Ігор Луценко Народний депутат 8 скликання

Історія однієї заяви в НАБУ: як виглядає корупція в Міноборони

НАБУ має спільно із спеціалістами Міноборони перевірити, чи правомірно підвищили ціну на пальне, котре закупається для армії, і при виявленні складу корупційного злочину – притягнули винних до відповідальності.

Через брак часу, нечасто розповідаю про деталі подібних заяв, але цей випадок достойний того, щоб сісти і трохи розписати. Отже, читайте.
1. Бачу, що в кінці весни фірма Трейд Коммодіті виграє тендер на поставку 66 тисяч тон пального для армії. Свята справа – постачати пальне українським захисникам. 19 квітня тендер, 26 квітня акцепт, договори підписано з 13 по 18 травня. Все виглядає верхом благочестя, ціна найнижча.
2. Спостерігаю, що через деякий час ціну закупки підвищують на 12-17%. У прекрасному світі держзакупівель, осяяному світлом Прозорро, є темні кутки – процедура підвищення ціни шляхом переговорів. Що, в принципі, позбавляє будь-якого сенсу проведення тендерів. Який сенс у вистражданій через тендер найнижчій ціні, котра потім може трансформуватися у найвищу?
Помітивши такі трансформації, я, як депутат, звертаюся до Міністерства оборони, маючи, зокрема, на меті дізнатися обставини та підстави такого підвищення. Мені на офіційному бланку за підписом шанованого мною Степана Полторака приходить відповідь, де вказано, що контрактну ціну, цитую, збільшено «з причин підвищення цін на ринку нафтопродуктів» (див скан відповіді МОУ).

14192546_1245681978789122_913425133185781905_n

Ну добре, думаю я, логічно, якщо ціни ПІДВИЩУЮТЬСЯ на ринку – у підстави їх пропорційно переглядати і у контракті.
3. Йду вже як звичайний громадянин знайомитися з літньою статистикою цін на, скориставшись даними консалтингової групи А-95.

14141878_1245681972122456_4323019594944017834_n

Там ціни протягом літа ПАДАЮТЬ.
І ціна після її перегляду стабільно ВИЩЕ за середньоринкову.
4. Пишу заяву в НАБУ. Хочу, щоб спільно із спеціалістами МОУ вони в рамках своїх повноважень перевірили, чи правомірно підвищили ціну на пальне, котре закупається, і при виявленні складу корупційного злочину – притягнули винних до відповідальності. 
***
Сподіваюся, НАБУ не дасть мені чергову відмову у реєстрації моєї заяви про злочин відповідно до закону. Надіюся, що мені (як і іншим депутатам) не треба буде ходити до суду і примушувати цей новостворений орган виконувати вимоги ст.. 214 КПК України. Очікую, що це провадження не віддадуть кудись подалі «за підслідністю».
Зі своєї сторони, як депутат готовий сприяти слідчим НАБУ. 
Принагідно усіх трудоголіків вітаю з початком нового робочого року)

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: