Михайло Гончар Президент «Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»

Чи витримає путінська Росія тривалий період низьких цін на нафту й газ?

Путін «ПісляОбнулення» - це для росіян буде «Федот да не тот»

Отже російська нафта та газ у своїх цінах котяться на рівень кінця 90-х минулого століття.
Друга половина 80-х та усі 90-ті - це період низьких цін на нафту. Схоже, історія повторюється.

Що робилось в СРСР, відновлення якого так прагнуть в Кремлі? Скоротили затратні інфраструктурні проекти. Наприклад, той же Ямал - Європа, що був спроектований київським ВНИПИТрансгаз ще в пізньорадянський період. Відмовились розвертати сибірські ріки.

Що роблять в Росії?

Все навпаки - збираються будувати новий мегавідкатопровід! «Сила Сибіру-2» називається. При тому, що щойно збудована «Сила Сибіру» не працює, і її можна спокійно назвати «Сила Китаю», бо він продиктував Кремлю свою цінову політику. «Північний потік 2» не добудовано, «Турецький потік» можна перейменовувати в «Путінський струмок», бо Ердоган останнім часом надає перевагу неросійському газу.

Але не дивлячись на це, «планов громадье» не зменшується. Це не дивно, адже для путінської клептократії потрібні нові й нові мегапроекти. Апетити Кооперативу «Озеро» зростають в прогресії.

Однак, є те, що не враховується. От чому епоха «дорогого Леонида Ильича» така мила росіянам? А Горбачова та Єльцина немила? Все просто. Під час Брежнєва нафта була дорога, нафтодолари текли рікою, горілка дешева, а при Горбачову та Єльцину - усе навпаки!

Епоха Путіна «ДоОбнуленого» прийшлась на період високих цін на нафту, нафтогазодолари полились Ніагарою, ціни на горілку і не тільки стали доступними. Спасибо дорогому Владимиру Владимировичу! І кремлівський фюрер увірував у це, а його посіпаки стали прогнозувати його довічне царювання. Адже запаси нафти й газу в Росії безмежні, тільки встигай труби будувати й розводити євроскнар «на бабки».

Але трапилась невдача. Українці з поляками дістали «Газпром» через Стокгольм, американці зі своїми сланцями дістали Роснефть санкціями, саудити з найдешевшою нафтою псують життя...

І ось теперішнє проголошене «долгое государство Путина» (за Сурковим) потрапляє на тривалий період низьких цін на нафту й газ. Путін «ПісляОбнулення» - це для росіян буде «Федот да не тот».

Але поки що Газпром проектує Силу Сибіру - 2. Нехай проектують і будують. Можу навіть підкинути ідею наступного відкатопроводу- Ямал - Мумбаї і обов'язково через Гімалаї!
Чим більше таких проектів в умовах обвалу нафтогазових доходів, тим швидше в російських регіонах згадають «кто кормит Москву и Питер»!

І тоді «долгое государство Путина» прикажет долго жить»!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: