Екологічне лихо у Туреччині – Мармурове море покрилося сірим слизом

Екологічне лихо у Туреччині – Мармурове море покрилося сірим слизом
Мул заважає працювати турецьким рибалкам, оскільки забиває мотори човнів та сітки
Фото: AFP News Agency/twitter

Уперше такий слиз виявили у 2007 році у Туреччині та в Егейському морі поблизу Греції

Мармурове море вздовж турецького узбережжя неподалік Стамбулу покрилося товстим шаром сірого слизу від фітопланктону, що завдає шкоди морським мешканцям та риболовній промисловості. Про це повідомляє BBC.

Екологи вважають, що причиною виникнення цього слизу є забруднення та зміни клімату. Зазначається, що слиз у Мармуровому морі – це природний зелений мул, який виникає через те, що водорості перенавантажені поживними речовинами в результаті спекотної погоди і забруднення води. Вперше такий слиз виявили у 2007 році у Туреччині та в Егейському морі поблизу Греції.

Мул заважає працювати турецьким рибалкам, оскільки забиває мотори човнів та сітки. Також він перекриває доступ кисню, що спричиняє загибель риб та інших морських мешканців.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган пообіцяв не допустити проникнення цього слизу в сусідні моря. Причиною екологічної біди він назвав неочищені стічні води, які скидаються в море, та закликав чиновників провести відповідне розслідування. Турецький уряд вже направив команду з 300 людей для перевірки потенційних джерел забруднення.

«Я побоююся, якщо це пошириться на Чорне море, проблеми будуть величезними. Ми повинні зробити цей крок без зволікання», – сказав Ердоган.

Невдовзі Міністерство охорони навколишнього середовища Туреччини має оприлюднити план боротьби з екологічним лихом.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ України розповіли про нововведення щодо режиму в'їзду іноземців на територію Туреччини, які почали діяти 4 червня. Нові правила торкнуться зокрема і українців.

Додамо, для подорожей громадян України на сьогодні відкриті 107 країн – до списку нещодавно додалися Греція, Кіпр, Сейшели.

Також українці зможуть їздити в Перу без віз. Кабмін затвердив відповідну угоду.

Нагадаємо, з березня 2021 року українці можуть без віз відвідати Гренаду і Нідерландські острови Аруба, Кюрасао, Бонайре, Сінт-Естатіус і Саба.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: