Миколаївський губернатор зганьбив Януковича

Миколаївський губернатор зганьбив Януковича

Головний миколаївський опозиціонер Роман Забзалюк про події в скандальному 132 окрузі

132 округ Миколаївської області став взірцем фальсифікацій на цих парламентських виборів. Зранку у вівторок сайт Центрвиборчкому після підрахунку 100% протоколів показував безапеляційну перемогу представника «Батьківщини» Аркадія Корнацького з перевагою в понад 4 тисячі голосів. Ці дані відповідали цифрам в протоколах дільничних виборчих комісій.

Проте ввечері ситуація різко змінилась – на перше місце вийшов заступник губернатора області Віталій Травянко, що обійшов Корнацького на кілька сотень голосів.

Ситуація безпрецедентна. Як виявилось, на територію окружкому увірвався спецпідрозділ «Беркут» й представники обласної влади під охороною спецназівців внесли свої дані в сервер Центрвиборчкому. В окрузі почалося протистояння, навколо комісії зібралося кількасот людей. Сам місцевий бізнесмен Корнацький після тиску влади й під загрозами арешту тимчасово виїхав з України, а тому його інтереси захищали тільки місцеві опозиціонери, в тому числі керівник миколаївської «Батьківщини», нардеп Роман Забзалюк.

З ним ми і поспілкувалися про ситуацію в окрузі й про те, чи є шанси повернути перемогу опозиційного кандидата. Під час розмови депутат якраз супроводжував бюлетені та протоколи зі скандального округу по дорозі в ЦВК. До слова, Миколаївщина стала унікальною областю. В регіоні, де завжди перемагала Партія регіонів, цього разу два з шести округів виграли представники «Батьківщини». Але ще не зрозуміло, що ж буде в кінцевому результаті.

Романе Омеляновичу, яка ситуація зі 132 округом в Первомайську, де було оголошено перемогу опозиціонера Корнацького з перевагою в 4 тисячі голосів після опрацювання 100% протоколів, але через півдоби представнику Партії регіонів, заму губернатора Травянку накинули 4,3 тисячі голосів, й на сайті ЦВК його назвали переможцем?

Я цілу ніч провів в цьому окрузі. Тут відбулися найгрубіші порушення, яких я ще навіть не бачив за свою практику участі у виборчих кампаніях. Більшість членів в окружній комісії, які представляють Партію регіонів, прийняли незаконне рішення – здійснили підрахунок голосів для внесення в кінцевий протокол не з паперових протоколів дільничних комісій, а з електронних даних, які ж самі зі стелі внесли на сервер ЦВК. Розуміючи, що це грубе порушення, вони проголосували за відмову виконувати вимоги закону про вибори. Така їхня творчість запротокольована нами і спостерігачами.

Ми виступали перед ними, я також виступав, переконували їх, що в такому вигляді намальований протокол про підсумок голосування в мажоритарному окрузі не можна відправляти до ЦВК. Це був нонсенс, адже не здійснили перерахунок голосів з протоколів з виборчих дільниць. А робили вони це з простої причини – їх план у повній мірі не вдався. Вчора ввечері наша група прибула в округ і перешкодила здійсненні їх намірам.

За нашими даними, окружна комісія підготувала резервний комплект порожніх протоколів, куди хотіли внести цифри з дільниць, які б виправдовували цифру, що з’явилась на сервері ЦВК. Ми цілу ніч там чергували й переконали комісію запакувати всі протоколи в тому стані, в якому вони були на момент нашого прибуття. При цьому змусили перерахували кількість цих дільничних протоколів, адже спочатку ще й не співпадали цифри. Все спакували й відправили до ЦВК. Зараз супроводжую автобус, який везе ці протоколи дільничних та окружної комісії 132 округу до Центрвиборчкому з відповідними приписами й окремими думками. Також я везу блок протоколів дільничних виборчих комісій, завірених мокрими печатками, дані з яких абсолютно не відповідають тим цифрам, що заявлені окружкомом в ЦВК за бажанням Януковича і його ставленика в області – губернатора Круглова.

В тих протоколах, які запаковували й везуть до Києва, первинні данні, чи їх таки встигли поправити у відповідність із цифрами, що нині висять на сайті ЦВК?

Вони намагалися підмінити всі протоколи дільничних комісій. На момент мого прибуття в ОВК сейф був не опечатаний. Печатка була в руках голови. Члени окружкому «змучилися» й покинули комісію. Ми все повернули на свої місця, ми змусили викликати на робочі місце всіх членів. В мене є величезні сподівання, що ми таки веземо первинні протоколи, які надавали голови ДВК. Тобто, сподіваюсь, що вони не встигли підробити протоколи й Корнацький перемагає. Проте на всяк випадок везу з собою аналогічний пакет документів. Ми будемо ставити перед ЦВК питання, беручи до уваги відверте ігнорування вимог про перерахунок протоколів і підведення підсумку виборів, щоб в Центрвиборчкомі перерахували протоколи і голоси.

Хто саме вривався на територію ОВК й вводив фальшиві дані на сервер ЦВК? Були повідомлення про губернатора та його людей…

За моїми даними, на ОВК був заведений підрозділ «Беркуту». Бійці «запечатали» та відтіснили наших представників, які не давали можливість фальшувати результати. «Беркут» і мене не пускав певний час на територію ОВК. Хоча на вимогу впустити мене як народного депутата вони таки відреагували. Таким чином вдалося нормалізувати роботу комісії. Більше того, під окружною комісією цілу ніч чергувала чимала кількість активістів, що підтримують опозицію та Корнацького. Вночі близько 200 чоловік безперервно перебували зовні, утворивши периметр, не даючи можливості вивезти протоколи за наполяганням «смотрящих» в області від Януковича.

Навіщо було так грубо і топорно все робити? Фальсифікація очевидна, сайт ЦВК це підтверджує, ситуація в Первомайську стала однією з топ-новин. Чому цей округ настільки принциповий для влади?

Це не тільки в 132 окрузі Миколаївської області. Аналогічну маніпуляцію хотіли провести в 130 окрузі в місті Баштанка. Там також гальмують і не дають відправити дійсні протоколи до ЦВК. Там також наш кандидат Бриченко впевнено переміг. А губернатор Микола Круглов з головою обласної влади помпезно і пафосно заявили безперечну перемогу їхніх шести ставлеників в округах. Звісно, таке «ЧП» для них неприйнятне – ми прорвали блокаду і взяли два округи з шести! Тому губернатор Круглов пішов ва-банк, демонструючи Януковичу, що він тримає область під контролем.

Проте ж всім очевидно, що губернатор Круглов зганьбив Януковича. Я дивився в очі окружної комісії – вони перелякані, розуміють, що здійснили злочин. Хоча вони не розуміли, що своїми діями найбільшу шкоду наносять не опозиції, а пану Януковичу.

Чи був в ситуації з Корнацьким якийсь особистий мотив? Його давно переслідували високі чиновники, він втік з країни…

Не варто переводити цю ситуацію на особистості. Справа в тому, що Корнацький тривалий час критикував обласну владу, яка намагається передавати її в спадщину своїм «мажорчикам» й завершити «стабілізец» області. Не став би робити акцент на особисті відносини.

Чи допомогли вам лідери опозиції захищати результат вночі?

Найперше – я народний депутат України й представник центрального штабу. По-друге, зі мною була депутати обласної ради від опозиції й керівники штабів.

Чого чекати далі, які ваші дії?

Ми вже подали три позови до суду про три злочини, які здійснила окружна виборча комісія. Окрім того, ми розраховуємо, що наші представники зуміють переконати ЦВК перерахувати на місці протоколи дільничних комісій.

В чому феномен Миколаївської області – вотчини ПР, де опозиція зуміла взяти аж два округи?

Ой, зараз наздожену автобус з протоколами… Миколаївська область завжди вважалася представниками синьо-білого клану власною цитаделлю. Якщо в Донеччині більше застосовують фізичну силу, то тут мерзота працює в білих рукавичках. Керівництво області розслабилось й не очікувало такого удару від опозиції. У нас опозиція спрацювала дуже солідарно по горизонталі – плече в плече працювали з «Собором», «Ударом». Це далося взнаки. Хоча по загальнодержавному окрузі ми розраховували на кращий результат. Тут ми брали 17% в 2007 році, а в 2010 23%, зараз отримали теж під 17%. Але кампанія буда дуже брудна, адмінресурс і фальсифікації працювали на повну. У нас знову всі тотально «захворіли» й захотіли голосувати на дому. Більшість з них навіть не знали, що хочуть голосувати вдома.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: