Хочуть «Великої Угорщини»: футболісти сусідньої країни потрапили у геополітичний скандал

Хочуть «Великої Угорщини»: футболісти сусідньої країни потрапили у геополітичний скандал
фото: з відкритих джерел

Футбольна асоціація Угорщини хоче використати прапор «Великої Угорщини»,  на що обурились сусідні країни

УЄФА та організація FARE («Футбол проти расизму в Європі») дозволили угорцям використовувати символіку «Великої Угорщини» на своїх матчах. Щоправда з певними обмеженнями. Пише ресурс Supporters Ukraine

У лютому угорська асоціація звернулася до них з таким запитом, переконуючи, що прапор «Великої Угорщини» не уособлює фашизм або нацизм, і має суто історичне значення.

Футбольна асоціація Угорщини стверджує, що начебто таке рішення дозволить використання на стадіоні банерів, які символізують повагу до їхньої країни, а також солідарність із уболівальниками з-за кордону. Разом с тим до символіки будуть певні вимоги. Там повинна бути зображена лише карта «історичної Угорщини» без інших символів чи написів і з використанням лише червоного, білого та зеленого кольорів.

У 2016 році FARE констатувала, що символ «Великої Угорщини» має ревізіоністський характер і вказує на прагнення «відновити кордони Королівства Угорщина до Першої світової війни».

У листопаді 2022 року угорський прем’єр Віктор Орбан викликав дипломатичний скандал, коли прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта «Великої Угорщини».

Реакція румунів

Румунська федерація з футболу заявила, що УЄФА і FARE насправді не давали згоди на використання символіки «Великої Угорщини» на матчах, про що раніше заявили в Угорщині. Про це йдеться у сьогоднішній заяві організації. 

Румунська футбольна федерація (FRF) заявила, що звернулася за роз’ясненнями до УЄФА щодо символіки «Великої Угорщини». Отримавши відповідь, румунська федерація заперечує заяву Угорської федерації з футболу та зазначає, що УЄФА не дозволяла і не дозволятиме показ згаданої символіки на матчах європейського рівня.

«Ми вважаємо, що Угорська футбольна асоціація помилково зробила свою заяву, оскільки демонстрація цих символів є порушенням дисциплінарних правил УЄФА (про гасла провокативного або політичного змісту) і FRF обов’язково винесе питання на розгляд дисциплінарних комітетів, якщо виникне така необхідність», – йдеться у заяві румунської федерації. 

FRF також нагадала, що ревізіонізм у футболі неприйнятний, та довіряє дисциплінарним комітетам УЄФА у тому, що демонстрація цієї символіки буде мати наслідки, оскільки вона може підбурювати ненависть і провокувати сутички на матчах. 

Цікаво, що Збірна Угорщини розпочинає свій виступ у відбірковому турнірі наступного понеділка, але вже завтра проведе товариський домашній матч проти збірної Естонії.

«Логічно очікувати, що на цій грі вони й спробують на повну скористатися цим рішенням УЄФА. Якщо там можна, то ми будемо вимагати від УЄФА дозволу використовувати карту Великої України 1918 року», – пише ресурс Supporters Ukraine.

Читайте також: Орбан потрапив у скандал через шарф із натяком на анексію (відео)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Скріншот відео
Бобул заявив, що його Інстаграм зламали: він не вибачався за скандальне інтерв'ю
Джаред Лето та Том Генкс
Том Генкс, Джаред Лето та гучний скандал. Оголошено переможців антипремії «Золота малина»
Скріншот відео
На вила піднімуть. Задніпровський пояснив, чому москвичку Безрук не вирізали з «Будиночку на щастя»
Коли стали відомі імена журі проекту «Танці. World of Dance», у мережі вибухнув скандал
Чмерковський про Денисову, яка втекла до Москви: Від неї не йшло нічого українського
Затримання проводять жінки-поліцейські
Поліція Осло затримала Грету Тунберг. Цікава деталь на фото
Громада чотири роки тому провела збори і перейшла в ПЦУ
На Буковині священник Московської церкви не дав відспівати захисника в храмі (відео)
Красовського ніяк не покарали, обійшлися профілактичною бесідою
Кремлівський пропагандист влаштував дебош на борту літака
Російські бійці ДРШГ «Русич» неодноразово заявляли, що вони нацисти
Неонацисти в російській армії: Кремль виправдовує жорстокість окупантів
Скандальновідомий «слуга» Ігор Негулевський
Негулевський нібито захотів пограбувати Мінекології на $200 млн і втекти в Азію – ЗМІ
Дата публікації новини: