Головний дипломат Німеччини поставив під питання експорт зброї Саудівській Аравії

Головний дипломат Німеччини поставив під питання експорт зброї Саудівській Аравії
Хайко Мас вважає за необхідне дочекатися кінця розслідування обставин смерті журналіста Джамаля Хашкаджі

Хайко Мас не бачить «ніяких підстав для позитивного вирішення питання про постачання озброєнь»

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Мас висловив сумніви в майбутньому поставок в Саудівську Аравію німецьких озброєнь. Я не бачу «ніяких підстав для позитивного вирішення питання про постачання озброєнь до Саудівської Аравії», - заявив він в суботу, 20 жовтня, в інтерв'ю телеканалу ARD.

Для повернення до питання про експорт зброї, за його словами, необхідно дочекатися кінця розслідування обставин смерті журналіста Джамаля Хашкаджі.

Ще різкіше висловився голова зовнішньополітичного комітету бундестагу, християнський демократ Норберт Реттген.

«Для мене абсолютно ясно: якщо в недалекому майбутньому в саудівській верхівці не буде змін, то необхідно зупинити весь експорт озброєнь в цю країну - навіть тих поставок, про які домовилися раніше», - заявив він в інтерв'ю виданню Die Welt. Він закликав німецьких політиків і бізнесменів утриматися від участі в інвестиційному форумі в Саудівській Аравії, який відбудеться наступного тижня.

Раніше німецькі «зелені» зажадали переглянути політику ФРН щодо Ер-Ріяда. Депутат від фракції «зелених» у бундестазі Омід Нуріпур заявив, що не вірить саудівській владі.

«Уряд ФРН має, нарешті, прокинутися. Німеччина повинна покласти край стратегічного партнерства з Ер-Ріядом і припинити експорт озброєнь», - підкреслив він.

На сьогоднішній день Саудівська Аравія є другим за значимістю імпортером німецького зброї: за дев'ять місяців 2018 року Берлін поставив Ер-Ріяду озброєнь на суму в 416,4 млн євро.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель, глава МЗС ФРН Хайко Маас заявили, що вважають недостатніми представлені Ер-Ріядом дані про вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: