Безвіз та відпустки: де відпочивали українці?

Безвізовий режим надав українцям нові можливості у сфері туризму. Хоча за статистичними даними, порівняно з минулим роком, кількість українців за кордоном зросла, але люди не поспішають виїжджати до країн Європи. Про це розповіла під час прес-конференції у прес-центрі «Главкома» Катерина Криворученко, спеціаліст експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна

За даними опитування експертно-аналітичного центру hh.ua, 65% українців вважають, що Європа стала ближчою до України тільки формально.

За словами експерта, українці позитивно ставляться до безвізового режиму, але, на жаль, фінансове становище не всім дозволяє виїжджати за межі своєї країни.

«Якщо говорити про попередні роки, то там сума (на відпочинок, - Ред.) не була великою. Загалом - це від 3 до 5 тисяч гривень, а менша частина українців - 7-10 тисяч. Цього року ми не питали про бюджет, але якщо говорити про зарплатну вилку України, то вона залежить від регіону, здатності компанії та функціоналу, який виконує людина. Кінець першого півріччя 2017 року демонструє, що зарплатна вилка в регіонах – 4-6 тисяч гривень , а у містах мільйонниках – 6-9 тисяч гривень. Знову ж таки, це залежить від професійної діяльності людини», - пояснює Криворученко.

Кордони для українців відкриті, але громадяни надають перевагу подорожам батьківщиною. Експерт розповіла, що 25% українців планують відпочивати виключно на українських курортах, адже внутрішній туризм в Україні активно розвивається. Також 9% громадян розповіли про свої варіанти планів на відпочинок.

«Багато опитуваних, яким було запропоновано назвати свій варіант відпочинку, розповіли, що хочуть відвідати певні святині. Незалежно від локації розміщення вони хочуть відвідати церкви, храми, печери, монастирі – те, що пов’язано з сакральними речами», - говорить експерт.

Статистичні дані показують, що чверть українців не мали змоги поїхати у відпустку, а деякі люди мають скептичне ставлення до безвізового режиму та вважають, що це ніяк не вплине на доступність перетину зарубіжних кордонів.

«14% вважають, що Європа не стала ближчою. Все рівно потрібно докладати багато зусиль, щоб отримати належний фінансовий рівень, який дозволить їм виїхати за кордон», - констатує Криворученко.

Хоча відкриті кордони не значно вплинули на бажання українців виїжджати до країн Європи, однак, експерт зазначає, що люди залишаються відкритими до нових можливостей та охоче тестують безвізовий режим цього року.

«На сьогодні 20% українців перевірили дію безвізового режиму під час відпусток. Тобто вони з’їздили, перетнули кордон і для них Європа стала ближчою», - підсумувала Катерина Криворученко.

Окрмі того, отримання безвізового режиму Україною вплине на настрої на ринку праці, хоча його прийняття на даному етапі не забезпечує можливість роботи за кордоном без отримання робочої візи. У 2017 році тенденція щодо вакансій в іноземних компаніях для українців збільшується.

«Міграційні настрої українців залишаються високими. Так, десь кожен шостий-сьомий українець замислюється про трудову міграцію за кордон. Кількість пропозицій про роботу від іноземних компаній 2016 року зросла у 1,5 рази у порівнянні з 2015 роком, у 2017 році така тенденція зберігається. Багато вакансій для українців сьогодні розміщують роботодавці Польщі, Чехії, Швеції, Німеччини, Італії та інші», - говорить Криворученко.

За її словами, є велика ймовірність того, що найближчим часом може відбутися перенаправлення потоків трудової міграції. Представники робітничих професій, а також фахівці середньої ланки, які до цього виїжджали працювати в СНД, тепер можуть вибрати європейський вектор.

«Збільшення відтоку представників робітничих спеціальностей, лінійних фахівців цілком можливе, так як рівень зарплат в країні для них не є конкурентним європейському. Крім того, збільшиться потік сезонних робітників за кордон. Уже сьогодні представники українського агробізнесу говорять про те, що їм доводиться докладати чимало зусиль для залучення співробітників. Тим більше, що сезонність агросектору і в Україні, і в Європі фактично ідентична», - продовжує Криворученко.

Дивіться також запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: