Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Чи загине село без Мінагропроду?

Для об’єктивності передзвонив знайомим аграрникам-молочникам, виробнику курятини, власнику декількох фермерських господарств Донеччини

Захоплення будинку Мінагропроду майданівцями, чи тепер вже не майданівцями, а незрозумілими радикалами, викликало хвилю звернень та попереджень від безхатніх агрочиновників про неминучу загибель села без їх мудрого керування. Як любив говорити колишній віце-прем’єр Козаченко, в кінці 90-х початку 2000-х, на запитання «як справи?» - «село гине!». Так і зараз, послухати міністра - так село гине. Чого гине? Бо Мінагропрод заблокували. Кури не несуться, корови не дояться, і посівна на грані зриву, і хліб не виросте, і ковбаса не готується. Просто продовольчий колапс та сільськогосподарський армагедон.

Чи так це насправді, як нам розповідають чиновники?

Для об’єктивності передзвонив знайомим аграрникам-молочникам, одному з лідерів Півдня з переробки і виробнику курятини, власнику декількох фермерських господарств Донеччини. У кожного з них, твердження пана Присяжнюка про скору загибель села, викликало іронічну посмішку. Навіть інколи радісний коментар – «невже закрили»? Ну й добре! Менше грошей на хабарі потратимо. Фінансування? Кого? Коли? Мінагропром якщо і дотує, то тільки по факту в кінці сезону. Та й напряму нікого давно не фінансує. Тим більше, агробізнес у нас давно приватний. Живе та й виживає сам по собі, скоріше в боротьбі з Мінагропромом та з його так званими «ринковими» методами встановлення ціни на агропродукцію. Тому, чи сидить у своєму кабінеті Міністр агропрому, чи там бавиться хтось інший, коровам на селі фіолетово. Хіба що, коровам Присяжнюка не все одно, мабуть вони переживають.

А один із співрозмовників дав влучну характеристику міністерства - відділ сільськогосподарської статистики при Держкомстаті, оскільки реальний вплив на життя села мінімальний.

Хоча цікавий вийде експеримент. Якщо хоча б місяць країна проживе без Мінагропроду - чи це хтось помітить? Чи таким практичним шляхом можна буде визначати необхідність наявності такої урядової структури? І якщо проживе - то чи варто утримувати та фінансувати таку структуру? Чи може після такого експерименту можна сміливо скоротити відсотків на 50?

P.S

Професійна порада пану Присяжнюку: перед тим, як виходити до преси, на телебачення, найміть нормальних піарників, не жалійте на імідж, не робіть самі себе об’єктом уїдливих посмішок та коментарів. Нехай вони підкажуть Вам більш креативні та вагоміші аргументи.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: