Богдан Соколовский Эксперт по энергетике

Чем закончится процесс «Европа против Газпрома»

В ЕС честно признались, что сейчас речь идет о первом шаге в долгоиграющей процедуре против Газпрома

На цьому тижні ЄС висунув претензії до російського Газпрому про зловживання на газових ринках Литви, Латвії та Естонії, Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини і Болгарії.

Перше, що впадає у вічі, всі названі країни є колишні соратники Росії по соціалістичному табору і в основному тому у них під патронатом Москви створювалися системи забезпечення газом без альтернатив, без ринкових механізмів. А після вступу вказаних країн в ЄС, ще не вдалося створити технічних можливостей для повноцінних альтернативних варіантів.

Крім цього, не вирішувалося питання про фінансування таких проектів. Здебільшого всі ці країни орієнтувалися і орієнтуються тепер на російський природний газ. Все це так чи інакше мабуть ляже в основу захисту російської сторони.

По-друге, Газпром звинувачений у завищенні ціни на газ. Хоча насправді російською компанією укладалися контракти з партнерами у згаданих країнах у той момент, коли не було жодних законодавчих норм, які би визначали ціну і не було альтернатив. Насамперед це стосується країн Балтії. І - дещо Польщі. Трохи неоднозначним є такий підхід до Болгарії.

В ЄС чесно вже охарактеризували, що йдеться про перший крок у довготривалій процедурі проти Газпрому. Судячи з попереднього періоду, у ЄС офіційно займаються цим антимонопольним розслідуванням з 2012 року. Де-факто – ще раніше. Це розслідування то активізувалося, то згасало. Мабуть сьогоднішню фазу можна вважати активізацією.

Однозначно можна вважати, що нинішня активізація має політичне забарвлення у зв’язку з агресією Росії в Україні.

Газпром зазнає певних іміджевих втрат. Можна передбачити, що ускладниться його господарська діяльність і у згаданих державах, і на території інших, не згаданих, держав ЄС.

У цій атмосфері, Газпром, скоріш за все, не може бути серйозно покараний через його обмеження щодо реекспорту газу Словаччиною, Угорщиною та Польщею, оскільки все робилося без юридичної фіксації.

Також Газпром «не помічатиме» поставок газу в Україну з Норвегії – відповідно і не може бути покараним з боку ЄС, оскільки він формально не може впливати на непов’язані з ним фірми. Зокрема, коли йдеться про конкурента.

Що стосується діяльності у згаданих країнах, то вона для Газпрому мало може змінитися, оскільки і так є непростою, особливо – у Балтійських країнах і в Польщі.

Що ж стосується цінових звинувачень, то можна передбачити, що Газпром буде активно оборонятися, а ЄС не має серйозної юридичної «зачіпки», оскільки наразі все-таки визначальним у встановленні ціни є підписаний контракт. А останній формально є наслідком переговорів між господарюючими суб’єктами і формально не враховує політичних домовленостей на рівні керівництва країн.

Звичайно, що Росії неприємно усвідомлювати, що низка країн із наведеного списку, відомих як проросійські, у дилемі стосунків з Москвою або Брюсселем вибирають ЄС.

Щодо звинувачень у прив’язці газових цін до нафтових, то також навряд чи Газпром дуже переживатиме з цього приводу. Тут є, серед інших, два важливих аспекти: з одного боку ще не можна вважати повноцінним газовий ринок в ЄС, нинішнє законодавство ЄС прямо не забороняє прив’язувати газові ціни до нафтових. Зрештою, прив’язка газових цін до нафтових пророблялася вперше не в Росії (СРСР), а в Голландії, коли вона була основним газовим експортером у Європі.

Судячи з усього і знаючи впертість росіян, Газпром, мабуть, буде збивати штрафи, які максимально можуть скласти понад $9 млрд. Мабуть, штраф буде. Але він буде менший, ніж максимальний. Хоча все рівно в мільярдах. Крім того, ще не факт, що Росія «побіжить» його сплачувати, адже вже на прикладі з українською ядерною зброєю Росія показала як відноситься о міжнародного права і зобов’язань.

Крім цього, для таких великих сум нема міжнародного дієвого механізму відшкодувань. Безумовно, йдеться про велику суму. Але варто наголосити, що Газпром «заробив» в Європі на газі набагато більше. Отже, якщо і буде покараний, то це не буде катастрофою для компанії. З іншого боку, розслідування в ЄС проти Газпрому може означати, що компанія уже всіх «дістала» і ЄС не збирається з цим миритися.

На Україні ці ЄСівські проблеми Газпрому майже ніяк не позначаться, зокрема не спростять і не ускладнять імпорту газу за «реверсом» - це більше залежить постачальників і керівництва країн-транзитерів. Російська сторона дальше діятиме в Україні в основному через свою п’яту колону в газовій галузі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: