Вчені виявили головну причину невиліковного раку

Вчені виявили головну причину невиліковного раку
Вчені виявили головну причину невиліковного раку

Метастази можуть з'являтися за кілька років до того, як пацієнту поставлять діагноз

Вчені Стенфордського університету в США розкрили механізм, який робить рак невиліковним. Метастази, які є основною причиною смерті пацієнтів з пухлинами, можуть з'являтися за кілька років до того, як пацієнту поставлять діагноз.

Стаття з результатами наукової роботи опублікована в журналі Nature Genetics.

При цьому лікарські препарати запускають природний відбір серед клітин метастазів, роблячи їх стійкими до терапії. 

Дослідники визначили нуклеотидну послідовність всієї частини генома, що кодує (екзома) в 457 зразках первинних пухлин і метастазів, взятих у 136 пацієнтів з раком молочної залози, колоректального раку і раку легенів. При цьому 100 метастазів піддавалися впливу лікарських препаратів, а 99 залишалися інтактними.

Виявилося, що лікування сприяло появі мутацій і еволюції ракових клітин.

Метастази з'являються як з однієї мутованої клітини або клону (такий процес називається моноклональним посівом) в первинній пухлині так і одночасно з різних клонів (поліклональний посів). Показано, що поліклональні местастази зазвичай розвивалися в лімфатичних вузлах у пацієнтів, які не проходили терапію, і рідше - в тканинах, віддалених від основного вогнища, у хворих, що лікувалися. В цілому, вчені виявили, що метастази утворені раковими клітинами з невеликим числом унікальних для вторинних вогнищ мутацій. Це означає, що метастазування відбулося досить рано, і вторинні осередки генетично дуже схожі на первинну пухлину.

Інша картина виникає, коли в пізньому посіві зазвичай беруть участь клони, що утворилися, коли в первинній пухлині вже присутня велика різноманітність мутацій. Тоді вторинні вогнища, чиє виникнення може спровокувати терапія, сильно відрізняються від основного новоутворення. Як правило, вони складаються із стійких до ліків клітин.

Дослідники порівняли кількість унікальних для метастазів мутацій з кількістю мутацій, унікальних для первинної пухлини, і з'ясували, що посів відбувався приблизно за 2-4 роки до виявлення раку. Перш за все метастазування починалося у колоректального раку і раку легенів. Вторинні осередки спочатку ослаблені, але через медикаментозне лікування виникають мутації, які роблять їх більш агресивними і стійкими до терапії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: