Олексій Голобуцький Заступник директора «Агентство моделювання ситуацій»

Демонтаж Росії розпочне Пригожин?

Власник російської приватної військової компанії «Вагнер» ​​Євгеній Пригожин
фото з відкритих джерел

«Кухар Путіна» в останні місяці набирає все більшого авторитету серед російських еліт

Засновник ПВК «Ваґнер» Пригожин долучився до демонтажу РФ через феодалізацію – саме так можна потрактувати його ініціативу щодо «місцевих армій», фінансованих бізнесом. Вирішив, що Путін втратив контроль і ресурсів Кремля катастрофічно мало?

Хоча, звісно, Пригожина більше цікавить аспект узаконеного рекету (щоб кожен підприємець оплачував навчання своєї маленької приватної армії саме Пригожину – тобто, «Ваґнеру»). Але, тим не менш, на масштаб відцентрових процесів заробітки Пригожина не вплинуть.

Це підстава навіть не для «Сємібоярщіни» (хоча умови схожі: заворушення поневолених азійських народів, війна проти європейських держав – на два роки Москву захопили і при тому не спалили! Можна навіть певну паралель між колекцією «Лжедмітрієв» і набором «Путіних» провести). Тоді все ж лишалась централізація. А для організованих і забезпечених ресурсами відцентрових тенденцій.

Для нас і союзників це, звісно, позитивна тенденція – бо так чи так доведеться для спільної безпеки демонтувати Росію. І ми розраховували в цьому здебільшого саме на національні самостійницькі рухи поневолених етносів. Але жадібність (і, очевидно, заздрість до доходів Кадрова з данини від Кремля) долучила до процесу і Пригожина.

Ініціатива Путіна з перекладанням відповідальності за виплати мобілізованим на місцеві бюджети була однозначно потрактована як слабкість і Путіна, і його можливостей контролювати процеси. Адже на тлі 4,5 трильйонів рублєй, закладених на війну, отак демонструвати відсутність грошей на виплати – це було дуже недалекоглядно. І наслідки були передбачувані. Але, ймовірно. Путін не мав іншого виходу.

Даних, що насправді відбувається з бюджетом Росії (за всього величезного експорту копалин – і всіх обсягів санкцій, через котрі, ймовірно, далеко не вся оплата за продане доступна Росії до використання), ми не маємо. Але подібні рішення (як і крики пропагандистів про потребу в «надувних танках і гаубицях») спонукають до доволі перспективних висновків.

Тотальна мобілізація за тотальної феодальної роздробленості і слабкості Москви – це все ж геть інакші вихідні умови для задачі «як здобути перемогу і убезпечити Європу й світ».

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: