Валерій Пекар Український підприємець і громадський діяч

Уроки Ізраїлю для України

Останнім часом дуже багато порівнюють Україну з Ізраїлем.

Останнім часом дуже багато порівнюють Україну з Ізраїлем. Підстав для порівняння насправді не дуже багато, з огляду на історію та географію. Але одна є, і вона, власне, засаднича: постійне перебування поруч із потужним сусідом, який заперечує саме право на існування країни та народу.

Які ж уроки ми можемо винести з такого порівняння?

1. Створити квітнучу країну в умовах постійної військової загрози -- це можливо. Для цього треба забезпечити собі вищий технологічний та культурний рівень.

2. Залишатися демократією поруч з авторитарними режимами -- це можливо. Для цього треба бути справжньою демократією і не поступатися цінностями.

3. Переважати у військовій силі при меншій чисельності -- це можливо. Для цього потрібно, щоб усі громадяни проходили службу в армії і вважали це справою честі, а також треба виробляти сучасне озброєння.

4. Вижити в умовах постійного дипломатичного тиску -- це можливо. Для цього потрібно чітко усвідомлювати, що можна покладатися лише на себе. Що є лише тимчасові союзники, а так -- кожен сам за себе. Що треба бути сильним, щоб поважали.

Це були нотатки №2.

Читайте День пам'яті 29 вересня 1938

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: