Олексій Арестович Військовий експерт

Якщо захочуть «з'їсти», не врятує нічого: українцям, які поїхали на ЧС-2018 в Росію

Що загрожує українцям, які зібралися їхати на матчі ЧС-2018 до РФ

Щонайменше шість тисяч українців збираються на чемпіонат світу з футболу, який 14 червня стартував у Росії. Ризики відвідування країни-агресора громадянами України очевидні. 

Українці, які їдуть в Росію на чемпіонат світу, створюють ситуацію, коли держава і суспільство, можливо, повинні будуть розплачуватися за їхню нерозсудливість, торгуючись, віддаючи за них, може бути, полонених бойовиків, якщо ці громадяни України будуть затримані чи заарештовані Російською Федерацією. Вони самі піддають себе ризику потрапити в заручники.

Яких заходів безпеки може вжити звичайний громадянин на території ворожої держави?! Якщо його захочуть «з'їсти», то «з'їдять» з потрохами, він навіть не встигне рипнутися. Можна хіба що порадити вжити примітивних заходів безпеки - як дітям, коли їх відпускають самих погуляти: мати телефони посольства і консульств, ніде не залишати документи, не знайомитися з сумнівними людьми, бажано не ходити одним по злачних місцях і триматися групою. Загалом, поради з журналу «Мурзилка»...

Все це, звичайно, може знизити ризик, але несуттєво. З іншого боку, напевно, людині, яка не має відношення до ООС і Збройних сил України, не має родичів у цих структурах, нічого і не загрожує на цьому чемпіонаті. Особливо, якщо вона не буде клеїти дурня.

Можна, звичайно, ще видалити або тимчасово приховати особливо патріотичні пости в соціальних мережах, якщо такі були. Але я не думаю, що люди, які їдуть на чемпіонат світу в Росію, писали такі пости або такі вже патріоти, що репостять суцільну «перемогу».

Але найкраще, звичайно, що можна було зробити - це не їхати в Росію, тому що це ворожа держава, яке вже п'ятий рік фальсифікує кримінальні справи проти українських громадян за тяжкими і особливо тяжкими статтями Кримінального кодексу. Треба бути повним ідіотом, щоб туди пертися.

Якщо ж говорити виключно про ризик вербування українців, то людей так просто не вербують. Вербують тих, хто має доступ до державної таємниці або готовий здійснювати певні дії. Насправді в росіян таких людей вистачає на території України - більше, ніж треба. Інформацію їм передає «кожен третій», і у них є практично повна інформація про Україну. Як показують вбивства і замахи, що здійснюються у нас, вони тут також мають контингент, готовий стріляти та підривати. Їм, навпаки, невигідно витягувати людей на територію Росії, тому що українські спецслужби в першу чергу перевіряють людей на предмет відвідування РФ протягом року-двох. А ось набрати «обмінний фонд» вони можуть, ця вірогідність не нульова.

Я сам - людина Землі, космополіт, і мені хочеться, щоб всі люди один одного любили, було свято спорту, ми забули про війну... Але потрібно розуміти, що ми можемо тричі забути, а росіяни ніколи не забудуть.

 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: