Рефат Чубаров Голова  Меджлісу кримськотатарського народу

Звільнення заручників Кремля в Криму - результат тиску на Росію і санкцій

Фото: Уніан

На Путіна вчинили особливий тиск

Думаю, про всі деталі цього звільнення розкажуть, коли наші колеги будуть в Києві: ми організуємо прес-конференцію, і вони самі дадуть відповіді на всі питання. Можу тільки сказати, що це був дуже складний процес. Активна фаза тривала два тижні. Це сталося завдяки взаємодії між президентом України Петром Порошенком і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, а також взаємодії між Ердоганом і президентом Росії Володимиром Путіним. Ми протягом двох тижнів були в цьому процесі. У звільненні брала участь невелика кількість людей, оскільки було безліч нюансів.

Усі нюанси гідно подолані з боку Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Звільнення відбулося без будь-яких поступок з їхнього боку, будь-яких зізнань і тому подібного.

Що стосується питання, кого Росія отримає взамін, я думаю, що це не класичний обмін, до яких ми звикли. Це результат особливого тиску на Росію з боку дуже багатьох наших партнерів. Росія, пішовши назустріч, обрала найбільш прийнятний для неї варіант. Дуже складно сказати, які вона при цьому планує отримати дивіденди. Можливо, розраховує на якесь взаєморозуміння з Туреччиною і західним співтовариством. Але, як мені здається, це є наслідком того ефекту, який в Росії спостерігається в результаті введення санкцій.

У цьому процесі були й інші учасники, за яких я не можу говорити. Напевно, будуть і їх роз'яснення. Звільнили одразу двох найбільш помітних кримськотатарських політиків без усяких умов і ультиматумів - це дійсно велике досягнення. І це дуже велика вимушена поступка Путіна. І тому я не хотів би говорити про речі, які зараз, можливо, не маю права розкривати.

Але я хочу сказати, що звільнення двох людей не знімає з нас боргу ще більше об'єднувати зусилля і тиснути на Кремль, щоб звільнити всіх політичних в'язнів. Для того, щоб Москва покинула територію України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: