Прем’єр Іспанії не виключає, що Каталонію можуть позбавити статусу автономії

Прем’єр Іспанії не виключає, що Каталонію можуть позбавити статусу автономії
Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой

Прем’єр Іспанії запевнив каталонських лідерів, що «ще є час», щоб відступити

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой не виключає позбавлення Каталонії статусу автономії, якщо її лідери продовжать шантажувати владу оголошенням незалежності.

Про це Рахой заявив в інтерв'ю «El Pais Sunday», повідомляє AFP.

«Я нічого не виключаю», - відповів іспанський прем’єр на запитання про застосування конституційного положення, що дозволяє призупинити дію автономії.

«Але я повинен робити все в свій час ... Я хотів би, щоб загроза декларації про незалежність була знята якомога швидше», - сказав Рахой.

Він додав, що не хотів би вдаватися до таких заходів.

Рахой також запевнив каталонських лідерів, що «ще є час», щоб відступити і уникнути жорсткої реакції з боку уряду Іспанії.

Нагадаємо, вчора у Мадриді та Барселоні тисячі людей мітингували за єдність Іспанії

Раніше екс-голова уряду Каталонії заявив, що регіон ще не готовий до реальної незалежності.

Нагадаємо, на референдумі в Каталонії, який відбувся 1 жовтня, за незалежність регіону від Іспанії проголосували 90,18% , при явці в 43%.  Мадрид не визнав голосування. Всього на референдумі проголосували 2,3 млн виборців з 5,3 млн.

Поки що майбутнє регіону залишається невизначеним. Лідер Каталонії Карлес Пучдемон планує звернутися до нації у вівторок, 10 жовтня. На 9 жовтня в парламенті Каталонії запланований розгляд питання про оголошення незалежності регіону від Іспанії. Проте Конституційний суд Іспанії заборонив парламенту Каталонії проводити засідання.

Як відомо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про від’єднання. Мадрид намагався його зупинити за допомогою силовиків. Повідомлялося, що 844 особи постраждали в зіткненнях з поліцією в день проведення референдуму про незалежність Каталонії.

Голова Женералітету (виконавчої влади) Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що в найближчі дні він передасть в регіональний парламент результати голосування про незалежність від Іспанії для того, щоб привести в дію механізм закону про референдум.

Як відомо, Єврокомісія не визнала каталонський референдум про незалежність.

Україна також вважає нелегітимним проведений каталонською владою референдум.

МВС Іспанії заявляє про 431 пораненого поліцейського під час сутичок з прибічниками референдуму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: