Засіб від печії переможе Covid-19? П’ять нових теорій протидії коронавірусу

Пандемія
Засіб від печії переможе Covid-19? П’ять нових теорій протидії коронавірусу
Вчені не припиняють пошуків «чарівної таблетки» від коронавірусної хвороби

Людство знайшло ще один препарат від коронавірусу, причому – дешевий?

У США офіційно схвалили експериментальний препарат ремдесівір (Remdesivir)  для боротьби з коронавірусною інфекцією Covid-19. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA)  зазначає, що ремдесівір під час клінічних досліджень скоротив період одужання у низки пацієнтів. Хворі, які приймали Remdesivir, видужували в середньому за 11 днів, тоді як пацієнти, які вживали плацебо, хворіли на чотири дні довше. Препарат у США відтепер дозволяється застосовувати для дорослих і дітей, шпиталізованих з Covid-19, які перебувають важкому стані (при розвиненій дихальній недостатності). 

Разом із тим, дослідники не припинили пошуків «чарівної таблетки» від коронавірусної хвороби, і інколи їхні пошуки приводять до вельми дивних відкриттів. Наприклад, грецький кардіолог Константинос Фарсалінос помітив, що дуже мала частина шпиталізованих з коронавірусом палять. Його колеги з різних країн неоднозначно коментують його висновки. Лінда Баулд, професор громадського здоров'я в Единбурзькому університеті, сказала, що «з курінням і коронавірусом відбувається щось дивне». Китайські учені заявили, що курці на 20% рідше хворіють на коронавірус. А ось дослідники з Каліфорнійського університету підкреслили «істотну невизначеність» у цих висновках. Одні дані говорять: так, курців серед пацієнтів з COVID-19 менше, інші ж – доводять зворотне.

Сайт WebMD опублікував матеріал про те, що від корона вірусних ускладнень найчастіше страждають люди, які палять. Проте не усі науковці згодні із цим твердженнямСайт WebMD опублікував матеріал про те, що від корона вірусних ускладнень найчастіше страждають люди, які палять. Проте не усі науковці згодні із цим твердженням

Від початку епідемії вчені у різних країнах шукають дієвий препарат від коронавірусної хвороби, однак їхні теорії нечасто підтверджувалися. Втім, були і вдалі відкриття: до прикладу, випадково препарат для лікування малярії «Планквініл» виявився ефективним для лікування Covid-19.  Наразі ж існують п’ять нових теорій щодо лікування інфекції, однак жодна з них поки не підтверджена клінічно чи експериментально.

Вакцини: пара шансів з 14. Якщо пощастить

Американські вчені, які займаються розробкою вакцини, наразі тестують 14 препаратів для щеплення. Дослідження відбуваються у рамках програми адміністрації президента США Дональда Трампа, що передбачає випуск вакцини вже у січні 2021-го року, повідомляє телеканал NBC News.

Ще кілька тижнів тому досліджувалися 93 вакцини (які розробляли 80 фармацевтичних компаній), однак у результаті попередніх тестувань за попередні два тижні їхня кількість скоротилась до 14. Науковці очікують, що на наступний раунд клінічних випробувань вийдуть 6-8 препаратів. Ідеологи програми у Білому Домі очікують, що врешті 3-4 розробки будуть допущені для використання на початку наступного року.

Разом із тим, директор Інституту алергічних та інфекційних захворювань США та головний представник групи протидії коронавірусу Білого дому доктор Ентоні Фаучі визнає: немає гарантії, що із цих 14 вакцин хоча б одна неодмінно добереться до фіналу, але все ж всі не втрачають оптимізму.

Наразі розробкою вакцин займаються фармкомпанії по всьому світу – і крупні Roche, Eli Lilly, Sanofi Pasteur, Takeda, і маленькі компанії на кшталт BioNTech.

Рятівна плазма

Ідея лікувати хворих на коронавірус плазмою  крові тих, хто одужав від Covid-19, не нова. Дослідники теоретизизують щодо цього от вже кілька місяців поспіль. Лондонський шпиталь Guy’s and St Thomas, який, за словами прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, врятував йому життя після того, як він тяжко захворів Covid-19, найближчими днями збираються тестувати так зване лікування «плазмою тих, хто одужав» в рамках міжнародного випробування. Про це пише Reuters.

Видання пояснює, що плазму крові від людей, які видужали, переливають в організм хворого пацієнта, який не виробляє достатньо власних антитіл проти вірусу.

Британські лікарі спробують лікувати коронавірусних хворих плазмою тих, хто одужавБританські лікарі спробують лікувати коронавірусних хворих плазмою тих, хто одужав

Однак Великобританія – не єдина країна, яка тестуватиме таке лікування плазмою. Індійська рада медичних досліджень минулого тижня дозволила Пенджабу (штат на північному заході Індії. Наразі йдеться про дозвіл лише в одному цьому регіоні) провести клінічні випробування терапії реконвалесценткою (донорською) плазмою при лікуванні хворих на коронавірус.

Засіб від печії здолає коронавірус?

Це здається неймовірним, проте в історії медицини часто траплялося, що препарат успішно лікує не ту хворобу, для боротьби з якою він розроблявся. Випадково китайські та американські лікарі з’ясували, що фамотидин, препарат для лікування шлунку, може стримувати розмноження Sars-CoV-2, про це пише найбільша щоденна газета Німеччини Süddeutsche Zeitung.

«В Ухані від Covid-19 вмирав майже кожен п'ятий пацієнт старше 80 років, проте з хворобою краще справлялися китайці з меншим достатком. Лікарі проаналізували 6 тисяч лікарняних карток і побачили несподіваний взаємозв'язок: багато пацієнтів з Covid- 19 скаржилися на печію і рефлюкс. Ті, хто вживав від недуги дешевий препарат фамотидин, виживали частіше, ніж пацієнти, які користувалися дорожчим засобами, наприклад, омепразолом».

Медик з Гарварду Майкл Каллахан зацікавився цим феноменом і почав вивчати його разом із китайськими колегами.

Майкл Каллахан дав поштовх для глибшого дослідження впливу засобу від печії на лікування від коронавірусної хворобиМайкл Каллахан дав поштовх для глибшого дослідження впливу засобу від печії на лікування від коронавірусної хвороби

Спільно з хіміками і IT-фахівцями Каллахан почав шукати молекулярні структури вірусу, з якими могли б зв'язатися медикаменти. В центрі уваги дослідників опинився фермент, який відіграє важливу роль в реплікації вірусу, папаїн-подібна протеаза (PLpro), зазначає видання. Результати цих досліджень переконали медичну мережу Northwell Health почати клінічні випробування. У квітні в рамках рандомізованого подвійного сліпого дослідження в лікуванні 200 пацієнтів з Covid-19 вже був застосований фамотидин, всього дослідження повинне охопити більше 1,1 тис. пацієнтів. Хворі отримують ліки внутрішньовенно, а не перорально, як у випадках з печією. Як тільки таке експериментальне лікування пройдуть 400 пацієнтів, планується опублікувати перші проміжні результати.

В Україні препарат продається в аптеках і коштує до 20 грн. 

Івермектин: вбити і паразитів, і коронавірус

Австралійські вчені випадково виявили, що антипаразитний препарат івермектин може здолати коронавірус за дві доби. Принаймні, про це свідчать результати лабораторного дослідження (in vitro), які були опубліковані у виданні «Антивірусні дослідження». Вчені з університету в Мельбурні обробили клітини івермектином через дві години після інфікування SARS-CoV-2.

Після додавання однієї дози антипаразитного лікарського засобу кількість вірусної РНК за 24 години знизилася на 93%, за дві доби - на 99,8%. При цьому івермектин не виявив токсичного впливу на клітини. Препарат ще не тестувався на людях, але найближчим часом австралійські науковці цим займуться.

Антипаразитний лікарський засіб вбиває вірусАнтипаразитний лікарський засіб вбиває вірус

Вітамін D проти Covid-19

Вчені з Великої Британії заявили про те, що дефіцит вітаміну D в організмі пацієнтів пов’язаний з ризиком появи важких симптомів Covid-19. Відповідні результати досліджень опубліковані в журналі Research Square.

Стаття про те, що дефіцит вітаміну D пов’язаний з ризиком появи важких симптомів COVID-19, опублікована у журналі Research SquareСтаття про те, що дефіцит вітаміну D пов’язаний з ризиком появи важких симптомів COVID-19, опублікована у журналі Research Square

Дослідники порівняли статистичні показники від Covid-19 із середнім рівнем вітаміну у громадянина 20 країн Європи. У жителів Італії міститься 28 нмоль/л (наномоль на літр) вітаміну D, а іспанців - 26 нмоль/л. При цьому нижня межа норми - 30 нмоль/л. 

Дослідники вважають, що можна рекомендувати приймати препарат D для захисту від коронавірусної інфекції SARS-CoV-2.

Водночас у Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що наразі немає доведеного зв'язку між дефіцитом вітаміну D із високою смертністю від коронавірусу в окремих країнах.  Хоча та ж раніше ВООЗ відзначала, що деякі дослідження показали ефективність додаткового вітаміну D для боротьби з дихальними інфекціями. 

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: