Нова назва Македонії викликала урядову кризу в Греції

Нова назва Македонії викликала урядову кризу в Греції

Ципрас вносить у парламент питання довіри уряду

Через незгоду з компромісом щодо нової назви Македонії у відставку подав міністр оборони Греції Панос Камменос

Зміна офіційної назви Республіка Македонія на Республіка Північна Македонія спричинила урядову кризу в сусідній Греції. У неділю, 13 січня, через незгоду з договором з сусідньою державою щодо нової назви оголосив про свою відставку міністр оборони Греції Панос Камменос.

Окрім складання з себе повноважень міністра, Каменнос пригрозив прем'єр-міністру Греції Алексісу Ципрасу, що ультраправа партія Каменноса не голосуватиме за компроміс щодо Північної Македонії. Крім того, Каменнос заявив про вихід своєї партії «Незалежні греки» (Анеле) з правлячої коаліції, передає агенція новин dpa.

Досі завдяки голосам «Незалежних греків», котрі мають у грецькому парламенті сім мандатів, урядова коаліція Ципраса отримувала більшість при голосуванні з важливих питань. На сьогодні партія Ципраса Сиріза володіє 145 мандатами в 300-місному грецькому парламенті. Щоправда, ще неясно, чи приєднаються до Каменноса інші шість його соратників.

Тим часом сам Ципрас не вбачає у цьому кроці та погрозах дотеперішнього союзника якоїсь небезпеки для свого уряду. Натомість грецький прем'єр запропонував винести на голосування в парламенті питання про довіру уряду, передає інформагенція Reuters.

Ципрас повідомив 13 січня про плани його урядової коаліції й надалі - аж до проведення парламентських виборів у жовтні цього року - співпрацювати з незалежними депутатами та представниками невеликих партій.

Нагадаємо, в п'ятницю, 11 січня, парламент Македонії схвалив внесення поправок до конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіки Македонія на Республіку Північна Македонія.

Раніше повідомлялося, що Європейський союз і НАТО привітали рішення парламенту Македонії, який схвалив початок процедури перейменування країни в Республіку Північна Македонія.

Високий представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні та член Єврокомісії з питань політики сусідства та переговорів про розширення Євросоюзу Йоханнес Хан адресували свої вітання македонській владі й народу з нагоди схвалення парламентом поправок до конституції щодо зміни назви країни.

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв висловив сподівання, що угоду про перейменування країни найближчим часом ратифікує і парламент Греції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: