди…

Вже в 2017 році в секретаріаті партії працюють 655 осіб, що на 54 більше, ніж наприкінці 2016-го і на 655 більше, ніж до початку бюджетного фінансування. Тобто на сьогодні штат апарату максимальний за всю її історію, принаймні офіційно, та має тенденцію до зростання. І не варто забувати, що всі ці люди фінансуються з бюджетних коштів, тобто ми можемо вимагати звіт про їхню виконану роботу. Середня заробітна плата працівників в 2017 році склала 7640 грн.

Ресурси…

Як і минулого року, партію не фінансували ані фізичні особи, ані юридичні. Жодних внесків на рахунки партії не надійшло. Це насамперед свідчить про відсутність партійної дисципліни та культури. За час свого існування політсила так і не випрацювала традицій партійних внесків, що в світовій практиці є значною (якщо не основною) частиною доходу.

Усі партійні витрати були або з накопичених ще з 2015 року коштів, походження яких досі ніхто не пояснив, або бюджетних, що передбачені, відповідно до законодавства, на статутну діяльність.

В першому кварталі 2017 року партія «Народний фронт» з держбюджету отримала 28,4 млн грн – це найбільша сума серед всіх партій, які мають щастя фінансуватись за рахунок платників податків. Загалом, за рік партія з бюджету отримає 113,7 млн грн. Для порівняння: приблизно така ж сума виділена на утримання апарату Вінницької міської ради та її виконавчих органів або таку суму уряд виділив для одноразової допомоги родинам загиблих та постраждалим учасникам Революції гідності на 2017 рік.

Левова частка всіх витрат пов’язана з орендою офісних приміщень – трохи більше 7 млн грн, заробітна плата становить майже 6 млн грн та податки - понад 4 млн грн.

Особливості оренди…

Природно, що таку кількість працівників потрібно забезпечити робочими місцями і створити умови для їх комфортної праці. Тому кількість офісних приміщень, які партія орендує, збільшується в геометричній прогресії.

Центральний офіс партії, як і раніше, розташований у Києві, на Кловському узвозі, 7, як і раніше господарем офісу є сестра Антона Яценка  Дяр’я. Торік партія орендувала 375 кв. м, а з 1 січня ще додатково 327 кв. м. Але й цього виявилось замало і «Народний Фронт» орендував, за тією ж адресою, сусідні офіси в народного депутата України Валерія Писаренка – ще 750 кв. м.

Офісний центра на Кловському узвозі, 7 (фото: kanzas.ua)Офісний центра на Кловському узвозі, 7 (фото: kanzas.ua)

Загальна площа офісів в Києві становить 1452 кв. м. Більш того, якщо подивитися в декларацію пана Писаренка, то в 2016 році він надавав в оренду 750 кв. м свого офісу народному депутату, члену партії «Народний Фронт»  Дзензерському Денису Вікторовичу. Тобто очевидний факт, що пан Дзензерський в 2016 році орендував офіси для потреб своєї партії, хоча це й не вказано в загальному фінансовому звіті. Більш того, в тій же декларації все той же депутат орендує додатково ще 312 кв. м у Дар’ї Яценко. Варто зазначити, що Валерій Писаренко та Антон Яценко - члени депутатської групи «Відродження» в Верховній Раді.

Структура партії…

Якщо говорити про місцеві організації партії «Народний Фронт», то варто зауважити, що офіційно в органах юстиції, такі не зареєстровані, хоч регіональна структура й існує. Доказом цього є позначення в фінансовому звіті наявності працівників в обласних, міських та районних організаціях. Загалом, якщо вірити звіту, партія орендує 459 офісних приміщень по всій Україні, загальною площею 14 082 кв. м. Наприкінці 2016 року таких офісів було – 368. Це однозначно говорить про не швидку, але все ж мобілізацію партійного активу, тим паче, ресурси у вигляді державної фінансової підтримки досить суттєві.

Чим багаті…

Є у власності партії й нематеріальні активи. Це емблема, прапор, відеоролик, девіз та право на видавництво однойменної газети. І це все.  А ще партія закупила наприкінці минулого року програму 1:С та 40 антивірусних програм ESET Endpoint Antivirus. Яким чином їх розподілили серед 655 працівників у звіті, на жаль, не вказано.

Можна багато дискутувати, чи вдається початок реформи боротьби з політичною корупцією, чи дослухаються партії до критики на свою адресу, чи діє новий Закон про політичні партії в Україні. Але після критики з боку громадськості на адресу партії, функціонери суттєво змінили структуру видатків. Ще в 2016 році партія витратила з бюджетних коштів на рекламу 33 млн грн, а вже в першому кварталі 2017 року тільки 5400 грн. Це може бути прикладом того, як громадськість «переконала» партію використовувати кошти дійсно на статутну діяльність.

Водночас існують і невирішені проблеми. В першу чергу – відсутність партійних внесків, незареєстровані регіональні осередки, не визначена балансова вартість автомобіля, що передається в користування партії громадською організацією «Фронт Змін», адже це також спонсорський внесок.

Більш того, відсутність регіональних осередків може свідчити, що політсила не планує свого подальшого розвитку як самостійного політичного суб’єкта. На це вказують і останні рейтинги, і факт, що партії, по суті, немає куди витрачати кошти, адже, незважаючи на те, що за шість місяців 2016 року з 50 млн грн 33 було витрачено на рекламу, всіх коштів партія так і не освоїла і повернула в бюджет майже 4 млн грн. І вже в першому кварталі 2017 року невикористаних лишається 10,5 млн грн.    

Отже, відсутність чіткої вертикалі, небажання якісно розвиватись, неосвоєні кошти, що виділялися з держбюджету на статутну діяльність, брак фінансової підтримки з боку своїх прихильників, низькі рейтинги – всі ці факти можуть свідчити про майбутні переформатування, злиття з іншими командами або перезавантаження партії «Народний фронт».

Проаналізувавши звіт, запитань виникає більше, ніж відповідей. І головне з них: хто фінансує партію? 

Матеріал підготовлено в рамках коаліції «Гроші партій під контролем» та за допомогою аналітичної системи  YouControl.

Віктор Таран, Сергій Адаменко, Центр «Ейдос

Читайте також: «Таємниці бухгалтерії Тимошенко. Як серед спонсорів «Батьківщини» опинились індус та китаєць»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: