Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Київ - Париж? Якою буде промисловість столиці за мера Кличка

За часів, коли мером міста ще був Черновецький, зайшла якось розмова про майбутнє промислового потенціалу міста

Цікаву історію розповів під час засідання президії ТПП України, присвяченої долі промисловості Києва, один із керівників все ще «живих» і працюючих київських підприємств. За часів, коли мером міста ще був Черновецький, зайшла якось розмова про майбутнє промислового потенціалу міста і Леонід Михайлович сказав сакраментальну фразу: «Який потенціал? Беріть приклад з Парижу! Там промисловості немає, а живуть супер! Так і в Києві повинно бути».

І не просто сказав! Саме за його часів тренд «Більшовик» з промислового багатотисячного гіганта перетворився в бутікову галерею, «Арсенал» почали шматувати на частини, наполегливо перетворюючи його в адміністративно-музейно-торговельний комплекс…

Проте, із подальшого обговорення, що тривало у Палаті: не все так і погано. Промисловість − живе, незважаючи на всі потуги градоначальників, у яких руки все ж таки і не дійшли до «всього», адже думали вони роздерибанити землі фабрик і заводів, - а це близько 7 тисяч великих, середніх і малих підприємств. Це - близько третини науково технічного потенціалу України, від фармацевтики до озброєння. Це - десятки тисяч працівників, а ще й треба додати членів їх сімей. Й виходить досить значна маса соціально-активного населення.

Власне ніхто не просив від влади ні грошей, ні преференцій. Просили одне: дайте можливість нормально працювати, оформіть врешті решт землю відповідно до вимог законодавства. І тільки тоді буде інвестор, будуть нові робочі місця, будуть податки і платежі до бюджету.

До речі, щодо промисловості Парижа... Всезнаюча Вікіпедія називає Париж головним національним промисловим округом, в якому знаходяться майже 350 тисяч підприємств і виробляється 10 відсотків ВВП. Але, мабуть, Черновецький на шляху від аеропорту «Шарль де Голль» до готелю «Рітц» не звертав увагу на промислові пейзажі передмістя, а по дорозі до Лазурного узбережжя якось не приходило йому в голову подивитися з ілюмінатора приватного літака на промисловий потенціал столиці, яка живе не тільки дорогими бутіками й ресторанами.

Якою буде промисловість за мера Кличка - питання поки що відкрите. Його радники активно декларували готовність підтримувати, допомагати… Як буде на практиці, побачимо. Чи стане Київ промислово-інтелектуальним центром , чи перетвориться в місто «білих комірців», банків, офісів, бюрократів - питання поки що відкрите.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: