Ірина Геращенко Народна депутатка України

Лише кожен десятий українець отримує довготермінову візу в ЕС

У МЗС цікава версія цієї неприємності - криза в ЄС змушує консульські установи шукати шляхи збільшення надходжень

В комітеті євроінтеграції пройшли слухання щодо виконання Угоди про лібералізацію візового режиму. Обговорювали дві теми: прийняття законодавства, необхідного для спрощення візового режиму і власне ситуація з візами для українських громадян. Хоча МЗС, експерти і європейська сторона говорять про позитивну динаміку в питанні видачі віз (відмови складають лише 2% від звернень), ми піднімали питання, що більшість виданих віз - короткотермінові і одноразові. Навіть ті категорії громадян, які мають право на спрощене отримання і довготермінові багаторазові візи, отримують тижневі чи на три місяці. Лише 10% українців, що звертаються за візами, отримують довготермінові.

У МЗС цікава версія цієї неприємності - криза в ЄС змушує консульські установи шукати шляхи збільшення надходжень.

Також піднімали питання зловживань візових посередників. Не працює механізм апеляції при відмові у візі. Держава не проводить інфокампанії про те, як українці можуть використовувати елементи Угоди, зокрема, апелювати щодо отримання багаторазових віз. Ми плануємо долучитися до цієї кампанії.

Я, в свою чергу, передала європейським колегам всі скарги, що прийшли на мою адресу щодо невмотивованої відмови в довготривалій візі. Чомусь особливо багато останнім часом скарг на польське консульство, що замість довготермінової часто видає візу на тиждень.

На комітеті прийняли дуже виважені рішення за результатами слухань: рекомендуємо ВР до 5 липня розглянути всі законопроекти , необхідні для підписання Угоди про асоціацію і поінформувати про конкретні пункти наших занепокоєнь європейську сторону.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: