Микола Бєлєсков Головний консультант відділу воєнної і воєнно-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень

Переговори Суркова і Волкера. Що далі?

Висновки по вчорашнім, третім по рахунку, переговорам Курта Волкера і Владіслава Суркова:

1. Із позитиву. Якщо лише 3 із 29 параграфів поправок, які американці запропонували росіянам по їх резолюції щодо розміщення на Донбасі миротворців ООН, росіянам підійшли і вони на них згодні, то можна припустити що таки і на практиці і не лише на словах американське бачення по миротворцям більше співпадає із українським, а не російським. Виходячи із того, що наше і російське бачення взаємовиключне і один одного заперечує.

2. Із того, що насторожує: наступна теза із американської заяви "There has always been a need for a combination of political and security measures to be taken under Minsk". От це дійсно цікаво, що стоїть за даною тезою. Чи це всього лише словесний рефрен в бік РФ, яка постійно на подібному наголошує і тим самим апелює до Мінських угод. В тому числі вустами Суркова, який вкотре нагадав через ТАСС про те, що заходи в сфері безпеки мають супроводжуватися кроками України по імплементації політичної частини. А саме на цьому, якщо вірити Волкеру, постійно наполягають росіяни у переговорах із ним.

Як наслідок можна припустити, що тепер РФ може спробувати намагатися увязати свою гіпотетичну згоду на миротворчу місію із прийняттям україною кроків по політичній частині. 
І от в цьому контексті цікава дана теза із американської сторони. Бо раніше до цього позиція Волкера була не в паралельній імплементації Мінських домовленостей, а в послідовній - виведення російських військ із Донбасу, введення миротворчої місії ООН і аж тоді уже перехід до політичної частини. То чи американці і далі відстоюватимуть послідовий підхід до імплементації Мінських угод чи мінятимуть свою позицію під впливом аргументів РФ про необхідність паралельних кроків по двом трекам безпеки і політики. Тому то вищезгадана теза із заяви трохи насторожує.

3. Цікаво як іще довго американці будуть говорити із росіянами на фоні того, що поки що вони точно не демонструють готовність іти на конструктив? А саме зондування серйозності намірів РФ по миротворцям Курт Волкер зараз називає своєю основною ціллю. Тому цікаво як довго далі це триматиме і які будуть кроки США після завершення зондування.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: