Чого варто очікувати від новачків збірної України?

Чого варто очікувати від новачків збірної України?
Фото: Football.ua

«Главком» вирішив детальніше розглянути дебютантів збірної України, які вже 10 листопада можуть зіграти проти Словаччини

10-го листопада збірна України проведе товариський матч проти команди Словаччини. Головний тренер української збірної Андрій Шевченко оголосив список гравців, які будуть готуватися до матчу. Цікаво, що у заявку потрапило відразу шість футболістів, які отримали шанс нарешті дебютувати за головну команду країни.

Серед них опинилися захисник Артем Шабанов («Олімпік»), Олександр Сваток («Зоря»), півзахисники Сергій Мякушко («Карпати»), Олександр Андрієвський («Зоря»), В'ячеслав Танковський («Шахтар») та нападник Юрій Коломоєць («Ворскла»).

«Главком» вирішив поміркувати, чого варто очікувати від новачків збірної України.

Почнемо із дебютантів-захисників. Як відомо, збірна перед товариським матчем зі Словаччиною понесла вагомі втрати, які також торкнулися захисної ланки. Так, не зможе допомогти команді основний захисник Ярослав Ракицький, який отримав травму.

Олександр Сваток («Зоря»)

.jpg_49

У 23-річного Сватка 45 матчів у складі збірних різних вікових категорій, три голи за «молодіжку». Наразі гравець виступає за луганську «Зорю», в яку у статусі вільного агента перебрався з «Дніпра», де був капітаном команди. Олександр є одним з ключових захисників команди Вернидуба. В чемпіонаті України у «Зорі» справи поки не дуже, однак у Лізі Європи команда показує добротний футбол, і Сваток у центрі захисту є однією з центральних фігур нинішньої луганської команди.

Викликали Сватка для укріплення центру захисту, адже Ракицький зіграти не зможе. Звісно, шансів вийти в Олександра у стартовому складі небагато, адже пару центральних захисників у центрі захисту, швидше за все, складуть досвідчений Євген Хачеріді та Іван Ордець. Також на позицію претендує і ветеран команди Олександр Кучер. Не варто забувати і про Олександра Соболя, який феєрить у чеській Славії. Чи закріпиться Сваток у збірній? Важко сказати, адже конкуренція на цю позицію просто колосальна. Але у разі надання шансу захисник повинен довести, що гідний регулярно отримувати виклик у збірну, а не тільки у разі травми ключових гравців.

Звісно, що Шевченко перегляне більшість новачків, адже тренеру потрібно знову будувати команду - тепер вже для підготовки до Ліги націй та відбору до Євро-2020, а 23-річний перспективний центральний захисник ой як зможе знадобитися. Не Кучеру ж до 40 років грати?

Артем Шабанов («Олімпік»)

.jpeg_05.

Перший дебютант збірної України від донецького «Олімпіка», якщо не зраджує пам'ять. 25-річний потужний центральний захисник, який також вперше отримав виклик у головну команду нашої країни. Шабанов, як і Сваток, має всі шанси показати себе у всій красі. Основну частину кар'єри гравець провів за «Волинь», однак у 2017-му перейшов в «Олімпік».

А підопічні Санжара у поточному сезоні показують просто феноменальні результати і наразі йдуть на третій сходинці турнірної таблиці. За 15 матчів донецький клуб пропустив лише 12 голів, як і «Шахтар», який йде на першому місці - інші команди пропускають більше.

Чи варто тут говорити, що гравець оборони такого рівня явно не завадить нашій збірній? Шабанов також має досвід виступу за юнацькі збірні U-18 та U-19 (сумарно - 9 матчів). За зростом і манерою гри Шабанов чимось схожий на Хачеріді, звісно, що за досвідом Артем явно поступається Євгену, однак у матчі проти Словаччини Шабанова побачити на полі хотілося б, доволі цікаво подивитися на гру цього захисника на рівні збірних. Чи закріпиться у збірній, тут також важко сказати. Як уже зазначалося раніше, конкуренція на позицію центрального захисника висока, але свіжа кров у ряди збірної точно потрібна.

Переходимо до півзахисту. Тут одразу три нових виконавця. Як і в ситуації із захистом, півзахист збірної України також зазнав кадрових втрат в обличчі Дениса Гармаша та Віталія Буяльського, а 6-го листопада стало відомо, що через травму не допоможе збірній і основний опорний хавбек Тарас Степаненко. Тому для підсилення півзахисту Шевченко викликав одразу трьох дебютантів і одного «легіонера» - Євгена Шахова. Але сьогодні мова про новачків.

Олександр Андрієвський («Зоря»)

.jpg_50

23-річний півзахисник Олександр Андрієвський в основному грає на центральній позиції, іноді може зіграти і під нападниками (чи нападником). Цікаво, що останнім часом саме так награвався Денис Гармаш, який через травму не зможе допомогти збірній. Андрієвський належить «Динамо», але через брак ігрової практики виступає на правах оренди за луганську «Зорю», де показує результативний футбол.

У Лізі Європи провів у всі чотири матчі, а в першості України вісім матчів, де встиг відзначитися трьома голами. Також гравець став найкращим гравцем Прем'єр-ліги у жовтні. Можливо, що саме Андрієвський і змінить Гармаша на позиції атакувального півзахисника. Але не варто забувати про креативного Маліновського та новоспеченого бразильського-українця Марлоса, який все ж має більше шансів зіграти в основі на позиції атакувального півзахисника.

На цю позицію конкуренція також доволі висока, але є великі шанси, що Андрієвський таки отримає шанс зіграти і проявить свої найкращі якості.

Сергій Мякушко («Карпати»)

.jpg_51

Ще один центральний півзахисник, який може зіграти і на фланзі півзахисту - Сергій Мякушко. Футболіст наразі виступає за «Карпати», і вже в цьому сезоні двічі здивував вболівальників двома красивими голами зі штрафного. Перший «подарунок» Мякушко надіслав у матчі з «Ворсклою», за яку раніше виступав, а другий, майже гол-близнюк, залетів у ворота Максима Коваля у матчі з «Динамо». Саме Мякушко і зрівняв рахунок у тому матчі, який завершився 1:1.

Можливо, Мякушко покликаний змінити травмованого Буяльського, і зможе зіграти у центрі півзахисту разом із Ротанем, адже в останній момент через травму вилетів Тарас Степаненко. Мякушко, серед півзахисників-дебютантів, має найбільше шансів зіграти проти Словаччини, адже центр півзахисту через травми не дорахується трьох основних виконавців.

В'ячеслав Танковський («Маріуполь»)

.jpg_52

Останній дебютант-півзахисник - В'ячеслав Танковський. Єдиний гравець «Маріуполя», який потрапив до заявки збірної. Належить донецькому «Шахтарю». Танковський був викликаний у збірну в останній момент, і тут знову зіграла травма Тараса Степаненка. У поточному сезоні Танковський зіграв сім матчів за «Маріуполь», відзначився лише трьома жовтими картками.

Грав за юнацькі збірні різних вікових категорій, провів 44 матчів і забив три голи. Як для опорного півзахисника, статистика непогана. Покликаний зміцнити опорну зону. Чи закріпиться у збірній, тут також важко сказати, адже виклик отримав в останній момент, хоча, свій шанс може отримати, змінивши наприклад в опорній зоні Ротаня, який явно весь матч не зіграє. Танковський - така собі «темна конячка».

Переходимо до нашої найпроблемнішої зони. З нападниками в збірній України останнім часом просто не щастить. У нас їх доволі багато, однак чомусь тренери віддають перевагу перевіреним хлопцям, наче чогось бояться.

Юрій Коломоєць («Ворскла»)

.jpeg_06.

На листопадовий збір Шевченко викликав лише двох нападників - Артема Кравця і, на диво, дебютанта Юрія Коломойця.

У матчі з «Ворсклою» Кравець зазнав травми, а змінив його у заявці Артем Бєсєдін, що дає доволі непогані шанси вийти у старті саме дебютанту Коломойцю. На користь нападника полтавського клубу вже 15 зіграних матчів, в яких він відзначився п'ятьма  голами.

Бєсєдін у свою чергу за сезон зіграв 9 ігор, відзначившись лише одним голом. Коломоєць має більше практики у цьому сезоні, у нього краща результативність, що показує звичайна статистика. Також на користь нападника грає і досвід, Юрію вже 28. Так, у дорослій збірній досвіду він не має, однак майстерність на клубному рівні у нього колосальна.

Шевченко повинен перевірити саме Коломойця, адже Бєсєдін напередодні відправився у розташування молодіжної збірної. Може, тренер поставить на вістрі атаки когось із не номінальних нападників. Як би не було, але наставнику потрібно дати шанс саме форварду «Ворскли». Можливо, саме він і зможе стати тією людиною, яка вирішить таку болючу для збірної проблему.

Олексій Мурзак, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: