Експерти прокоментували Брюссельський саміт НАТО

Експерти прокоментували Брюссельський саміт НАТО
Світлина з відкритих джерел

Цьогорічна декларація саміту НАТО, що відбувся у Брюсселі 11-12 липня, зафіксувала, що Росія є головною загрозою Альянсу. Але в той же час НАТО випрацювала інструменти протидії цій загрозі. Такі оцінки дав заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєнь з міжнародних питань Михайло Самусь під час прес-конференції в прес-центрі «Главком». У свою чергу заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков зауважив, що євроатлантична інтеграція України полягає в тому, щоб виконувати Стратегічний оборонний бюлетень. Угорщина не може заблокувати цей процес.

«За моїми оцінками декларація саміту НАТО цього річ є найбільш відвертою що стосується заноз. Вперше після закінчення «холодної війни» ця загроза була так чітко сформульована. Окрім загальних фраз була вказана конкретика. Наприклад, Росія була названа головною загрозою Альянсу», - говорить Самусь.

НАТО чітко назвала, які злочини зробила Росія.

 «НАТО чітко назвала, які злочини зробила Росія, а саме: анексія Криму, військова інтервенція в Донецькій та Луганській областях, шляхом введення військ та найманців, незаконне розміщення російських військ на території Грузії, України, Молдови, визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, втручання у виборчі процеси та суверенітет країн НАТО, в ому числі в Чорногорії, дискримінація кримських татар, застосування тортур та переміщення українських громадян до в’язниць Росії, поширення дезінформації, здійснення кібератак», - продовжує військовий експерт.

Окрім того, у декларації Росію офіційно на рівні НАТО звинуватили в атаці з використанням військової нервово-паралітичної речовини у Солсбері, офіційно звинуватили у вбивстві пасажирів МН 17, звинуватили у руйнації договору про ліквідацію ракет середньої малої дальності через розгортання наземних крилатих ракет 9м729.

НАТО нарешті після 4,5 років продовження російської агресії вийшло на той рівень, коли вона усвідомила проблеми і загрози з Росією.

«У той же час проблемою НАТО залишається, те що організація не може сформулювати інструментів та стратегію як протидіяти і як примусити Росію стати в руслу міжнародного права, як примусити Росію виправити ті помилки, які вона наробила. Ключова фараза: НАТО не хоче протистояння з Росією і не становить загрози для Росії. Тобто після цих слів ми бачимо логічну помилку в розумінні НАТО свого призначення і ситуації в світі. Оскільки, якщо ви називаєте Росію головною загрозою НАТО і звинувачуєте її в злочинах, треба запропонувати інструменти як Росію примусити понести покарання. Натомість НАТО заявляє, що вона не буде йти на ескалацію і протистояння, а це означає, що НАТО не буде примушувати Росію відійти від своєї політики», - підсумував Самусь.

Микола Бєлєсков звернув увагу на те, що Угорщина не може заблокувати євроатлантичну інтеграцію України.

За словами експерта-міжнародника, Угорщина не є перешкодою євроатлантичній інтеграції України. Адже комісія Україна – НАТО – це не євроатлантична інтеграція України. Це інструмент.

«Євроатлантична інтеграція сьогодні  - це реалізація річної національної програми, яка планувалася і була створена у 2008-2009 роках  на заміну ПДЧ, а ця програма по суті своїй і є ПДЧ. Також є реалізація Стратегічного оборонного бюлетеня. І як Угорщина може нам тут завадити? Ніяк», - говорить Бєлєсков.

Якщо Україна виконає закон «Про національну безпеку та оборону» в повному обсязі і продовжить реформи, то стане готовою до членства в НАТО.

«Звичайно, ми не отримали на саміті НАТО якогось прориву , але деякі люблять займатися мазохізмом, ставлячи питання, чому Чорногорію прийняли, чому Північній Македонії дають перспективу членства в НАТО, а нам ні, хоча ми мовляв і більші, і кращі. Розумієте, зосереджуватися треба на тому, що є певні політичні реалії, ми їх не змінимо. Ми по максимуму робимо те, що можемо. Коли ми реалізуємо закон «Про національну безпеку та оборону» в повному об’ємі і далі будемо такими темпами продовжувати реформи , то ми вже будемо готові до членства в НАТО. Нагадаю, що деякі країни Центрально-східної Європи приймали в Альянс авансом, закриваючи очі на відсутність у них стандартів НАТО. Пройшло вже багато часу, а ці країни до сих пір ще мають на озброєні радянську техніку», - пояснює Бєлєсков.

Україна робить свої реформи в оборонній та безпековій сфері на невеликі гроші.

«Всі реформи – це гроші. Ми почали свої реформи два роки тому, адже Стратегічний оборонний бюлетень було схвалено у 2016 році. До того в ЗСУ був кризовий менеджмент. Але в України немає альтернативи як євроатлантична інтеграція», - підсумував Бєлєсков.

Переглянути запис прес-конференції 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: