Михайло Гончар Президент «Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»

«Відкатопровід» замовляли?

У вітчизняних та російських ЗМІ продовжується обговорення перспектив нового трансчорноморського газогону із Росії до Італії через Грецію.

У вітчизняних та російських ЗМІ продовжується обговорення перспектив нового трансчорноморського газогону із Росії до Італії через Грецію. Втім, поза увагою залишається напрочуд важливий аспект цього проекту, - його корупційна складова.

Адже у фахівців і не тільки виникає цілком закономірне питання: чому Росія з такою наполегливістю намагається проштовхнути якийсь із своїх проектів, чи то "Північний потік-2", чи "Південний", чи "Турецький", чи то новий варіант якогось проекту, якому ще придумали назву?

Насправді глибинна причина цього бажання – не лише у намаганні гарантувати безперешкодне постачання блакитного пального на нові ринки збуту. Головний сенс – в іншому, про що у Європі часто не говорять, але ця причина є головним чинником інтересу "Газпрому" до проектів, які вже доволі давно називають "відкатопроводами".

Це легальний механізм викачування коштів із корпоративного бюджету "Газпрому" на, в принципі, непотрібні компанії проекти. Головний інтерес у реалізації таких проектів полягає у тому, щоби заробити гроші у процесі будівництва самого газогону: доволі великі гроші і доволі швидко, буквально за кілька років.

Йдеться про мільярдні кошти. Наведу для порівняння тільки одну цифру: загальна вартість "Південного потоку", всіх трьох його частин, починаючи з Ямалу до Чорного моря, включаючи чорноморський відтинок і європейську ділянку, - вона становила 63 млрд євро.

При дуже середньозваженій нормі "газпромівських" відкатів у 22% корупційний заробіток становив би близько 14 млрд євро. Уявіть собі! Варто боротися за подібний куш?! Питання, думаю, риторичне.

Сьогодні, на жаль для росіян, мова не йде про такі проекти, які існували раніше і обчислюються десятками мільярдів євро. Як то кажуть "измельчал нынче "Газпром", - але все одно проект вартістю у кільканадцять мільярдів євро – це все одно непогано. Адже відкат при цьому становить кілька мільярдів. Що є також непогано за нинішніх кризових обставин.

Ось вам і просте пояснення суперактивності російської газової компанії.

Источник: Обозреватель

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: