«Хороша хімія» Дональда Трампа та Кім Чен Ина

ТЕМА ДНЯ
«Хороша хімія» Дональда Трампа та Кім Чен Ина
Рукостискання Кім Чен Ина і Дональда Трампа
Фото: Reuters

Ще рік тому весь світ говорив про велику ймовірність війни між США та КНДР

Нарешті це сталося: у Сінгапурі відбулася зустріч президента США з лідером Північної Кореї. Дональд Трамп та Кім Чен Ин провели переговори у п'ятизірковому готелі Capella на курортному острові Сентоза. Територію готелю окреслили як «зону спеціальної події», тут заборонили використовувати дрони, а також прапори, банери та інші речі із легкозаймистих матеріалів. Люди, які мали намір потрапити до цього району, і їхні автомобілі вибірково перевірялися. Вздовж берегової лінії острова курсували морські патрулі.

Ця зустріч могла не відбутися: президент Сполучених Штатів хотів відмінити її, адже сумнівався в успішності переговорів. Потім таки передумав, але заявив про готовність залишити переговори в односторонньому порядку, якщо домовитись не вдасться з самого початку.

Лідер КНДР Кім Чен Ин прибув до Сінгапуру першим - 10 червня, пообіді за місцевим часом. Ця поїздка – майже на 5000 кілометрів від Пхеньяну - найбільш віддалена від дому для Кіма після того, як він став верховним лідером КНДР у 2011 році після смерті батька.

Видання Daily Mail повідомило, що Кім прилетів до Сінгапуру на Boeing 747 китайської компанії Air China, а не на власному Іл-62. Лайнер північнокорейського лідера вилетів до Сінгапуру, але самого лідера на борту не було. А Boeing 747 злетів з аеропорту Пхеньяна і мав полетіти до Китаю, але потім змінив курс і попрямував до Сінгапуру. Такий «фокус» був зроблений на випадок, якщо літак із Кім Чен Ином захотять знищити.

У Сінгапурі північнокореський лідер зустрівся із прем’єр-міністром цієї країни Лі Сянь Луном, а увечері відправився на прогулянку містом, де «натрапив» на інших членів уряду, з якими зробив селфі. У виданні Business Insider припустили, що це, ймовірно, перше селфі в житті Кім Чен Ина.

Зліва направо: глава МЗС Сінгапуру Вівіан Балакрішнан, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, міністр освіти Сінгапуру Він Е КунЗліва направо: глава МЗС Сінгапуру Вівіан Балакрішнан, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, міністр освіти Сінгапуру Він Е Кун (фото: Twitter, Vivian Balakrishnan)

Трамп прибув до Сінгапуру трохи пізніше за свого візаві і провів вечір на брифінгу зі своїми помічниками.

І вже сьогодні, 12 червня, лідер КНДР Кім Чен Ин і президент США Дональд Трамп обмінялися рукостисканням на тлі прапорів. Після чого усамітнилися: разом із ними залишились тільки перекладачі, а згодом приєдналися високопоставлені учасники обох делегацій. Розмова тривала 50 хв.

Як потім розповів у інтерв’ю «Голосу Америки»  Дональд Трамп, 90% часу говорили про ядерне роззброєння, але зачепили також теми прав людини і повернення до США останків  американських солдат, які загинули під час Корейської війни 1950-1953 років.

Про самого ж лідера Північної Кореї, однієї з найбільш тоталітарних держав світу, Трамп відгукувався дуже тепло: «Він розумний, він любить свій народ, любить свою країну». «У наших відносинах хороша хімія ... у нас вона відразу виникла», - підсумував американський лідер, описуючи враження від зустрічі з Кім Чен Ином.

Крім того, Трамп підтвердив журналістам своє бажання запросити лідера КНДР до Білого дому. І все це при тому, що ще рік тому весь світ говорив про велику ймовірність війни між США та КНДР, коли здавалося, що з часів закінчення холодної війни світ не був такий близький до виникнення конфлікту з ймовірністю застосування ядерної зброї.

Не обійшовся без люб’язностей і Кім Чен Ин. На прес-конференції він заявив, що з Трампом вони «вирішили залишити минуле позаду», і пообіцяв, що «світ побачить серйозні зміни».

Деякі аналітики досі сумніваються, що північнокорейський лідер справді готовий очистити півострів від ядерної зброї, але є експерти, які розцінюють зустріч як реальний крок до миру на Корейському півострові.

Дональд Трамп же заявив, що вони з Кім Чен Ином «дуже пишаються тим, що сталося сьогодні».

Про що домовились

То чим же пишаються Дональд і Кім? За підсумками саміту Дональд Трамп та Кім Чен Ин хоч і підписали декларацію, але конкретики у ній мало.

У документі сказано, що Сполучені Штати та КНДР взяли на себе зобов’язання встановити нові відносини між США та КНДР «у відповідності з бажанням народів обох країн забезпечення миру та процвітання».

Але головне те, що КНДР підтверджує готовність до повного очищення Корейського півострова від ядерної зброї, як було прописано у Пханмунджомській декларації. Нагадаємо, 27 квітня 2018 року у демілітаризованій зоні, що розділяє Північну і Південну Кореї відбулася історична зустріч між главами двох держав. За підсумками зустрічі і було підписано Пханмунджомську декларацію, в якій лідер КНДР Кім Чен Ин та президент Південної Кореї Мун Чже Ин домовилися звільнити Корейський півострів від ядерної зброї.

Як конкретно Північна Корея буде позбуватися від ядерного озброєння - у свіжому документі не прописано, так само не вказано, коли це повинно відбутися.

КНДР і США домовилися провести обмін останками військовополонених і загиблих в ході Корейської війни 1950-1953 років.

У тексті документа сказано, що Вашингтон та КНДР об’єднають зусилля, спрямовані на створення тривалого та стабільного мирного режиму на Корейському півострові. Але у декларації немає обіцянок підписати мирний договір між Північною і Південною Кореєю. Ці дві держави перебувають з 1953 року  у стані перемир’я. Тут варто додати, що лідери двох Корей у квітні домовились прискорити перетворення перемир'я у повноцінну мирну угоду до кінця цього року.

Кім Чен Ин та Дональд Трамп під час підписання угоди (фото: GETTY IMAGES)Кім Чен Ин та Дональд Трамп під час підписання угоди (фото: GETTY IMAGES)

Трамп також заявив, що США більше не будуть проводити спільні масштабні навчання разом з Південною Кореєю. Але американський військовий контингент там залишиться.

Крім того, президент США обіцяв зберегти санкції проти КНДР, поки Пхеньян не надасть докази повного ядерного роззброєння. У відповідь на денуклеаризацію Сполучені Штати обіцяють гарантії безпеки Північній Кореї.

Привітати результати історичної зустрічі встиг і президент Петро Порошенко, написавши у Twitter, що «шлях до встановлення миру на Корейському півострові нині вже не є таким неможливим». Але український лідер не зміг не нагадати світу про гіркий досвід України, якій свого часу теж обіцяли безпеку в обмін на ядерну зброю, але країна в результаті стала жертвою агресії одного з… гарантів. «Сподіваюсь, що безпекові гарантії з боку США у зв’язку з денуклеаризацією півострову врахують недоліки Будапештського меморандуму щодо безпекових гарантій Україні», - додав Порошенко.

Міністерство закордонних справ Ірану також порадило Кім Чен Ину бути пильним під час переговорів Трампом, нагадавши, як американський президент ініціював вихід США з ядерного угоди з Іраном, укладеної в 2015 році.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: