Богдан Яременко Народний депутат України

Трампу вдалося примусити Кім Чен Ина до миру. Що робити з Путіним?

Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Про історичну зустріч в Сінгапурі

Історична зустріч президента США Дональда Трампа з лідером КНДР Кім Чен Ином, яка відбулась 12 червня у Сінгапурі, є важливою для всього цивілізованого світу. Вона показала, що навіть у найгостріших питаннях і проблемах бажання ворогуючих сторін достатньо для пошуку певних рішень в ім'я людства. Що стосується президента Росії Володимира Путіна, то поки що Захід не знайшов аргументів для того, щоб змусити Кремль піти на поступки. Донбас і Сирія залишаються для Путіна плацдармами, де йому вигідно грати.

Війна на Корейському півострові – це одна з найдовших криз на планеті, яка залишається нерозв’язаною, невирішеною, відбувається подальше загострення навколо питання розробки ядерних озброєнь. Тому зустріч Трампа і Кім Чен Ина – це хороший знак, що навіть у найгостріших питаннях і проблемах бажання обох сторін достатньо для демонстрації руху вперед і пошуку якихось рішень в ім’я всього людства. Якби, не дай Бог, на Корейському півострові сталася війна з залученням США, це була б світова війна, яка не залишила б осторонь Японію, Китай, можливо, й Росію.

Інша справа, що ця зустріч дає більше декларацій про наміри, ніж реальних рішень. Але згадаймо, що рік тому ситуація рухалась у прямо протилежному напрямі – від демонстрації бажання вирішувати до демонстрації бажання воювати один з одним. Тому це певний переломний момент, який з часом може дати відповідь на питання закінчення формальної війни між Кореями, денуклеаризації півострова або навіть об’єднання двох Корей. Це важливо для всього світу, бо корейський народ є однією з розділених націй. Тому за цим цікаво спостерігати і українцям.

Що стосується глобального конфлікту між США і Росією, то з останніми не виходить саме тому, що Путіна важче примусити. Адже Корея йде на поступки не стільки з доброї волі Ким Чен Ина, а тому, що на неї чиниться тиск навіть з боку її традиційних партнерів, таких як Китай і Росія. Ким Чен Ин же розглядав ядерну зброю як гарантію безпеки власного режиму. Але США, примушуючи інших тиснути на Північну Корею, фактично повернули питання так, що подальші ядерні розробки, реалізація ядерної і ракетної програм стали загрозою для режиму. Тобто фактично Північна Корея йде на мир з примусу.

Для Росії таких аргументів поки що не знайдено, і навряд чи вони можуть бути знайдені у вигляді нинішніх санкцій.

Як Путіна примусити до миру з Україною? Примирити можна тих, хто бажає, а Кремль поки що не бажає цього. Поки що Росія послідовно йде шляхом ескалації в Україні і продовження своєї політики.

Взагалі невідомо, чим на сьогодні можна заохотити Росію повернути Крим, піти з Донбасу. Але заохочення для неї – це встановлення певного режиму міжнародної безпеки чи міжнародних відносин, які гарантуватимуть їй загальний контроль над Україною. Тому тут поки що те, що хоче Росія, прямо протилежне тому, що хоче Україна, і це шкідливо не тільки для української державності, але й для існуючої архітектури безпеки й правил гри. Тому поки якась із сторін не змінить свою стратегічну ціль (Україна – бути незалежною, а Росія – досягти якоїсь світової згоди про зони впливу), тут навряд чи можна говорити про перспективи врегулювання.

До того ж Донбас, як і Сирія, є одним з плацдармів, де Путіну вигідно грати. Він має різні делікатні інструменти для того, щоб загострювати ситуацію, змінювати баланс тощо. Тобто це якраз поле для гри, яке йому подобається.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: