Руслан Рохов Експерт з питань місцевого та регіонального розвитку

Чому падають рейтинги підтримки Зеленського

Епіцентр, Мрія, Велюр, 300% невиплачених своєчасно медикам, повільне послаблення надмірних карантинних заходів і ряд інших промахів зробили свою справу

Вибрав найцікавіші чарти з останнього дослідження Групи Рейтинг

Про що вони мені говорять:

1) В цілому наші співгромадяни вважають, що рух країни не є у вірному напрямку.

51 % громадян вважає, що країна рухається не туди. В той час, коли правильність обраного напрямку руху вважає — 32%.

При цьому слід зауважити, що стабільна динаміка до зростання незадоволеністю напрямком руху взяла початок у січні. Вочевидь, з початком політичних скандалів в команді президента.

Попереднє зростання невдоволеності спостерігалось в жовтні - листопаді 2019 року, яке до січня було приборкане.

Тоді невдоволеність стала наслідком парламентського «турборежиму». Саме він вбив позитивну динаміку сприянняття вектору руху країни, зупинивши пікове вересневе значення на рівні 55%.

Але особисте втручання президента в ряд процесів зуміло поправити ситуацію і на новий рік знову з‘явилось мінімальне позитивне сальдо — 40% тих, хто вважає напрям руху правильним, проти 38%.

Нове невдоволення стрімко нагніталось з січня. В березні, через коронавірус і боротьбу з ним, тренд трішки зкорегувався — сальдо негативного сприйняття вектору руху зменшилось.

Але корекція була тимчасовою: Епіцентр/Мрія, Велюр, 300% невиплачених своєчасно медикам, повільне послаблення надмірних карантинних заходів і ряд інших промахів зробили свою справу.

2) Ейфорія завершилась і українці починають критично мислити при оцінюванні дій влади.

37% дають першому року президентства Володимир Зеленський задовільну оцінку.

Природньо. Могло бути краще, ніж є, але пророкували на порядок гірші сценарії.

При цьому, онакова кількість тих, хто позитивно й негативно оцінюють рік Зеленського: добре і відмінно — 31 %, незадовільно і жахливо — 31 %.

3) Попри стабільно високий відсоток довіри до Зеленського, його рейтинги підтримки падають — нині за нього готові проголосувати лише 39 відсотків тих, хто визначився і має намір голосувати.

Це природній наслідок того, що я описав в першому і другому пунктах.

4) Слід зауважити, що попри динаміку падіння рейтингу президента, він з легкістю переміг би у другому турі всіх трьох основних політичних опонентів:

  • у Порошенка Володимир Зеленський переміг би у приблизно тій же пропорції, що була минулого року у другому турі — 75% проти 25 %;
  • у Тимошенко — 74% проти 26 %;
  • у Бойка з аналогічним Петру Олексійовичу результатом — 75% проти 25%.

5) Всі вище наведені дані свідчать, що громадяни попри наростаюче відчуття невірності напрямку руху і критичному мисленні не готові повертатись до минулих форматів влади.

Більшість вважає що ситуація не добра, але краща ніж могла б бути.

Тому корекція рейтингів з пришвидшенням падіння підтримки Зеленського та Слуг Народу можлива лише за появи альтернативи йому та попередникам.

6) Рейтинг партій маловолотильний — він узалежнений від ставлення до їх політичних лідерів.

Прохідні всі ті ж 4 партії:

  • СН — 34%;
  • ОПЗЖ — 15,1%;
  • ЄС — 14%;
  • Батьківщина — 9,2%;

7) Відмічу позитивну динаміку партії Гройсмана.

Чи є причиною тому прийдешні місцеві вибори, чи це його фігуруванням в консультаціях про появу партії мерів, чи наслідки дискурсів на ток-шоу, коли його оцінюють в порівнянні іншими, мені не відомо.

Але на замітку аналітикам і професійно заангажованим людям цей факт виокремлю.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: