Вінничани можуть залишитись без чистої води Джерело: vlasno.info

Вінничани можуть залишитись без чистої води Джерело: vlasno.info

Через нестачу рідкого хлору вода стане небезпечною Джерело: vlasno.info

Вінниччина та вся країна може залишитись без водопостачання. Адже єдине підприємство «Дніпроазот», де виготовляли рідкий хлор, припинило свою роботу з 15 червня. Саме рідкий хлор використовують для знезараження води на 170 водоочисних станціях України, повідомляє Vlasno.info.
«Недостатня доза хлору може призвести до того, що він не матиме необхідної бактерицидної дії на воду», — кажуть в головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Підприємство «Дніпроазот» вимагає від уряду зменшити ціни на газ, інакше більша частина країни залишиться без води. Оскільки його вартість – це 80% вартості кінцевого продукту. Мовляв, виробляти його тепер нерентабельно. Адже хлорування рідким хлором є найбільш широко вживаним методом для знезараження води на водоканалах.

«Наразі йдуть перемовини з Румунією. Однак вартість після транспортування може збільшитись у порівнянні із Дніпровським заводом. В результаті, зросте ціна і на водопостачання для місцевих жителів. Також є складнощі у транспортуванні речовини через кордон», — розповідає головний інженер комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» Олег Шведов.

На сьогоднішній день запасів хлору залишилось лише на тиждень. Але чи буде альтернатива – у «Вінницяводоканалі» не знають.

«У міській раді на обліку є відповідні ємності для підвозу питної води, також будуть задіяні підприємства, які реалізовують воду в бутлях. Вона буде безкоштовною. А питання технічної води вирішуватиме підрозділ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області (ДСНС)», — додає начальник відділу з надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради Олег Парфілов.

У зв'язку з надзвичайною ситуацією в облраді вирішили терміново скликати профільну комісію.
«На наступному тижні це питання розглядатиметься на комісії. Тому що раніше ніяк не вдавалось всіх зібрати. Наразі я підготував звернення до Кабміну, щодо врегулювання питання із поставками хлору. 19 липня на позачерговій сесії обласної ради маємо його ухвалити», — розповідає голова постійної комісії обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Вінницької облради Андрій Ковальов.

Чиновник закликає місцевих жителів до участі в обговоренні для вирішення питання щодо вартості води у 2019-му році. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: