«Капітуляція перед терором». Дилема Біньяміна Нетаньяху

Близький схід
«Капітуляція перед терором». Дилема Біньяміна Нетаньяху
З сектору Газа по ізраїльській території було випущено сотні ракет. Ці обстріли могли перерости у повномасштабну війну, але Ізраїль та ХАМАС домовились про перемир’я

Ескалація у секторі Гази призвела до політичної кризи в Ізраїлі

У ніч на понеділок з сектора Гази по ізраїльській території було випущено сотні ракет. Обстріли тривали добу, і всього в армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) нарахували 460 ракет і мін, випущених палестинським угрупуванням ХАМАС. 

З них більш як 100 були перехоплені системою «залізний купол», ще сотні впали в пустелі. І хоча деякі ракети влучили у житлові будинки, дивом обійшлось без масових жертв: відомо про одного загиблого, який, за повідомленням ЗМІ, є палестинцем, що працював на території Ізраїлю. Також було поранено півсотні людей.

У відповідь на обстріли ХАМАС, ізраїльська авіація та артилерія атакували понад 160 цілей у секторі Гази: склади зі зброєю, командні пункти і точки запуску ракет. У результаті обстрілів загинули п’ять палестинців.

Виникла загроза повномасштабної війни, але Ізраїль та ХАМАС домовились про перемир’я. Не всі в уряді підтримали цю ідею: міністр оборони Ізраїлю подав у відставку, назвавши перемир’я «капітуляцією перед терором». Це стало приводом для інших політиків розгорнути кампанію проти прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху і поборотися за вплив над силовим блоком держави.

Прем’єр-міністра Ізраїлю Біньямін НетаньяхуПрем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху

Яка причина обстрілів?

Багатотисячні акції протесту на кордоні Ізраїлю з сектором Гази тривають з березня цього року. Ці антиізраїльські виступи палестинців ХАМАС називає «великим маршем повернення», який приурочили до 70-ї річниці створення держави Ізраїль. Демонстранти заявляли про право палестинців та їхніх нащадків повернути собі території, що стали Ізраїлем після першої арабо-ізраїльської війни.

Багатотисячні акції протесту на кордоні Ізраїлю з сектором Газа тривають з березня цього рокуБагатотисячні акції протесту на кордоні Ізраїлю з сектором Гази тривають з березня цього року

Крім того, мета протестів - зняти блокаду сектора Гази.

В акціях брали участь до 50 тис осіб. Демонстранти вступали в сутички з військовослужбовцями армії оборони Ізраїлю: під час них загинули до 200 палестинців.

Сектор Газа — територія на березі Середземного моря, виділена ООН для арабської держави Палестини, і зараз разом із Західним берегом річки Йордан утворює Палестинську Автономію. На сході і півночі сектор межує з Ізраїлем, а на південному заході - з Єгиптом.Сектор Гази — територія на березі Середземного моря, виділена ООН для арабської держави Палестини, і зараз разом із Західним берегом річки Йордан утворює Палестинську Автономію. На сході і півночі сектор межує з Ізраїлем, а на південному заході - з Єгиптом.

Територія сектора Гази вже 11 років перебуває під блокадою: у неї немає портів, тому вантажі можна доправити та цю територію тільки сухопутним шляхом через Ізраїль або Єгипет. Останні місяці ситуація через нестачу палива і затримки зарплат загрожувала соціальним вибухом. Але 9 листопада стало відомо, що Тель-Авів дав дозвіл Катару на паливо та $15 млн на зарплати держслужбовцям, які не отримували її вже кілька місяців.

Як розповів «Главкому» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Ілія Куса, Катар сам проявив ініціативу. Домовившись з Катаром, а не напряму з ХАМАС, прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху міг перекласти відповідальність за допомогу сектора Газа на іншу державу, а сама фінансова допомога послабила б соціальну напругу в регіоні. Крім того, Нетаньяху і його прихильники дотримувались думки, що краще зберегти контроль угрупування ХАМАС над сектором Гази, інакше був ризик, що до влади в регіоні можуть прийти радикальніші угрупування, як «Ісламський джихад» чи навіть «Ісламська держава».

Дозвіл на поставку товарів в сектор Гази обурив представників опозиції в ізраїльському уряді та парламенті. Зокрема, депутат Кнесету від блоку «Сіоністський табір» Ксенія Свєтлова у себе у Facebook розкритикувала поступливість уряду. «Тиждень тому ісламісти в Газі виставили ультиматум: хочемо, щоб катарські мільйони доставляли в Газу готівкою щомісяця. І ось, після недовгих роздумів Ізраїль дав добро… Що з цього розуміють звичайні палестинці? Що ХАМАС молодці і все роблять правильно. Той, хто спалив ізраїльський південь і провів десятки ракетних обстрілів лише за останні місяці, одержує катарську готівку», - пише депутат.

Прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пояснив своє рішення зняти блокаду сектора Гази бажанням запобігти «непотрібній війні». «Я роблю все можливе, щоб повернути спокій жителям районів, прилеглих до сектора Гази… Я не боюся війни, якщо вона потрібна, але хочу їй запобігти, якщо вона не потрібна», - сказав Нетаньяху журналістам під час поїздки в Париж.

Але очікування миру виявились марними: в ніч на понеділок, 12 листопада, з території сектора Газа по Ізраїлю випустили сотні ракет. У ХАМАС пояснили: це відповідь на військову операцію на півдні Гази, проведену ізраїльським спецназом напередодні.

11 листопада ізраїльські силовики в цивільному проникли в місто Хан-Юніс на півдні сектора Газа. Їх виявили, після того відбулась перестрілка, в результаті якої загинули семеро бійців ХАМАСа.

Цілі ізраїльської операції в секторі Гази невідомі, але в ЦАХАЛ заявили, що ніхто не планував ліквідацію бойовиків. Там також додали, що тоді ж загинув підполковник ізраїльської армії, а ще один офіцер отримав поранення.

На думку Ілії Куси, що коли Нетаньяху дозволив впустити до сектора Гази Катар, це викликало незадоволення у Саудівської Аравії, яка є противником Катару, а ХАМАС вважає терористичною організацією. Тому можна зробити припущення, що до провокації в ніч на 12 листопада причетний Ер-Ріяд, з метою відрізати доступ Катару в сектор Гази. Слід врахувати, що саудівці мають вплив на такі сили у секторі Гази, як «Ісламський Джихад» і терористи «Ісламської держави». Навіть більше того: Ер-Ріяд контролює частину керівництва руху ФАТХ на чолі з лідером палестинців Махмудом Аббасом.

Реакція в Україні

У Міністерстві закордонних справ України висловили занепокоєння загрозливою ескалацією довкола сектора Газа, «що вкотре може призвести до масштабного збройного протистояння».

Українське МЗС засудило ракетні обстріли ізраїльської території, і закликало негайно їх припинити, а також висловило співчуття народу Ізраїлю у зв’язку із загибеллю та пораненнями громадян внаслідок ракетних обстрілів з території сектора Гази.

Також Міністерство рекомендувало громадянам України утриматися від поїздок до південних територій Ізраїлю, зокрема міст Сдерот і Нетівот, які потрапили під обстріл.

«У разі оголошення повітряної тривоги громадянам України, які перебувають у безпосередній близькості від сектора Гази, рекомендується невідкладно укритися в бомбосховищі», - додали в МЗС.

Відповідь Ізраїлю

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху змушений був у зв'язку із загостренням 12 листопада в районі сектора Гази перервати свій візит до Парижа, де він брав участь в заходах з нагоди 100-річчя закінчення Першої світової війни.

Конфлікт мав ризик перерости у повномасштабну війну, тому 13 листопада терміново зібрався військово-політичний кабінет Ізраїлю. У міністерстві закордонних справ заявили одразу, що не стануть ініціаторами розгортання широкомасштабної військової операції, якщо ХАМАС перестане обстрілювати Ізраїль. Але відповідати на повторні ракетні удари обіцяли жорстко.

Не погодився з таким вирішенням ситуації міністр оборони Ізраїлю, лідер партії «Наш дім Ізраїль» Авігдор Ліберман. Він подав у відставку і закликав якнайшвидше провести в країні парламентські вибори.

Фото: stmegi.comМіністр оборони Ізраїлю, лідер партії «Наш дім Ізраїль» Авігдор Ліберман подав у відставку і закликав якнайшвидше провести в країні парламентські вибори. Фото: stmegi.com

«З точки зору безпеки, ми повинні були завершити наші дії в секторі Гази. Той удар, який ми завдали по інфраструктурі терору в Газі, на мою думку, був недостатнім… Припинення вогню разом з переговорним процесом - це капітуляція перед терором», - заявив Ліберман.

Варто додати, що політик і раніше був прихильником жорстких заходів у врегулюванні палестинсько-ізраїльського конфлікту.

Наприклад, Ліберман був противником «плану одностороннього розмежування» Аріеля Шарона (2004 рік), який передбачав виведення всіх єврейських поселень та армійських підрозділів з території сектора Гази. Через незгоду з реалізацією цього плану Ліберману довелося залишити роботу в уряді, де він займав посаду міністра транспорту.

Офіційний представник ХАМАС Самі Абу Зухрі відставку ізраїльського міністра оборони назвав «політичною перемогою Гази» і визнанням Ізраїлем своєї «нездатності протистояти палестинському опору».

Партія Лібермана «НДІ» також покидає нинішню коаліцію, тому місцеві ЗМІ вважають, що рішення політика піти у відставку має на меті завдання зберегти до виборів 2019 року голоси тих, хто невдоволений рішенням уряду піти на компроміс з ХАМАС. «Електорат цієї партії розчарований всім тим, що відбувається на півдні. 460 ракет падають в містах та селищах півдня країни, а Ізраїль практично відразу ж приймає умови ХАМАС», - зазначила в коментарях ЗМІ депутат від «Сіоністського табору» Ксенія Свєтлова.

Офіційний представник ХАМАС Самі Абу Зухрі відставку ізраїльського міністра оборони назвав «політичною перемогою Гази»Офіційний представник ХАМАС Самі Абу Зухрі відставку ізраїльського міністра оборони назвав «політичною перемогою Гази»

Думку про те, що міністр оборони подав у відставку не лише через незгоду з рішенням Нетаньяху, підтвердив директор Інституту світової політики Євген Магда. «Думаю, Авігдор Ліберман йде, щоб повернутися. Очевидно, він захоче боротися за посаду прем’єр-міністра, а для цього потрібно буде виграти з партією «Наш дім Ізраїль» парламентські вибори у партії «Лікуд», лідером якої є нинішній прем’єр країни Біньямін Нетаньяху. Йде активна боротьба за електорат», - пояснив Магда на прес-конференції у «Главкомі».

Наступного дня після відставки Лібермана, у партії «Єврейський дім» заявили, що залишить правлячу коаліцію, якщо міністром оборони не призначать їхнього лідера – нинішнього міністра освіти Нафталі Беннета.

Якщо прем'єр не пристане на цю пропозицію, Ізраїль очікують дострокові вибори. Але якщо пост прем’єра займе Беннет, політика Ізраїлю щодо сектора Гази і ХАМАС стане  радикальнішою: політик закликав фізично знищувати лідерів ХАМАС і вирішити проблему сектора Гази військовим шляхом.

Чи буде така війна успішною для Ізраїлю, сумнівається директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. «У випадку розгортання повномасштабної війни проти сектора Гази сторона нападу - Ізраїль – зазнає значних людських втрат. Крім того війна призведе до загибелі великої кількості мирного палестинського населення, через що Тель-Авів ризикує наразитися на критику світової спільноти. Крім того, у бойові дії проти Ізраїлю може вступити Хезболла, а це означає відкриття фронту з півночі», - розповів «Главкому» експерт про можливі наслідки можливої війни.

Але Нетаньяху може піти іншим шляхом і взяти під контроль силовий блок: призначити «свою» людину на посаду начальника Генштабу з січня 2019 року.

Досі партія «Лікуд», лідером якої є Нетаньяху, зберігає лідерські позиції у політичному рейтингу, хоча після 14 листопада втратила частину електорату.

Так, одразу після заяви Авігдора Лібермана про відставку були опубліковані результати опитування, проведеного інститутом «Мідгам».

Згідно з даними опитування, якби вибори в Кнесет 21-го скликання проходили сьогодні, то найбільшою фракцією в парламенті був би «Лікуд» - 29 мандатамів, (за шість місяців політична сила втратила шість мандатів). «Єш атід» набирає 18 мандатів, Об'єднаний арабська список - 12, «Сіоністський табір» і «Байт Ієгуді» - по 11, «Кулану» - 8, «Яадут а-Тора» і «Наш дім Ізраїль»  - всього лише по 7.

Але позиція самого Нетаньяху залишається невиграшною: ще рік тому його почали допитувати одразу за чотирма корупційними справами, у яких його у ході слідства можуть визнати підозрюваним, а його дружину Сару вже судять за підозрою у шахрайстві. Критика Нетаньяху за його м’яку реакцію на обстріли Ізраїлю може стати останньою краплею для зміни керівництва партії «Лікуд».

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

 
 Пенсіонери на непідконтрольній частині Донбасу лишилися без пенсій
В ООН закликали Київ відновити виплату пенсій в ОРДЛО
Українські військовослужбовці
Доба на Донбасі: 16 ворожих обстрілів, двох українських бійців поранено
Результати голосування
Стало відомо, які країни не підтримали «Кримську резолюцію» Генасамблеї ООН
Ракета-носій Falcon 9 з катарським супутником зв'язку Es'hail-2
Компанія SpaceX запустила ракету Falcon 9 з катарським супутником
Генеральна асамблея ООН
Комітет Генасамблеї ООН прийняв нову резолюцію щодо Криму
Селище Південне після обстрілу окупантів
Мінометний обстріл бойовиками селища на Донеччині: з’явилися фото руйнувань
Сектор Газа
Підписане перемир’я між Ізраїлем та палестинськими терористичними угрупованнями тимчасове?
 Об’єднані сили вогонь по населених пунктах не відкривали, а випадок застосування противником забороненої зброї та ведення вогню під прикриттям мирних жителів задокументували
Окупанти гатили з жилих кварталів Горлівки, є руйнування
Експерт: На Близькому Сході є велика кількість людей, яку можна спрямувати в бік Ізраїлю, не витрачаючи великого часу на творення образу ворога
Підписане перемир’я між Ізраїлем та палестинськими терористичними угрупованнями тимчасове – Магда
Дата публікації новини: