НАТО і ЄС привітали рішення про перейменування Македонії

НАТО і ЄС привітали рішення про перейменування Македонії

Федеріка Могеріні та Єнс Столтенберг

В Альянсі вважають, що рішення про перейменування Македонії поставить Скоп'є на шлях до членства в НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявили, що підтримують домовленість Афін і Скоп'є про нову назву Македонії.

«Ця історична угода є підсумком багаторічної наполегливої дипломатії і готовності цих двох лідерів вирішити спір, який занадто довго турбував регіон», - цитує Столтенберга прес-служба Альянсу.

Він підкреслив, що це поставить Скоп'є на шлях до членства в НАТО.

«Це досягнення належить лідерам двох країн і їх командам, але в першу чергу воно належить усім громадянам обох країн і Європи в цілому», - заявила Могеріні», інформує прес-служба Європейської служби зовнішніх зв'язків.

Вона також повідомила про очікування того, що Рада ЄС схвалить рекомендацію Єврокомісії щодо відкриття переговорів про вступ до Євросоюзу з колишньою югославською Республікою Македонією в червні.

Як повідомляв «Главком», 12 червня прем’єр Македонії оголосив нову назву країни - Республіка Північна Македонія.

Нагадаємо, Греція погодилась на перейменування Македонії, що полегшить європейську та євроатлантичну інтеграцію країни. 

Зазначимо, що угоду повинні підписати у грецькому прикордонному містечку Мала Преспа цими вихідними.

Суперечка навколо іменування Македонії виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту криється в тому, що в складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави.

Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року – «колишня югославська республіка Македонія», а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО, відзначає агентство AFP.

Нагадаємо, міністра закордонних справ Греції Нікоса Коціаса звинувачують у державній зраді у зв'язку з його переговорами з Республікою Македонія щодо зміни її назви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: