Спецслужби на шляху до повного контролю за українцями

На телефонні номери активістам Майдану і журналістам, які працюють в епіцентрі подій на вулиці Грушевського приходять дивні SMS

На телефонні номери активістам Майдану і журналістам, які працюють в епіцентрі подій на вулиці Грушевського приходять дивні SMS повідомлення такого змісту: «Шановний абонент, ви зареєстровані як учасник масових заворушень». Мобільні оператори, на номери яких розсилаються SMS, відхрещуються від розсилки. Програмісти пояснюють, що потужності задля масової розсилки на певні території мають як оператори, так і правоохоронці. Між тим, колишні силовики не виключають, що розсилка є спланованою акцією задля встановлення осіб, які фізично довгий час перебувають в епіцентрі подій. З огляду на ухвалений Радою закон про обов’язковість реєстрації власників sim-карт мобільних операторів за паспортом, який вступить у силу найближчим часом, такий сценарій не виглядає космічним.

Розсилка повідомлень розпочалася 20 січня і триває донині. Зміст повідомлень, які отримують абоненти на номери Київстар, МТС і Life:) однаковий: «Шановний абонент, ви зареєстровані як учасник масових заворушень». Номер відправника: 111. Люди в соціальних мережах однозначні в оцінках, кажуть, що мета повідомлень полягає в залякуванні тих, хто бере участь в протестах. «Це надсилають всім у Києві з ціллю залякати», - вважає користувач Facebook Володимир Лермонтов. За словами журналіста Севгіль Мусаєвої, подібні SMS отримали і її друзі. «Прийшло всім, хто був у районі Грушевського, на різні оператори десь в період 23:50 - 24:00», - пише користувач Gena Kobal у стрічці оновлень сторінки Facebook журналістки.

Мобільні оператори заявляють про непричетність до масових розсилок. Мовляв, їх причина – зловмисні дії невідомих осіб, які використовують спеціальне обладнання. «Ми знаємо про існування обладнання («піратські базові станції»), яке дозволяє розсилати SMS та виконувати дзвінки на мобільні телефони, абонентам будь-яких операторів, що знаходяться в певному районі. Але як оператор ми не маємо технічної можливості побачити діяльність такої станції», - ідеться в повідомленні компанії Київстар. В МТС також заявили, що не мають cтосунку до стороннього обладнання, попри це «шукають можливі шляхи запобігання подібних розсилок в майбутньому». Цікаво, що текст спростування від трьох операторів на диво ідентичний. Між тим незалежний фахівець, інженер комунікацій Руслан Костюков стверджує, що мобільні оператори не могли не знати про під’єднаня до них сторонніх станцій. «Піратську станцію без відома оператора підключити неможливо», - переконує експерт.

Фахівці не виключають можливості організувати SMS розсилку за допомогою «піратських базових станцій», але це досить дорогий процес. До того ж вся необхідна апаратура, яка дозволяє збирати інформацію про абонентів, є тільки у самих операторів, а це не одна станція, каже в коментарі «Главкому» фахівець з ІТ Григорій Дуброва. «Однак, якщо мова іде про лише про розсилку повідомлень певним абонентам, достатньо і однієї «піратської» станції», - пояснює він. Така станція може бути пересувною, тобто встановленою в автомобілі. За словами Дуброва, за допомогою «базових станцій», можна з’ясувати місцеперебування людини з точністю до 5 метрів, що теоретично можуть робити оператори мобільного зв’язку. Для цього є одна умова - знати номер увімкненого телефону абонента.

Користувач Facebook Gennadiy Kornev закликає бути обережним у довірі до SMS, навіть якщо номер абонента, який відправив повідомлення, вам відомий. «Передатчик телефону налаштований так, аби підключатись до станції з найкращим сигналом. Сигнал сірих станцій у десятки разів перевищує стандартний… Навіть якщо SMS з вашого номера — це не обов'язково SMS з вашого телефону. Домовтесь про кодові слова у тексті», - написав він на одному з форумів.

Можливість розсилки повідомлень, які не контролює оператор зв’язку справді існує. Багато сервісів в Інтернеті дозволяють безплатно робити розсилки в анонімний спосіб, однак веб-сайти, які надають таку послугу, здебільшого обмежують можливість одночасних розсилок на різні номери з одного комп’ютера до трьох SMS за 1 день. Відповідно, налагодити розсилку, вводячи кожен номер абонента окремо неможливо, якщо мета – масовість. Окрім того, повідомлення, у яких ішлося про «причетність» до заворушень отримали саме ті люди, які певний час перебували в районі «бойових» дій на Грушевського, або близько до цієї вулиці. Це означає, що розсилка відбулася цілеспрямовано певним людям за географічним принципом, а не за якоюсь базою даних з телефонними номерами. Для такої розсилки потрібна спеціальна апаратура.

Вочевидь, такі станції «не продаються в магазині», для їх ввезення в Україну потрібні спеціальні дозволи. І взагалі, подібна техніка перебуває на обліку у державних органах влади. За такою логікою, навряд чи хтось купуватиме подібну апаратури в приватному порядку для розсилки повідомлень. А значить логічно, що тінь падає на спецслужби.

Колишній заступник голови Служби безпеки України Олександр Скіпальський не заперечує ймовірності використання спеціальної техніки для розсилки подібних SMS. За його словами, для цього у спецслужб є усі технічні можливості, однак каже, що вони не мають ніякого юридичного підґрунтя притягти цих людей, яких в такий спосіб обвинувачують, до відповідальності. За словами Скіпальського, спеціальна апаратура у певному визначеному районі пеленгує номери телефонів, і потім організовується розсилка на незахищені спеціальними системами номери. Силовик стверджує, що це задоволення не з дешевих. «Комплекси, які дозволяли прослуховували, визначати номери кілька років тому коштували близько $120 тисяч», - повідомив екс-заступник глави СБУ.

Якщо ідеться про контроль над громадянами, навряд чи гроші можуть бути проблемою для силовиків. Безкарне визначення місцеперебування абонентів за номерами телефонів цілком лягає до логічного ланцюга нещодавно прийнятих і підписаних президентом так званих обмежувальних законів, зокрема процесуальних законів щодо безпеки громадян.

В підписаному законі № 721-VІІ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статусі суддів» зокрема йдеться і про «додаткові заходи щодо безпеки громадян», а саме договорів з операторами мобільного зв’язку. Якщо сам документ вступає в дію з 22 січня, то норма про договори з операторами з 1 травня цього року. Тобто у нас ще є трохи часу на свободу, якщо не у ЗМІ, то на приватне спілкування.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: