Хто є автором прихованої зйомки брата Єрмака. Нові подробиці скандальної справи

Хто є автором прихованої зйомки брата Єрмака. Нові подробиці скандальної справи

Автор «плівок Єрмака» фігурує в провадженні МВС як свідок

Дмитро Штанько, який вів приховану зйомку зустрічей брата керівника Офісу президента Андрія Єрмака Дениса, незадовго до старту відеофіксації потрапив в кримінальне провадження про хабар.

Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко, Лесі Іванової, Максима Опанасенка, Анастасії Усенко і Вадима Поньки для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Те, що відео знімала саме ця людина, доводять окремі деталі. Наприклад, в одному з епізодів чоловік з прихованою камерою надиктовує номер свого мобільного. Перевіривши його, журналісти дізналися, що користується ним Дмитро Штанько. Цей же номер вказаний як контактний у компанії «ФК «Фінгрант», її власником і керівником значиться Штанько. Фірма зареєстрована в Києві, займається фінансовим лізингом та кредитуванням. Сам Штанько має харківську реєстрацію, хоча нині проживає в Києві.

Саме як керівник «Фінгранту» Дмитро Штанько фігурує в судових матеріалах. Зокрема, наприкінці липня 2019-го Печерський райсуд Києва слухав справу, в якій йдеться про дачу 168 000 гривень хабаря. Він призначався найімовірніше посадовим особам Фонду гарантування вкладів фізосіб – за підписання договору оренди офісного приміщення між на той момент вже ліквідованим банком «Хрещатик» і «Фінгрантом», а передавав гроші особисто Штанько. При цьому в провадженні він проходить як свідок.

Розслідуванням цього провадження займалося Головне слідче управління Нацполіції. Обставини справи наштовхують на гіпотезу про те, що Штанько в ній діяв в інтересах слідства. Про це говорить не лише його статус свідка, попри дачу хабаря, а й те, що він швидко втратив інтерес до офісу, за оренду якого дав хабар.

Також варто зазначити, що батько Дмитра Штанька – Олександр – раніше був топ-посадовцем в системі МВС, був у званні генерала-лейтенанта. Під час однієї з рекрутингових зустрічей Дениса Єрмака згадується ім’я Олександра Штанька, а Дмитро Штанько, який також був присутній на цій зустрічі, підтверджує, що це його батько.

У великій біографічній довідці про Олександра Штанька згадуються і його сини, в тому числі – Дмитро. В довідці вказано, що «Дмитро та Артем – здобули науковий ступінь кандидата юридичних наук та займаються викладацькою та науковою діяльністю в системі МВС України».

Нагадаємо, у неділю нардеп від «Слуги народу» Гео Лерос виклав на своїй сторінці у ФБ частину відео, з якого стає зрозумілим, що брат Андрія Єрмака, який на той момент був помічником президента Володимира Зеленського, проводить співбесіди на державні посади, в тому числі – найвищого рівня. Зокрема, Єрмак-молодший «пропускав через себе» кандидатів на посади очільників «Укренерго», «Укрзалізниці», Мінінфраструктури тощо.

Журналісти Bihus.Info отримали від нардепа більше відеофайлів, загалом – майже 30 годин. З них випливає, що значна частина зустрічей «команди Єрмака» присвячена обговоренню можливості припинення бізнесового росту компанії «ТІС» (найбільший приватний порт в Україні) і впливу в Україні її міжнародного партнера – однієї з найбільших у світі контейнерних компаній Maersk. «Нищити зв’язки» ТІС і Maersk Єрмак з помічниками планують нібито в інтересах конкурентів – одеської фірми «КТЛ Україна», яка, у свою чергу, є частиною потужної турецької компанії Kinay Group.

Керівники «КТЛ Україна» підтвердили Bihus.Info, що Денис Єрмак раніше працював в їх компанії, а наприкінці 2019-го відправляв до них свого посередника Володимира Лебедєва (про що свідчать відеозаписи). Разом з тим вони заперечують, що готові були платити за діяльність проти конкурентів. Натомість на відео з розмови помічників Єрмака-молодшого випливає, що турецький бізнес готовий сплачувати по 300 тисяч доларів на місяць за реалізацію їхніх цілей. Сам Єрмак також згадував про можливість отримання фінансування на цю діяльність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: