Висока смертність від коронавірусу. Де схибили Італія та Іспанія?

ПАНДЕМІЯ
Висока смертність від коронавірусу. Де схибили Італія та Іспанія?
Іспанія і Італії лідирують у Європі за масштабами згубних наслідків від Covid-19

Система охорони здоров'я в Італії працює дуже добре, але навіть вона цього не витримала…

Наразі Італія зазнає жахливих, чи не найбільших у світі, втрат. Станом на сьогодні загинули майже 12 тис. людей. Часом кількість смертей доходила до однієї тисячі за добу. Для порівняння: у Китаї, країні звідки поширилась пандемія, на цей час, якщо вірити статистиці, зафіксовано значно менше летальних випадків – 3,3 тис. За даними університету медицини Джона Хопкінса, Італія зараз посідає друге місце за кількістю підтверджених випадків у світі після США, там вона становить майже 165 тис., однак в США загиблих теж менше – біля 3 тис. станом на кінець березня 

Чому ж в Італії, де розпочинається шостий тиждень суворих карантинних обмежень, смертність набагато вища, ніж в інших країнах?. Експерти, опитані новинним каналом CNN, кажуть, що причиною стала комбінація факторів: значна частка літніх людей у загальній кількості населення країни, яке є найбільш чутливим до вірусу, а також метод тестування, які не дають повної картини.

Спотворена статистика

Кількість підтверджених випадків в Італії «не є показником усього зараженого населення», - зазначає доктор Массімо Галлі, керівник відділення інфекційних хвороб лікарні Сакко в Мілані. Справжня цифра є «набагато, набагато більшою». «Перевіряються лише найважчі випадки, а не все населення - що, в свою чергу, також спотворює рівень смертності», - додає він.

За словами  Галлі, у північному регіоні Ломбардія, на який припадає більшість випадків, щодня проводять близько 5000 тестів. «Це набагато менше, ніж потрібно, тисячі людей чекають на діагноз у себе вдома», - констатує він.

«Національна система охорони здоров'я в Італії працює дуже добре, особливо в Ломбардії, - але навіть така система стикнулась із величезними труднощами. Колапс медичної системи можуть відчути й інші країни», - додає він.

Іншим фактором, який обумовлює високий відсоток смертності від Covid-19, є велика частка населення похилого віку – за цим показником Італія друга у світі після Японії. Середній вік померлих італійських пацієнтів, яким діагностували коронавірус, становить 78 років, інформує Національний інститут охорони здоров'я.

І все-таки за останні тижня траплялися в Італії історії, які дарують надію. До прикладу, це одужання від коронавірусу 102-річної жінки Італіки Грондони з північного міста Генуя, яка пролежала у лікарні більше 20 днів. «Ми прозвали її Горцем - безсмертною, - розказала лікар Віра Сікбалді. - Італіка подарувала надію всім літнім людям, які стикнулися з цією пандемією».

Суворість санкцій

Деякі експерти сумніваються, що обмеження , які запровадила Італія, достатні аби зупинити поширення вірусу. Китайський місто Вухань у січні першим запровадило жорсткі обмеження для своїх 11 мільйонів жителів: всі авіарейси, поїзди та автобуси були скасовані, а в'їзди на шосе заблоковані. Тепер, більш ніж через два місяці, чиновники в епіцентрі пандемії намагаються послабити ці обмеження, оскільки нових випадків дедалі менше. Тим часом в Італії кількість хворих невпинно зростає.

Зараз італійцям загрожує штраф у розмірі до 3 тис. євро за появу на вулиці. Там можуть з’являтись лише ті, хто має спецдозвіл від уряду чи йде у магазин за предметами першої необхідності, харчами.

Доктор Джорджо Палу, колишній президент Європейського та італійського товариства вірусології, професор вірусології та мікробіології Університету Падуї, стверджує, що італійські обмежувальні заходи «не такі суворі, як китайські». «Але це найкраще, що можна зробити в умовах демократії», - вважає він.

Іспанія: ціна зволікання…

Імунолог Франческо Ле Фош переконує: «Цілком ймовірно, що було кілька основних тригерів для поширення коронавірусу,  і гра «Аталанта» - «Валенсія» (мова про футбольний матч - «Главком») цілком могла бути одним з них.  Збирати такий натовп було божевіллям, але на той час це ще недостатньо зрозуміло», пише CNN.

У перший тиждень березня іспанське міністерство охорони здоров’я наказало проводити великі спортивні змагання без глядачів – зокрема, і матч-відповідь згаданих команд. Але в інших аспектах життя в Іспанії не змінилося. Бари та кафе були відкриті; аномально тепла погода вивела іспанців на вулиці. Мітинги до Міжнародного жіночого дня 8 березня збирали десятки тисяч людей. Лише в Мадриді натовп нараховував 120 000 осіб. Опозиційні партії розкритикували уряд за те, що вони дозволили проведення заходів.

Наступного тижня після мітингів уряд запровадив заходи, які міністр охорони здоров'я Сальвадор Ілла назвав «посиленим стримуванням»: з 11 березня у Мадриді закрили школи та університети в Мадриді. Але це, очевидно, не дало очікуваного ефекту. Сотні тисяч студентів насолоджувалися несподіваними канікулами. Багато з них покинули столицю, можливо, в очікуванні більш жорстких заходів. Місцеві органи влади в таких містах, як Мурсія та Валенсія, почали закривати пляжі та закликати мешканців Мадрида не відвідувати узбережжя.

Іспанія кілька днів поспіль сягає нових піків смертності від коронавірусу, країна стала другою у Європі після Італії за масштабами згубних наслідків від Covid-19. В останні дні тут помирає до восьми сотень людей, і від початку епідемії це найвище число загиблих. На ранок 31 березня кількість жертв в Іспанії вже сягнула 7,7 тис. людей. Від коронавірусу померла 86-річна принцеса Іспанії, двоюрідна сестра короля Філіпа VI Марія Тереза - вона стала першою жертвою вірусу серед членів королівських сімей Європи.

Інформація щодо перебігу хвороби у хворих різного віку в Іспанії

Рожевим кольором – частка людей, яким поставили діагноз «коронавірус» (з легким перебігом чи середньої тяжкості), червоним – частка шпиталізованих, бордовим – кількість тих, для лікування кого довелося застосовувати апарати штучної вентиляції легеньРожевим кольором – частка людей, яким поставили діагноз «коронавірус» (з легким перебігом чи середньої тяжкості), червоним – частка шпиталізованих, бордовим – кількість тих, для лікування кого довелося застосовувати апарати штучної вентиляції легень

Тисячі медичних працівників заразилися. «Замість ізоляції людей уряд запросив людей вийти на вулиці. І це величезна безвідповідальність», - тепер вже скаржаться місцеві мешканці, яких ще кілька тижнів тому не можна було переконати сидіти вдома.

БЦЖ-версія

Існує також версія про зв'язок між силою спалаху коронавірусу, смертністю від нього в різних країнах і тим, наскільки давно там щеплюють людей протитуберкульозною вакциною БЦЖ. Про це пишуть у дослідженні на medRxiv епідеміологи з США.

БЖЦ - БЦЖ (лат. BCG), скорочення від Бацила Кальметта — Герена — єдина наявна вакцина для щеплення проти туберкульозу, виготовлена з Mycobacterium bovis і вперше використана 1921 року. Входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ. Існують попередні докази сприятливого неспецифічного ефекту вакцинації БЦЖ на загальну смертність у країнах з низьким рівнем доходу або для зменшення інших проблем зі здоров’ям, включаючи сепсис та респіраторні інфекції, коли її колять у ранньому віці, то це дає більшу користь. 

Автори доповіді стверджують, що у країнах, де такої вакцинації не було (Італія, Нідерланди, США), коронавірус поширювався швидше. Вчені стверджують, що швидкість поширення і число смертей в країні залежать від стійкості економіки, розвитку системи охорони здоров'я,  культурних норм і превентивних заходів. Але в частині країн (Італія, США, Бельгія, Нідерланди, Іран) ця кореляція не працює. Автори аналізу вважають, що ці країни об'єднує відсутність щеплення БЦЖ у населення або зовсім недавній початок такої вакцинації.У відносно бідних країнах з тотальною і давньою вакцинацією БЦЖ (наприклад, Бразилії) спостерігається низький рівень смертності від коронавируса - попри слабку економіку.

Відзначається, що пізній початок політики вакцинації БЦЖ в цілому не корелює з кількістю випадків COVID-19, але більш рання дата початку такої політики в країні знижує рівень смертності від коронавірусу.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: