Катерина Одарченко Лідер партії «Національна платформа»

Американський слід в українському Томосі

В контексті протистояння США та Росії цікавим виглядає нагородження Філаретом екс-директора ЦРУ Девайна вищим українським церковним орденом Святого Андрія Первозваного

Росію дратує ефективна підтримка з боку західних союзників України, оскільки ми продовжуємо впевнений свій рух з під її орбіти впливу

Україна та США продовжують розвивати взаємовигідне співробітництво у всіх сферах. Протягом всього конфлікту з нашим східним сусідом США неодноразово демонстрували свою підтримку українському народу. Нещодавно Конгрес США ухвалив дуже важливу для нашої країни резолюцію, в якій голодомор визнається геноцидом, засуджується військова агресія РФ у керченській протоці та критикується будівництво «Південного потоку-2».

Агресія Росії у Керченській протоці обурила країни західного альянсу. А президент США Дональд Трамп скасував двосторонню зустріч з Володимиром Путіним на саміті G20. Про це на сторінках American Interest пишуть старший науковий співробітник німецького Фонду Маршала Сюзан Корк разом з головою Трансатлантичної робочої групи демократії і екс-послом США в Чехії Норманом Фісеном.

У статті аналізуються публікації у західній пресі. В деяких стверджується, що Україна «входить до російської сфери впливу», інші ж наголошують, що Україна є дуже важливою для американської безпеки, і наполягають, щоб США відповіли з усією силою американської дипломатії та погрозами військової відповіді. Українській демократії бракує сили під тиском клептократії та корупції. Але Україна залишається важливою складовою світової головоломки. США мають вирішити її, щоб балачки про відстоювання американських інтересів у світі не виявилися порожніми. Успіх Росії у гібридній війні проти України може вселити впевненість у безкарності серед вищого керівництва Росії, яке може повністю втратити розум під тягарем багаторічної влади, продовжуючи витискати вплив США з регіону.

На думку іноземних журналістів все того ж видання American Interest Росія може зрозуміти лише силу. Імперіалістичні мрії Москви можуть дорого коштувати всьому світу, спричинити мілітаризацію економік та повернути світ у смутні часи очікування ядерної війни. Щоб стримати Росію у довгостроковій перспективі, потрібно показати їй, що нинішній геополітичний порядок на її західних кордонах буде постійним. А ніщо не підтвердить цю постійність краще, ніж розміщення військових баз США та їхніх союзників на європейській передовій. Західні країни мають вести діалог з Москвою виключно з позиції сили.

Україна ж натомість, заручившись підтримкою західних союзників, демонструє свою силу Росії вже зараз. Останній удар прийшовся в один із постулатів, на якому базується російський шовінізм – Російську православну церкву. Ні для кого не секрет, що РПЦ - структура підконтрольна спецслужбам Росії, яка весь час використовується в Україні для провокацій з метою ескалації конфлікту.

У контексті загального протистояння США та Росії цікавим виглядає недавнє нагородження патріархом Філаретом екс-директора ЦРУ Джека Девайна вищим українським церковним орденом Святого Андрія Первозваного. Хоча «Офіційним приводом для приїзду Девайна в Україну стала презентація його книги «Вдале полювання» за ініціативи народного депутата багатьох скликань Богдана Губського, який є важливим гвинтиком системи комунікації між американськими та українським політичними елітами.

Джек Девайн фігура легендарна - учасник і керівник таємних операцій - перевороту в Чилі, «операції» Циклон», яка привела до військової поразки СРСР в Афганській війні 1980-х років, «Іран – контрас», полювання на наркоторговця Пабло Ескобара. Він керував латиноамериканським відділом ЦРУ і Центром у боротьбі з наркотиками. Очолював в різні роки бюро ЦРУ в Європі. Як заступник директора ЦРУ з оперативної роботи. Джек Девайн керував таємними місіями, в яких по всьому світу брали участь тисячі агентів. Загальновідомим фактом є близькі відносини Девайна з нинішнім головою ЦРУ Джин Хаспел, яка називає його своїм учителем.

Як кажуть у приказках, «колишніх розвідників не буває», тим цікавіше виглядає факт нагородження патріархом Філаретом Девайн згаданим вище орденом з формулюванням: «за підтримку незалежності України і створення Помісної Української Православної Церкви». Це свідчить про високий інтерес ЦРУ в українському напрямку та бажання його розвивати на взаємовигідних умовах.

Такий широкий жест з боку патріарха Київського Філарета виглядає як вдала провокація для розхитування нервів роздратованого таким поворотом подій російського керівництва. Ця новина не пройшла повз пропагандистів російських ЗМІ. На російських каналах можна спостерігати черговий сплеск агресії російських пропагандистів, які в своїх сюжетах  виставляють Губського та Філарета головними ворогами російського світу. Росію дратує ефективна підтримка з боку західних союзників України оскільки ми продовжуємо впевнений свій рух з під її орбіти впливу.

Враховуючи статус гостя з США з великою долею вірогідності можна припустити, що у приїзду Девайна була і свою непублічна сторона, а презентація книга лише легенда для відводу очей. Те що знаменитий американський розвідник мав закриті для преси зустрічі на вищому рівні не викликає сумнівів. Про це свідчить факт його зустрічі з членами парламентського Комітету з питань національної оборони. Це можливо пов’язано з новим етапом реформування сектору безпеки. 

Те що приїзд організував Богдан Губський надає приїзду Девайна ще більшої інтриги. Можна припустити, що саме через Губського налагоджений альтернативний канал отримання інформації для американських політичних структур про політичну ситуацію в нашій країні. Очолюючи міжпарламентську зв’язок з Конгресом США Губський за багато років здобув величезну кількість зв'язків в американському політичному істеблішменті. Інтереси всіх зацікавлених сторін збіглися – Держдепу, розвідки, яка бажає отримати інформацію із незалежного джерела і Губського, який має розгорнуту систему  зв'язків з обох сторін.       

Останній місяць відбувається потужна зовнішньополітична гра перед виборами 2019 року. Достеменно не відомо на кого США зроблять ставку у майбутніх президентських виборах. І наразі вони потребують повної та об’єктивної оцінки нинішнього стану українського політикуму. Тому приїзд авторитетного американського розвідника цілком можливо відбувся з метою передачі українській політичній системі певного меседжу. Візит Девайна в Україну дає зрозуміти, що США продовжать бути основним союзником та радником майбутнього президента і по великому рахунку мати визначальний вплив на українську політику.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: